Artikkelit


Älä tule huijatuksi

Miten välttyä selvänäkijöiden ja hengellisten huijareiden manipuloinnilta? Mentalisti Pete Poskiparta kertoo tuoreessa kirjassaan, miten sinuun voidaan vaikuttaa.

Usko tuo turvaa, vaikka muisti heikkenee

Moni muistisairaan omainen on huomannut tutun laulun tai rukouksen herkistävän läheisensä yllättäen hymyyn tai kyyneliin.

Opintien harhapolut voivat olla hyväksi

Moni perhe jännittää keväällä, pääseekö nuori opiskelemaan. Mitä tehdä, jos paikkaa ei heltiä tai valittu ala tuntuukin väärältä?

Armo kesyttää ankaran itsekritiikin

Ääni sisälläsi soimaa ja vaatii tekemään aina vain paremmin, pahoinvointiin asti. Itsekritiikki on tärkeä osa ihmisyyttä, mutta liiallinen kriittisyys tukahduttaa.

Pipsu palasi kotiin

Lohjalla asuva Pirjo Honkanen joutui viime keväänä auto-onnettomuuteen. Siinä rytäkässä hänen rakas Pipsu-kissansa pääsi karkuteille. Lemmikin karkumatkasta tuli Pirjolle luottamuksen ja rukouksen koulutie.

”Paras on se maaginen hetki, kun syntyy luottamus”

Sotilaspapisto tukee varusmiehiä ja ammattisotilaita eri maiden asevoimissa hyvin erilaisissa olosuhteissa. Sana kysyi Suomeen viime kuussa kokoontuneilta johtavilta sotilaspapeilta, milloin sotilaat tarvitsevat heitä eniten.

Päihteisiin kuolleen omainen tunnustelee, kenelle voi kertoa

Päihteisiin kuolleiden omaiset elävät ristiriitaisen surun keskellä. Marja-Liisa Laapiolle se on tuttua sekä työntekijänä että sisarena.

Myötätunto on menestyksen avain

– Ihmisolennot kaipaavat ystävällistä ja kannustavaa kohtelua, myös työssään. Monesti me olemme kuitenkin armottoman kriittisiä. Tuomitsemme liian helposti toiset ja itsemme, sanoo ”myötätunnon mullistavan voiman” tutkija Miia Paakkanen.

Kuvan lumo vei miehen

Lukihäiriöinen savolaismetsuri Pasi Orrensalo osti kuusi vuotta sitten ensimmäisen kameransa kuvatakseen heiveröistä keskosvauvaansa. Nyt hänen valokuvistaan maksetaan Euroopan gallerioissa tuhansia euroja. Mitä ihmettä tapahtui?

Kuka päättää, millaista keinoälyä ihmiskunta kehittää?

Robotti Sophia keskustelee toimittajien kanssa televisiossa ja kertoo haluavansa oppia ohjelmoimaan itsensä. Kuka päättää, millaista keinoälyä ihmiskunta kehittää?

Anna lapsen kertoa tarina

Aikuisen ja lapsen yhteiset lukuhetket antavat sylin lämpöä ja rikkaan kielikylvyn. Yleensä vanhempi lukee ja pienokainen kuuntelee. Joskus roolit kannattaa vaihtaa, jotta lapsen kerrontataidot pääsevät kehittymään.

Miten tuleva arkkipiispa pitäisi Suomen kristillisenä?

Suomi on kulttuurijuuriltaan vahvasti kristillinen maa, mutta kansalaisten katsomukset kirjavoituvat monien aatteiden ja uskontovaikutteiden keskellä. Pyysimme evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaehdokkaita pohtimaan, millä keinoin he pitäisivät Suomen kristillisenä.

Asterixin luoja pelastui natsien käsistä

Ranskanjuutalaisen sarjakuvaneron René Goscinnyn tarina kiehtoo ihmisiä yhtä paljon kuin hänen luomansa kuuluisat sarjakuvahahmot.

Uskomushoidoissa otetaan isoja riskejä

Lääketieteen rinnalle nousseilla uskomushoidoilla on yhä äänekkäämpi kannattajakuntansa. Samalla myös rokotusten vastustaminen on yleistynyt. Aiempien sukupolvien näkökulmasta nykyisen kaltaiset mahdollisuudet ehkäistä ja hoitaa tauteja olisivat olleet todellinen rukousvastaus, jotka olisi otettu kiitollisuudella vastaan.

Olet lämpimästi tervetullut!

Vieraanvaraisuus on tärkeä teema kristinuskossa. Miten sitä voi itse kukin viljellä tässä ja nyt?

Uusi vuosi haastaa elämäntavat ja arvot

Olimmepa minkä ikäisiä hyvänsä, alkanut vuosi on uusi mahdollisuus tarkastella elämäntapaamme ja arvojamme.

Elämäni kamalin joulu

Aina joulut eivät vastaa lainkaan joululaulujen idyllistä kuvaa. Kysyimme ihmisiltä kokemuksia jouluista, jotka menivät pieleen tai jotka olivat oikeasti aivan kauheita tai murheellisia. Monta kertaa niissäkin jouluissa tuikki toivo.

Salassa pidetyt pienoismallit

Näitä mestariteoksia ei saanut Urho Luomasen eläessä edes valokuvata. Taiturin kädenjälki on lähes uskomaton, sillä kaiken hän on rakentanut yhdellä kädellä.

Suomen sekava joulu 1917

Joulua vietettiin Suomessa tasan sata vuotta sitten hyvin sekavissa tunnelmissa. Ryöstöt, murhat ja nälkä ennakoivat jo traagisen sisällissodan syttymistä.

Kirkkauden kuningas ja musta perjantai

Mitä syytä räp-muusikko ja pappi Daikinilla on kadehtia keskiaikaa? Hän kertoo sen tässä adventtisaarnassaan.

Hyvässä suhteessa kumpikin seisoo omilla jaloillaan

Parisuhteen kukoistukseen tarvitaan yhteistä aikaa ja puolison jakamatonta huomiota, mutta myös tervettä erillisyyttä. Sekä naisen että miehen on kannettava vastuu hyvinvoinnistaan.

