3.1.2019 Sanat teologian tohtori Petri Merenlahti Oma hetki

Joulun sanoma kuuluu kaikille


k-01-2019-15-omahetkikuvitus_2
Istockphoto

Loppiaisen evankeliumi kertoo vieraiden kansojen edustajista, idän tietäjistä. Teksti osoittaa, että Kristus on valo kaikille maailman kansoille.

Päivän evankeliumi

Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. ”Menkää sinne”, hän sanoi, ”ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.” Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.
Matt. 2: 7-12

Jumala vieraalla maalla

Loppiaisena Jeesus-lapsi saa arvovieraita ulkomailta. Itämaan tietäjät tulevat tervehtimään äsken syntynyttä kuningasta. Kertomuksessa tiivistyy Matteuksen evankeliumin juoni. Jumala lähettää Poikansa, Vapahtajan, oman kansansa Israelin luo. Nämä eivät kuitenkaan ota häntä vastaan.

Sen sijaan vierasmaalaiset tunnustavat Jeesuksen kuninkuuden. Näin ilosanoma Jumalan hyvyydestä alkaa levitä kaikkialle maailmaan. Evankeliumi päättyy Jeesuksen antamaan lähetyskäskyyn: Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.

Loppiaisen Herra on turvapaikanhakija vieraalla maalla. Tietäjien lähdettyä Jeesus pakenee perheineen kuningas Herodeksen vainoa Egyptiin. Pako onnistuu, koska tietäjät harhauttavat viranomaisia sen sijaan että paljastaisivat Jeesuksen olinpaikan.

Myös maailmaan lähetetty kirkko elää siirtolaisena. Evankeliumin lupauksissa, kasteessa ja ehtoollispöydässä läsnä oleva Kristus ylittää rajat ja kotoutuu kaikkien niiden luo, jotka ottavat hänet vastaan.

Rukoilemme

Jumala, sinä olet Isämme.
Sinä sytytit yötaivaalle tähden,
joka opasti viisaat miehet Betlehemiin.
Anna tähden loistaa myös meille,
anna sen loistaa kaikille sinua etsiville.
Kiitos, Isä, että olet valinnut meidät.
Kiitos, ettei kukaan ole
sinulle merkityksetön.
Kiitos, että olet lähellä kaikkia,
jotka sydämestään huutavat sinua.
Anna meidän tuntea läsnäolosi.
Tätä rukoilemme
Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.