10.1.2019 Sanat Juhani Huttunen, kuva Wikipedia Oma hetki

Vesi virtaa erämaassa

k-02-2019-15-Oma hetki Jeesuksen kaste
Piero della Francesca: Jeesuksen kaste (1448–50).

Päivän evankeliumissa Jeesus ja Johannes Kastaja kohtaavat Jordan-joen rannalla. Autiomaan hiljaisuudessa Jumala osoittaa, että hän on tullut Pojassaan ihmisten keskelle.

Päivän evankeliumi

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!” Mutta Jeesus vastasi hänelle: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä.

Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.”

Matt. 3:13–17

Hihhuleiden keskuudessa

Raamatussa on kolme Jumalan kohtaamisen paikkaa. Ensimmäinen ja tärkein on Jerusalemin temppeli. Toinen on tasainen erämaa ja kolmas on vuoristo.

Johannes Kastajan seurakunta tuli erämaasta Jordan-joelta. Markuksen evankeliumin versiossa kuultaa taustalla Jesajan kirjan luku 40: ”Raivatkaa autiomaahan Herralle tie!”

Johannes Kastajan liike edusti aikansa populismia. He eivät kumarrelleet herroja vaan menivät erämaahan. Heidän mielestään temppeliylimystö oli korruptoitunut. Kastajan liike vaati Hengen uudistusta ja korruption hylkäämistä. Jordanin vesi ilman Henkeä ei ollut mitään.

Tämä on koko Uuden testamentin pelkistetyin ja alkuvoimaisin kohta. Viaton, synnitön Jeesus saa kasteen. Jeesus kuulee 
äänen, jossa taas toistuu Jesajan kirja: ”Katso: minun palvelijani, jolle minä annan voiman, minun valittuni, johon olen mieltynyt.” (Jes. 42:1)

Tämä tapahtuu joen rannassa, kaukana hienostolaisten ylhäisistä piireistä, köyhien ja halveksittujen ympäröimänä. Jeesuksen Messias-tietoisuus vahvistuu ryysyihin pukeutuvien hihhuleiden keskuudessa.


Rukoilemme

Jeesus Kristus,
sinä suostuit kasteessa
Vapahtajan kutsumukseesi,
sinä tunnet ihmisen osan.
Meidät on otettu jo varhain sinun hoitoosi.
Elämän haavoittamina tulemme eteesi
ja pyydämme:
Sinä kipujen mies,
paranna meidän kipumme,
anna kestävyyttä ja rohkeutta,
virvoita sielumme ja henkemme.
Kuule meitä, sinä, joka elät ja hallitset
Isän ja Pyhän Hengen kanssa
aina ja ikuisesti.


Pyhän muut tekstit: 
Ps. 89:19–22, 27–30, Jes. 42:1–4, Tit. 3:4–7.

Kirkkovuoden raamatunkohdat, psalmit, 
virret ja päivän sanat löydät osoitteesta 
evl.fi/verkkokirkko.