Tehdään hyvästä vielä parempi

30-vuotisjuhliaan viettävä Mennään Eteenpäin -avioparityö lähti isolla porukalla juhlaristeilylle Tallinnaan. Parasta antia olivat pariskuntien kertomukset yhdessä tehdystä paremmasta arjesta.

Yhteinen rukous sytyttää rakkauden tekoja

Kristuspäivä Turussa tuo 2. joulukuuta tuhansia ihmisiä rukoilemaan yhdessä. Mitä tapahtuu sen jälkeen?

Nimimuoti uudistuu sadan vuoden välein

Sofia, Aino ja Eevi. Onni, Väinö ja Elias. Viime vuonna syntyneiden vauvojen nimistössä näkyy tämän hetken suurin trendi, uusvanhat nimet.

Kirkolla on jumalakeskeinen kompassi hyvään elämään

Millaisten vahvuuksien varassa luterilainen kirkko porskuttaa eteenpäin reformaation muistojuhlien jälkeen? Tutkijat avaavat niin toivoa herättäviä kuin haasteitakin heittäviä ”armon horisontteja”.

Ero voi olla lapselle helpotus

Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus jatkuu, perheneuvoja Hellevi Hilska-Salonen muistuttaa.

Pitkä matka höyhensaarille

Unettomuus on suomalainen kansantauti. Huonosti nukkunut masentuu ja kärsii muistakin sairauksista helpommin. Yöllä pohtiessa kristitynkin elämän mielekkyys joutuu uuteen puntariin.

100 vuotta bolševikkivallankumouksesta: Vallankumous vailla voittajia

100 vuotta sitten syttyneen bolševikkivallankumouksen yhtenä ajatuksena oli marksistinen harhaluulo siitä, että uskonnot häviäisivät uuden yhteiskuntajärjestelmän myötä. Koska näin ei tapahtunut, aloittivat kommunistit julman ja järjestelmällisen vainon. Tämän päivän venäläisille neuvostomenneisyys on hankala aihe, eikä vallankumouksen juhlavuotena ole tiedossa suuria juhlallisuuksia.

Hannes Hynösen hengellinen perintö: Luottakaa Jumalaan

Liisa Seppänen on kirjoittanut elämänkerran Hannes Hynösestä, joka hurmasi suomalaiset ollessaan vieraana Linnan juhlissa 2014. Kirjoitustyönsä edetessä hän huomasi, että rakastetun veteraanin tarinan voi lukea myös hengellisenä matkakertomuksena.

Kun pappi naimisiin pääsi

Reformaation vaikutusalueilla pappismiehet luopuivat selibaatista ja päätyivät avioliittoon uskonpuhdistajan esimerkkiä seuraten. Muutoksen seurauksena syntyi lapsiperheitä, mutta myös juridisia riitoja. Etenkin jälkeläisten oikeus perintöön oli kiistanalainen asia.

Älä lankea propagandan lumoon

Joonas Pörsti kertoo kirjassaan Propagandan lumo, miten ihmisiä ja kansoja on viety viimeisen sadan vuoden aikana kuin pässejä narusta – monesti myös teuraalle. Mieliämme pyritään hallitsemaan ja manipuloimaan tänäänkin.

Lapsi suree leikin lomassa

Äidin, isän, siskon, veljen tai isovanhemman kuolema mullistaa lapsen maailman. Lapsi tarvitsee surussaan ennen muuta aikuisen tukea, aikaa ja syliä.

Tyrannia on yhteinen transsi

Totuuden jälkeinen aikakausi pakotti amerikkalaishistorioitsija Timothy Snyderin perkaamaan tyrannian olemusta. ”Emme ole yhtään sen viisaampia kuin 1930-luvun kommunismin, fasismin ja natsismin lapset”, hän varoittaa.

Valosi syntyy pimeässä

Jos suostut kohtaamaan sielusi yön ja pimeyden, pienikin valo voi osoittautua suureksi.

Osaako kirkko brändätä ja tuotteistaa?

Saako kirkko sanomansa kuuluviin lukemattomien viestien tulvassa? Näkemyksensä kertovat tuotteistamisen erikoistunut bisneskirjailija Jari Parantainen sekä brändi- ja sisältöstrategi Riitta Pollari.

Vihan vimmassa

Omankädenoikeus puhuttaa silloin, kun tapahtuu mieliä kuohuttava rikos. Sosiaalisessa mediassa muodostuu nopeasti lynkkausjoukkoja valmiina kostamaan. Vaaditaan ruumiin- ja häpeärangaistusten palauttamista, ollaan viemässä saunan taakse. Puhutaan kansan oikeustajusta, vaikka tutkitusti sellaista ei ole. On vain yksittäisten ihmisten käsityksiä oikeudenmukaisuudesta, joten oikeampaa olisi puhua kansan oikeushajusta.

Terrorismi tuli Suomeen

Suomi on oikeusvaltio ja vain sellaisena voitamme terrorisminkin.

Jukkasjärven kirkosta löytyy taideaarre

Jukkasjärven kirkko Pohjois-Ruotsissa kätkee sisäänsä taideaarteen. Modernismi ja Lapin herätys kohtaavat siellä.

Täysin hyödytöntä menoa

Kävely on helppoa ja tehokasta liikuntaa, mutta jalat voi ottaa alleen myös irtautuakseen hyötyä arvostavasta maailmasta. Lopulta käveleminen voi muuttua rukoukseksi.

Syvässä ystävyydessä jaetaan elämän värejä

Ystävyydessä toimivat samat säännöt kuin parisuhteessa: on yhteisiä juttuja, mutta myös omaa tilaa ja omia ystäviä. Samanlainen vakaumus yhdistää ja antaa suhteelle syvyyttä.

Entä jos juomisen takana onkin Jumalan jano?

Alkoholismi on myös hengellinen sairaus, sanoo elokuussa papiksi vihittävä Johannes Lahtela. Viinan juominen on vain jäävuoren huippu.

Harkitsetko morsiusmessua? Avioparit ja juhlavieraat kertovat kokemuksiaan

Kesä on edelleen suosituin vuodenaika solmia avioliitto ja viettää hääjuhlaa. Perinteisen, melko lyhyen vihkikaavan sijasta yhä useammat parit valitsevat morsiusmessun, johon sisältyy juhlavieraiden kanssa yhdessä vietettävä ehtoollinen. Tämä vihkijumalanpalvelus voi musiikista ja muusta ohjelmasta riippuen kestää jopa tunnin.

Saksofoni, tuo seksikäs soitin - Paholaisen vai taivaan torvi?

Kuiskauksesta karjahteluun kaiken inhimillisen, monien mielestä myös taivaallisen ja demonisen välittävä saksofoni on jännittävä soitin, johon liittyy melkeinpä uskonnollinen mytologiansa. Ihmisen ilmaisuvapautta rajoittaneet tahot eivät ole tykänneet tuosta lumoaviin sulosointuihin ja raivokkaaseen salamointiin yhtä lailla yltävästä soittimesta.

Jotain rajaa!

Lapsen syntyminen muuttaa parisuhdetta. Miten vaalia kipinää suhteessa, kun lapsi tai lapset vievät lähes kaiken huomion ja ajan?

Helluntai tähtää ihmeistä suurimpaan

Helluntaina apostoleista tuli – Pyhän Hengen voimasta – Ylösnousseen ja Jumalan pelastustekojen todistajia ja tulkitsijoita. Kristityt käyvät yhä eteenpäin samalla jumalaisella energialla.

Kirkko kuin syli

Sinertävänä se kohoaa uudessa maalissaan Vivamon maiseman keskellä. Särkyneen sydämen kirkko on ollut paikallaan jo 60 vuotta ja hoitanut monia sydämiä.

”Jeesus tuli luokseni unessa”

Maisun ja Yousuf kääntyivät kristityiksi pakolaiskeskuksissa Lahdessa ja Pieksämäellä. Suomessa elää ainakin pari tuhatta entistä muslimia, jotka ovat halunneet saada kristillisen kasteen.

Elna-Anninan löytö: Olen Lutherin jälkeläinen!

Helena Prytz-Kanervan tytär Elna-Annina sai koulutehtäväksi etsiä tietoa omista esivanhemmistaan. Hän löysi puuttuvan palasen suvun tarinasta.

Puhu lapsen kanssa Jumalasta

Jo pieni lapsi pohtii elämän syvimpiä kysymyksiä, joihin aikuinenkaan ei aina tiedä vastausta. Lapsiasiavaltuutetun mukaan lapsen uskonnollisessa kasvatuksessa tärkeintä on kuunnella lasta ja ihmetellä yhdessä.

Jumala yllätti iloisesti

Rukousvastaus voi yllättää. Pirkko Said kertoo oman tarinansa.

Nöyryytetty vaan ei nujerrettu

Nöyryytykset ja uusien nöyryytysten pelko voivat vaikuttaa erittäin merkittävästi elämänkulkuun. Ne estävät ihmistä olemasta oma itsensä ja toteuttamasta mahdollisuuksiaan, painottaa psykiatri Juhani Mattila. Muiden myötätunto ja oma taistelutahto auttavat pois alistetun uhrin asemasta.

Meksikossa Juudas palaa

Meksikossa pääsiäisen aikaan Juudasta rangaistaan oikein kunnolla petoksestaan. Hirtettävä ja poltettava nukke saattaa saada myös vallanpitäjän hahmon.

Positiivisuudella pääsee mihin vain vai pääseekö?

Koetko stressiä ja ahdistusta? Jospa kokeilisit kuvitella itsesi oikein iloiseksi ja onnelliseksi. Viisaampaa tosin voi olla irrottaa ajatukset omasta navasta.

Nyt koko Suomi kahville!

Suomalaisilla on lukemattomia kahvimuistoja, sillä täällä nautitaan henkeä kohti enemmän kuin missään muualla maailmassa. Sana-lehti haastaa maamme kahvikansan viettämään tänä vuonna kahvihetken 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Yhdysvallat - maa ylitse muiden

Yhdysvaltain etelärajoilla kuohuu laittomien siirtolaisten vuoksi. Liikemiessukuun kuuluva ehdokas, joka vastustaa liittovaltiota, valitaan yllättäen presidentiksi. Presidentti riitelee Meksikon kanssa ja vannoo suojelevansa kansalaisiaan…

Karsi kiire pois!

Elämää levosta käsin. Tuntuuko siltä, ettei aika riitä kunnolla mihinkään? Silloin kannattaa pysähtyä miettimään, mihin oikein kiiruhtaa ja onko kaikki todella tarpeen.

Paasto lähenee: Kasviksia, kiitos!

Luopuisinko lihasta? Joku ryhtyy kasvissyöjäksi kertaheitolla, toiselle riittävät pienemmät askeleet. Tuuli Aitolehden mielestä ruokaa kannattaa miettiä myös kristityn näkövinkkelistä.

Oikeus kuolla

Kansalaisaloite eutanasian sallimiseksi on kerännyt 63 000 ihmisen allekirjoituksen, ja siten aloite on etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Eettisesti vaikea aihe herättää huolta etenkin lääkärikunnassa, jonka vastuulle käytännön toteutus jäisi.

Lämmin sydän tarvitsee avukseen kylmän pään

Empatia tekee ihmisestä inhimillisen, mutta altistaa hänet myös huijauksille. Fiksu lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen kysyy viisautta ja harkintakykyä.

Kun uskontiet eroavat

Elämänmittainen ihmettely on vienyt filosofian tohtori Teemu T. Mantsisen tutkimaan uskosta luopumista ja sen seurauksia. Turkulainen uskontotutkija arvelee, että jos elettäisiin 60-lukua, hänetkin erotettaisiin helluntaiseurakunnasta.

Mille vanheneminen tuntuu?

Ikääntyminen merkitsee usein elämän hiljentymistä, alkavaa raihnaisuutta ja kolotuksia eri puolilla kehoa. Vanhuus ei silti välttämättä tarkoita yksinomaan elämän laskusuuntaa.

Lähentyminen katoliseen kirkkoon jatkuu

Kaarlo Kalliala tapaa tänään paavi Franciscuksen Vatikaanissa ja toimittaapa Turun piispa siellä messunkin yhdessä katolisen kollegansa Teemu Sipon kanssa. Ekumenian mallimaan delegaatioon kuuluu myös ortodoksi-metropoliitta Elia.

Meidän on mahdollista elää rauhassa

– Isis haluaa lisätä ihmisryhmien vastakkainasetteluja kaikkialla. Minulla on visio siitä, että muslimit ja kristityt voivat ymmärtää toisiaan ja tulla toimeen keskenään. Tätä sanaa haluan levittää, sanoo rauhantyöläinen Aaro Rytkönen.

Jyrkässä alamäessä kirkko voi virkistyä

– Luterilaiselle kirkolle on tapahtunut pienessä ajassa todella isoja muutoksia ja sama negatiivinen suuntaus näyttää jatkuvan tänä vuonna. Totta kai tämä tuntuu pelottavalta. Jos joku olisi profetoinut 1980-luvulla, että kirkon ja kristinuskon asema heikkenee näin nopeasti, kukaan ei olisi varmaan uskonut, toteaa tutkija Jussi Sohlberg.

Martti Lutherin joulu

Onko joulukuusi Martti Lutherin keksimä? Mitä Lutherin perheen joulupöydässä 1500-luvulla syötiin? Miten Luther suhtautui pyhään Nikolaokseen, meidän joulupukkimme edeltäjään? Luther-tutkija Juhani Forsberg kertoo.

Millainen on aito perinnejoulu?

Sata vuotta sitten jouluna heitettiin olkia lattioille ja kätkettiin kortteihin arvoituksia. Joitakin unohtuneita perinteitä voitaisiin ottaa jälleen käyttöön.

Maalaa sielusi kankaalle

Luovassa taideterapiassa ihminen etsii elävää vuorovaikutusta sisimpänsä kanssa. Matkalla voi löytää itsensä.

Pöytä on katettu!

Ravintoloitsija Hannu Harva innostuu, kun ruokapöydässä on koko perhe tai paljon ystäviä. Yhdessä syömistä hän ei ole katunut koskaan.

Donald Trump – kosminen optimisti

Tässä piti olla juttu Hillary Clintonin tiestä presidentiksi ja hänen hengellisestä taustastaan. Viime viikon keskiviikkona aamuhämärässä Yhdysvaltain kartta peittyi kuitenkin punaiseen väriin. Donald Trump voitti vaalit. Oli tehtävä juttu uusiksi.

Minna Sipilä puhui pyhäinpäivänä Tuomo-pojan menetyksestä :”Me kohtaamme jälleen”

Pääministeri Juha Sipilä osallistui vaimonsa Minnan kanssa pyhäinpäivän aattona pidettyyn Majakkailtaan Oulussa Pyhän Andreaksen kirkossa Karjasillan seurakunnassa. Minna Sipilä piti illassa puheenvuoron ja kertoi perheen surusta heidän nuorimman poikansa menehdyttyä yllättäen leikkauksen jälkiseurauksiin helmikuussa 2015.

Paavi menee nyt ilo edellä

Paavi Franciscus on onnistunut viemään suurimman kristillisen kirkkokunnan sanomaa eteenpäin uskottavasti ja vaikuttavasti. Lempeästi hymyilevä hengenmies on valloittanut yleisönsä siellä missä on liikkunutkin, kyynisesti katoliseen kirkkoon suhtautuvaa mediaa myöten.

Kirja keskustelee Raamatun kanssa

Raamattu jaksaa vaivata kirjailijoita. Parhaat tekstit kyselevät, voisiko kuitenkin uskoa, vaikka maailma on tällainen, pohtii kirjallisuudentutkija Juhani Sipilä.

Rohkeasti ihmisten pariin

Jos oma ujous ja arkuus harmittavat, ei kannata jumiutua synkkyyteen. Sosiaalisia taitoja voi kehittää aikuisenakin.

Sanan juoksukoulu: Sohvaperunasta kuntoilijasankariksi

Lepokitkan voittaminen – se että pääsee sohvalta kuntoilemaan – on monelle iso kynnys. Mutta kun kansalainen jaksaa psyykata itseään edes kuukauden pari, hän voi päästä kiinni liikunnan iloon eikä siitä halua enää luopua.

Seurakunnan kasvuresepti ruotsalaisittain

Klassinen neuvo on: ”Rukoile ja tee työtä!”, kiteyttää ”Sankta Claran seurakunnan ihmeen” takana ollut kirkkoherra Carl-Erik Sahlberg.

Taivaallista lohdutusta masentuneille

Masennuksen syövereissä voi löytyä lohdutusta, apua ja toivoa silloinkin, kun inhimilliset konstit on käytetty.

Pikainen kurinpalautus äärijärjestöille ja -yksilöille

Kansallissosialistinen uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliike on profiloitunut lukuisilla väkivaltaisuuksilla: puukotus kirjanjulkaisutilaisuudessa, kaasuisku Pride-kulkueeseen, poliitikkojen ja maahanmuuttajien pahoinpitelyjä... Nahistelivatpa he viime vuonna Kouvolan Kirkkopäivilläkin.

Uni löytyi uudelleen

Leeni Peltonen tietää, millaista on valvoa yöllä. Hän on kärsinyt unettomuudesta lähes koko ikänsä. Hän on oppinut nukkumaan hyvin vasta viime vuosina.

Älä polta luotasi lähtijän siltoja

Kun vanhemmat ovat antaneet lapselle hyvän kristillisen kasvatuksen, tuntuu haikealta ja jopa pettymykseltä, jos tämä hylkää hengellisen perintönsä ja luopuu kasvattajien opettamista arvoista. Myös muiden läheisten lähteminen pois yhteisen uskon piiristä voi tehdä kipeää. Lähtijän painostaminen ei kuitenkaan auta.

Messuun meno jättää sieluun jäljen

Messun sanotaan olevan seurakunnan elämän keskus, mikä ei tosin näy kovin selvästi nykyisistä osallistujamääristä. Miksi messuun kannattaa mennä luterilaisen teologian mukaan?

Pyhän Olavin jalanjäljissä

Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti kasvattaa suosiotaan vaihtoehtona El Caminolle, joka alkaa olla jo liian kansoitettu. Toimittaja otti tuntumaa pyhiinvaellukseen patikoimalla neljässä päivässä 60 kilometriä reitistä, jonka pituus on 564 kilometriä.

Siinto Hämäläinen: "Ei kai Jeesuskaan ajaisi heitä pois"

Ruotsinsuomalainen eläkeläinen Siinto Hämäläinen majoittaa tontillaan parikymmentä romanikerjäläistä. Miksi hän on ottanut heidän asiansa omakseen?

Anna-Maija Raittila: Hiljaisuuden vallankumouksellinen

Kirjailija ja teologi Anna-Maija Raittila (1928–2012) oli viime vuosisadan merkittävin hengellinen toimija Suomessa. Vaihtoehtoista kristillistä elämänmuotoa ja spiritualiteettia rakentaneen hengennaisen vaikutus välittyy yhä hänen kirjojensa ja virsiensä, hiljaisuuden liikkeen, Taizé-liikkeen ja Tuomasmessun kautta.

Leskeyden surusta uuteen alkuun

Ihmisellä on elämässään eri rooleja: on puolison, äidin tai isän roolit. Kun puoliso kuolee, on opeteltava lesken rooli. Edessä on uusi alku.

Metsässä mieli rauhoittuu

Metsä puhuttelee suomalaisia. Onko metsä sinunkin kirkkosi?

Rakastava Jumala löytyy ankarien jumalakuvien takaa

Teologian tohtori ja psykoanalyytikko Matti Hyrck taivalsi pitkän tien tuomionhengestä armon kokemiseen. Hän ymmärsi matkallaan, miten ihmisen psyykkiset perusrakenteet ja jumalakuva ovat kytköksissä. ”Mustavalkoinen mielentila” estää löytämästä armollista Jumalaa.

Ihminen oikeilla sijoillaan

Luomakunta on Jumalan suuri puutarha, joka on annettu ihmiselle viljeltäväksi ja varjeltavaksi. Heinäveden Palokissa sijaitseva Lintulan ortodoksinen nunnaluostari vie eteenpäin luostarien vanhoja puutarhaperinteitä.

Viisaiden jäljet vievät erämaahan

Erämaaisät olivat valmiita kulkemaan pitkiäkin matkoja kysyäkseen neuvoa itseään kokeneemmilta. – On koskettavaa, miten nämä karua elämää viettäneet miehet olivat valmiita kertomaan toisilleen, miten heillä meni, mikä heitä kiusasi ja mikä heidän sydäntään vaivasi, ensimmäisten vuosisatojen erämaakilvoittelijoihin perehtynyt teologi Lauri Maarala sanoo.

Pöytiintarjoilua päähänpotkituille

Sant’Egidion yhteisö ottaa vastaan ne, joille italialainen yhteiskunta kääntää selkänsä: kodittomat, alkoholistit, kerjäläiset ja romanit.

Miten vapautua vihasta?

Toimittaja osallistui tunnekontaktiseminaariin ja oppi, että vaikeat tunteet kannattaa purkaa, mutta olennaisinta on antaa anteeksi.

Ritarillisesti yli 900 vuotta

Johanniitat auttavat julkisen sektorin tukena sairaita ja vanhuksia useissa Euroopan maissa. Maailman vanhin avustusjärjestö auttoi aluksi Jerusalemissa pitkällä matkalla loukkaantuneita pyhiinvaeltajia. Nyt haasteena on pakolaisten auttaminen.

Sauna on mielen lääkäri

Suomalaisille saunan kiireettömyyteen liittyy hartautta, joka tuo tunteen pyhyyden äärellä olemisesta. Monille saunomisessa kyse on suuremmasta asiasta kuin vain ruumiin puhtaudesta.

Kuka saa rahasi?

Apua huudetaan joka puolella. Kenelle rahaa pitäisi lahjoittaa?

Erotilanteessa lapsen etu on tärkein

Kun vanhemmat eroavat, lapsen on usein vaikeaa käsittää tilannetta tai sitä, mitä vanhempien ratkaisu merkitsee hänen omassa elämässään.

Huomaatko pyhän maan kauneuden

Pohjoinen maa on sulanut roudasta. Pian taas niityt vihannoivat ja puut metsän huminoivat lehtiverhossa. Maanläheisille ihmisille kevään kauniisti kukittama ja auringon elohon herättämä luonto muistuttaa Luojan ihmeistä. Vaan vieraantuvatko tietoverkoissa viihtyvät diginatiivit maan ja meren runsaista lahjoista?

Kuka surmasi piispa Wallinmaan?

Piispa Yrjö Wallinmaa on Suomen lähihistorian ainoa väkivaltaisesti surmattu piispa. Hän sai surmansa jatkosodan aikana tehdyssä iskussa. Mitä heinäkuisena yönä oikein tapahtui?

Syyllinen ihan kaikkeen?

Väärien tekojen aiheuttama syyllisyyden kokemus on kurja, mutta välttämätön tunne. Joidenkin ihmisten elämää taas leimaa jatkuva syyllisyys, joka saa uskomaan, että on itse jollakin tavalla viallinen. Missä menee raja terveen syyllisyydentunnon ja turhien itsesyytösten välillä?

Hajoaako kansankirkko?

Tiuhaan käyvä ovi, hengellistä eriytymistä, idän uskontojen vivahteita ja jumalankieltämistä. Miten käy kirkon yhtenäisyyden?

3 päivää Jeesuksen jäljissä

Vaeltaessaan jalan Galileassa pääsee sukeltamaan Pyhän maan historiaan. Kumpuilevassa keväisessä maastossa kohoaa mielen lisäksi myös kunto.

Vaurautta ja terveyttä Herran nimessä

Sinisilmäisyys väärien profeettojen julistukselle voi tuhota koko elämän. Onko vaihtoehto se, että hengellisyys piilotetaan kokonaan?

Lopussa pieni on suurta

Mitä voi oppia elämästä saattohoidon ammattilaiselta? Sairaalapastori Maarit Kolsi kehottamaan olemaan toiselle aidosti läsnä.

Antisemitismin hirvittävin huipennus

Rankkoja keskitysleirikuvauksia on nähty elokuvissa ennenkin, mutta unkarilaisen László Nemesin ohjaama, parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saanut Son of Saul onnistuu hätkähdyttämään.

Katso minua!

Älypuhelinten käyttö on vaikuttanut yhdessäolon muotoihin monissa perheissä. Vuorovaikutusta opettelevan lapsen kannalta vanhempien jatkuva kännykän tuijottelu voi olla haitallista.

Miten pitkään koti on vanhukselle paras paikka?

Vuoteen 2030 mennessä Suomessa on yli 85-vuotaita kansalaisia puolet enemmän kuin nyt. Vanhusten parissa työskentelevä Sinikka Vepsä pelkää, että vanhusasia räjähtää päättäjien käsiin pakolaisongelman lailla. – Arvokas elämä ei saa loppua, kun voimat ja ymmärrys loppuvat, hän sanoo.

Koko luomakunta yhdessä

Kristillisellä perinteellä on paljon annettavaa keskusteluun eläinten asemasta. Raamattu puhuu karvaisista ystävistämme yllättävän paljon.

Mielekäs elämä tuottaa tarkoituksen

Useimpien aikalaisten aineelliset perustarpeet on tyydytetty, mutta monen sisikuntaa kalvaa krooninen epäily: onko tyhjältä ja turhalta tuntuvassa elämässä mitään mieltä ja merkitystä? ”Olen löytänyt tarkoituksen elämälleni auttamalla toisia löytämään tarkoituksen elämälleen”, tunnusti nihilismin kumoavan logoterapian perustaja Viktor E. Frankl.

Elossa ja kiitollisina Suomessa

Al-Azawin perhe totuttelee suomalaiseen elämään Kuusankoskella. Taustalla on kauhea tarina tappouhkauksista ja kuolemasta.

Kirkkokännit oli vanha tapa

Historian valossa suomalaisten esi-isät olisivat tarvinneet tipattoman tammikuun. Usein messuun mennessä otettiin ainakin yhdet rohkaisevat ja reteimmät vetivät kirkkokännin.

Kloonataanko kohta ihminenkin?

Nelonen-kanavalla on käynnistynyt eettisiltä teemoiltaan kiinnostava 12-osainen draamasarja Ihon alla. Kolmas jakso nähdään tänään torstaina, edelliset jaksot ovat nähtävissä netissä (Ruutu.fi).

Kristityllä ei ole erivapautta elämän kovuudesta

Radiotallenteella puhuu toteava ja hienoisesti s-kirjainta korostava ääni. On vuosi 1981. Tallentimen äärellä istuu pitkä ja laiha mies, jolla on uurteiset kasvot. Juhani Rekola puhuu uskosta ja elämästä ohjelmassa Muistojeni joulu.

Hillsong-seurakunta leviää musiikin voimalla

Hillsong-seurakunta valloittaa maailmaa rokkaavan ylistysmusiikin, värivalojen ja evankeliumin voimalla. Onko Helsinki seuraava kohde?

Tenavien isä Charles Schulz ja muut ”julistavat” kuplanikkarit

Suosikkisarjakuvat muokkaavat käsitystä kristinuskosta. Toisten piirtäjien tapa käsitellä uskonasioita on vihjaava, toisten suora.

Ilosanomaa kaikkien korville

Miten hiljaisesta kotikissasta tuli seikkailija? Liisa Berghäll toimi lähes 30 vuotta raamatunkäännöstyössä ja kielentutkijana Papua-Uudessa-Guineassa.

Uhrautuva rakkaus on johtamisen ydin

Johtajuuden avulla muutetaan maailmaa. Jokainen on omalta osaltaan vastuussa siitä, mihin suuntaan maailma muuttuu.

Rauhaa rakennetaan hitaasti

Maailmanrauhan etenemisen suhteen tilanne ei ole hyvä eivätkä asiat tule muuttumaan helpommaksi lähivuosina. Hyvää on kuitenkin se, että joudumme vihdoin tunnustamaan tällä vuosituhannella tehdyt virheet, sanoo rauhantekijä Antti Pentikäinen.

Ansaitset myötätuntoa, lopeta itsesi mollaaminen

Oletko kova itseäsi kohtaan? Paremmin pärjäät suhtautumalla itseesi myötätuntoisesti ja armollisesti. Se on tunnetaito, jossa voi harjaantua.

Usko ei ole hengellistä kehonrakennusta

Epäonnistuitko taas omatekoisissa pelastumispyrinnöissäsi, yrityksessä synnyttää kokonaan uusi ihminen itsesi sisältä tai nostaa itsesi hiuksista ilmaan, korkeampiin hengellisiin sfääreihin? Luterilaiselle pelastuslaitokselle nimensä antanut vanha kettu kertoo, mihin kristityn kannattaa keskittyä.

Ilman herroja, sortoa ja sääntöjä

Oliko Jeesus anarkisti? Kristillisessä anarkismissa seurataan Jeesusta sanoissa ja teoissa sekä tavoitellaan parempaa maailmaa.

Monikasvoinen uskonpuhdistaja hyvässä ja pahassa

Luther oli yksi kirkon suurista evankeliumin ja armon opettajista. Hänen seikkaperäiset pohdintansa kristinuskon ydinasioista ja neuvot hartauden harjoittamiseen ovat olleet kallisarvoisia monille sukupolville.

Ilmastonmuutos on totta

Ilmastonmuutoksen merkitys on vasta viime vuosina toden teolla tajuttu. Valtiot tekevät sopimuksia ja poliittisia päätöksiä ilmastomuutoksen torjumiseksi, mutta se ei riitä. Tarvitaan kaikkien panosta elinkeinoelämästä yksittäisiin ihmisiin.

Kertomisen sietämätön vaikeus

Tämän jutun luettuasi osaat elää tasapainoista ja luontevaa kristityn elämää ja selviät vaivattomasti Jeesuksen lähetyskäskyn antamasta velvoitteesta. Tai ainakin voit yrittää…

Skientologia vaarantaa kannattajiensa elämän

Suomessa nähdään harvoin dokumentteja vaarallisista kulteista ja lahkoista. Ylen Docventures-sarjaan kuuluva Going Clear: Scientology and the Prison of Belief -dokumentti on virkistävä poikkeus. Alex Gibneyn ohjaustyön jäljiltä skientologiakirkosta, joka on rakennettu valheiden varaan, ei jää kiveä kiven päälle.

Hyppy vuoteen 2085

Sana on jo 70 vuotta luodannut ja tulkinnut maailmankaikkeuden ilmiöitä kristinuskon näkökulmasta. Spekuloidaanpa siis hetkinen ja kuvitellaan, millainen voisi olla Suomi, kristikunta ja maailma seuraavan 70 vuoden päästä.

Unelma kansojen välisestä yhteydestä

Uuden ja Vanhan testamentin ydinlinjaan ei kuulu muukalaisvihamielisyys, mutta monikulttuurisuuden haasteet tunnetaan myös Pyhässä kirjassa.

Pakolaistulva pakottaa käyttämään järkeä ja sydäntä

Pakolaiskeskustelu kiehuu. Turvapaikanhakijoiden hallitsematon tulva on saanut kristikansan ymmälle. Sydän sanoo, että hädänalaisia on aina autettava. Järki sanoo, ettei pieni maa pystyy vastaanottamaan ja kotouttamaan uusia tulokkaita mielin määrin. Rajansa kaikella – paitsi Suomen rajalla tällä hetkellä.

Miten tehdään rauha?

Rauha on tehtävä, jonka edistämiseen kaikki on kutsuttu. Ensi maanantaina vietetään kansainvälistä rauhanpäivää. Sen kunniaksi muistellaan historiassa vaikuttaneita rauhantekijöitä ja heidän tärkeimpiä ohjeitaan.

Rasistit ristin ja hakaristin varjossa

Pakolaisten vastaanottokeskuksen lippusalkoon vedettiin toissa viikonloppuna hakaristilippu. Aikamoinen tervetuliaistoivotus Tornioon tuleville turvapaikanhakijoille.

Rukous on havahtumista

Rukous ei paljon vaadi. Huokaus riittää. Nostat katseesi ylös, kumarrat pääsi, seisahdat hetkeksi tai istut alas. Olet keskellä rukousta. Joku huokaa jo sinussa, kun herkistät korvasi, kertoo hengellinen ohjaaja Lauri Maarala.

Kun Coelho ei enää riitä

Milloinkaan ennen ei ihmisen sisikuntaa polttavan kaipuun tyydyttämiseksi ja ikävän karkottamiseksi ole valjastettu yhtä mahtavaa markkinamekanismia. Mutta monella aikalaisella on silti orpo olo, ikään kuin jotain perimmäisen tärkeää puuttuisi.

Rasismi edustaa antikristillistä ideologiaa

Kesällä oli kuumaa sentään rasismikeskustelu, jossa kirkon työntekijät ja teologit puolustivat pääosin suvaitsevaisuutta.

Tämä ei ole mustaa tai valkoista

Ihminen on aina pohtinut pahan olemusta. Niin varmasti kuin Jumala on olemassa, saartavat meitä tässä maailmassa myös pimeyden voimat.

Puoliso alisti ja pahoinpiteli

”Sinun pitää hakea apua heti – nyt kun olet vielä hengissä”. Nämä sanat havahduttivat Kirsin. Hän eli neljä vuotta väkivaltaisessa parisuhteessa, ennen kuin sai voimia lähteä.

Kaivetaan synagoga esiin

Israelin alueella arkeologi saa yleensä työskennellä rauhassa. Ongelmia aiheuttavat lähinnä ryöstelevät aarteenetsijät ja löydösten politisointi.

He marssivat oikeuden puolesta

50 vuotta sitten Yhdysvalloissa tuhannet mielenosoittajat lähtivät kävellen kohti Alabaman pääkaupunki Montgomerya. Heidän tavoitteenaan oli taata etelävaltioiden mustille kansalaisoikeudet. Mustat eivät olleet yksin, heitä tuki myös joukko valkoisia kristittyjä.

Heränneen kansan vaikea vaellus

Körttikansaa koeteltiin taas viime viikonloppuna, tällä kertaa koleassa Sotkamossa. Herättäjäjuhlilla lauantaina satoi kaatamalla ja juhlakenttä muuttui mutavelliksi. Vaikka jo paistoi, pyhäkengät sotkeutuivat vielä sunnuntaina, ellei sitten seuraveteraani ollut varustautunut viisaasti kumisaappailla.

Näin selviät lomasta teinin kanssa

Ovien paiskomista, eristäytymistä nappikuulokkeiden suojiin ja aivan liian pitkään nukuttuja aamuja. Monilla vanhemmilla saattaa tulla tunne, että ehkä ei sittenkään olisi ihan huono idea jättää teini yksin kotiin ja viettää kesäloma ilman jatkuvasti tyytymätöntä murrosikäistä.

Lopeta esiintyminen - valloita aitoudella!

Esiintymisvalmentaja Niina Sainius antaa vinkkejä, joiden avulla esiintyminen on helpompaa ja vaikuttavampaa.

Seksuaalisuus muuttui synnistä Jumalan lahjaksi

Jos seksuaalisuuden tyydyttävä haltuunotto ja ihanteiden täyttäminen tuntuvat vaikealta, voit lohduttautua sillä, että kirkossa on aina kipuiltu saman aihepiirin kanssa. Vasta 1900-luvulla alettiin painottaa, ensinnä perheneuvonnassa ja avioliittotyössä, Luojan lahjoittamasta seksuaalisuudesta nauttimista.

Kodittomasta tuli kodittomien auttaja

Priya Pamidipamula johtaa miehensä Salomonin kanssa orpokotia Intiassa. Perustamansa kristillisen järjestön kautta he auttavat myös leskiä ja maaseudun pastoreita. Toiminta rahoitetaan Kansan Raamattuseuran Suomesta keräämien lahjoitusten avulla.

Uskontojen valintatalon tarjonta lisääntyy

Maailma on uskontoja pullollaan. Suomessakin alkaa olla jo kosolti tarjontaa uskontojen ja katsomusten valintatalossa. Luterilainen kirkko kokoaa yhä ylivoimaisesti eniten jäseniä, mutta sen vaihtoehtojen ja haastajien määrä on kasvanut nopeasti.

Tuliko taas sanottua pahasti?

Kieli on pieni elin, jolla voi saada aikaan paljon pahaa, mutta myös paljon hyvää. Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu.

Sankarin välttämätön teko

Saksalaisen papin Dietrich Bonhoefferin traaginen elämäntarina on huikea kertomus, josta kirjailija Eric Metaxas kirjoitti menestyskirjan.

Salomon temppeli São Paulossa

Helluntailaisuuden kerrotaan kasvavan Brasiliassa. Se on synnyttänyt myös outoja ilmiöitä. Yksi niistä on Salomon temppeli, joka valmistui viime vuonna. Temppelin rakentanut Universal-kirkko herättää ristiriitaisia tunteita.

Voimia vauvaperheille

– Vauvaperheissä pitäisi karsia kaikki stressaava, levätä silloin kuin pystyy ja puhua toisten aikuisten kanssa, neuvoo psykologi Hannele Törrönen.

Yhteinen pyhän taju

Paula Kemell ja Heidi Rautionmaa ovat oppineet, että usko voi yhdistää myös kristittyä ja muslimia. Elämänkysymykset voivat olla samanlaisia, vaikka uskonto on eri.

Koneet komeroon, leuat lingotkoot

Viipyilevät keskustelut virkistävät, rentouttavat ja selkeyttävät omaa tietä. Mistä ovat hyvät keskustelut tehty?

Pyhiinvaellukselle ainakin kerran elämässä

Pyhiinvaellukset olivat keskiajan Euroopassa massaliike, vaikka matkanteko oli hidasta ja vaivalloista. Joukossa oli myös suomalaisia pyhiinvaeltajia. Pohjoismaiden lisäksi he saattoivat käydä kristikunnan kaukaisissa pääkohteissa asti.

Pidä suus kiinni ja hoida hommas!

Pidättyväinen, varautunut, sisäänpäin kääntynyt, sulkeutunut, introvertti. Suomalaiset luonnehtivat itseään usein hyvin pidättyväisiksi, ainakin muihin kansoihin verrattuna. Viljasadoista se on lähtöisin.

Taivas vai toiveuni?

Jotkut kliinisestä kuolemasta selvinneet kertovat käyneensä tuonpuoleisessa maailmassa. Uskonnonfilosofian dosentti Leo Näreahon mukaan on edelleen arvoitus, miksi joillakin on kuolemanrajakokemuksia ja toisilla ei.

Miksi juutalaisia vainotaan?

Juutalaisten vainoaminen on jatkunut yli kaksituhatta vuotta, milloin kiihkeämpänä, milloin laimeampana. Juutalaisiin kohdistuva väkivalta on kasvanut voimakkaasti Länsi-Euroopassa viime aikoina, kun talouslama on pitkittynyt.

Ruuhkaa elämän leipäjonoissa

Monipuolinen elämän sisällön ja tarkoituksen tarjonta vastaa runsaaseen kysyntään. Kansalaisilla on epäilemättä edelleen kova hengellinen tai henkinen nälkä. Vanhaa kunnon kansankirkkoa ja muita kristillisiä yhteisöjä ei vain koeta enää entiseen malliin parhaaksi paikaksi elämän leivän löytämiseen. Vaikka pöydässä olisi ”rukiista leipää”. Hengellisiä kysymyksiä käsitellään usein ihan muualla.

Tervetuloa kevään valo

Valo valtaa vauhdilla pimeyttä ja tervehdyttää ihmistä. Keväällä mieli virkistyy ja kilot karisevat helpommin kuin talvella. Parisuhteissa läheisyys lisääntyy.

Syyllistyinkö syystä vai syyttä?

Syyllinen olo ei aina kerro todellisesta syyllisyydestä. Siksi on tärkeää oppia erottamaan toisistaan oikea ja väärä syyllisyys. Molemmista syyllisyydentunteista on mahdollista vapautua.

Suomalaisen kansallistunteen tulkki

Taiteilija Akseli Gallen-Kallela asetti jo nuorena poikana elämäntehtäväkseen omaperäisen suomalaisen kuvataiteen luomisen. Teoksissaan hän käsitteli usein elämän ja kuoleman mysteeriä.

Vauhdin ja lukkojen mies

”Tuhansien lukkojen mies” voisi kuvata Mauri Tiilikaista. ”Vastuun ja vauhdin mies” kuvaisi häntä toisella tapaa. ”Tulivuori-Tiilikanen” teki uransa kirkollisen kuohunnan keskellä ja kasvoi merkittäväksi johtajaksi.

Paasto opettaa solidaarisuutta

Laskiaissunnuntain suomenkielinen nimi tulee paastoon laskeutumisesta. Pian alkaa kirkkovuoden kiinnostavimpiin kuuluva kausi: yksinkertaisempiin elämäntapoihin ja terveelliseen itsekieltäymykseen pyrkimisen aika. Kristityiltä kysytään itsensä alttiiksi antamista Kristuksen seuraamisessa.

Työpaikkakiusaamisesta ei pidä vaieta

Talouden vaikeina aikoina työpaikat vähentävät väkeä. Tilanne altistaa kiusaamiselle. Jos savustetaan kollega pihalle, jäljelle jäävistä paikoista tappelee pienempi joukko.

Kirouskin voi olla avunpyyntö

Sielunhoitoon ei välttämättä tarvita erityistä koulutusta. Pitkälle pärjää jo sillä, että on isot korvat ja pieni suu.

Mustavalkoinen uskonnollinen fanatismi

Verinen isku ranskalaisen Charlie Hebdo-lehden toimitukseen on järkyttävä esimerkki uskonnollisesta ääriajattelusta. Jäykkää fanaattisuutta löytyy myös kristillisestä kentästä. On hyvä muistaa, että kristinusko on pohjimmiltaan suvaitsevaista ja rakastavaa.

Kirkolle ei tule tuhoa

Tällä vuosituhannella kirkon aseman muutos on ollut odottamattoman nopea. 2000-luvun alussa juuri kukaan ei olisi arvannut kirkon aseman heikentymisen vauhtia, tunnustaa kirkkososiologian yliopistonlehtori Kati Niemelä Helsingin yliopistosta.

Uuteen parempaan (kirkko)vuoteen

Lähinnä seksuaalietiikkaan liittyvät linjaerimielisyydet ovat riitauttaneet luterilaisen kirkon puolivallattoman väen. Kansa seuraa navanalisiin katseensa keskittäneiden kristittyjen touhua hämillään. Pitäisiköhän minunkin protestoida jaloillani, jos eduskunta säätää tyhmän lain tai joku piispa puhuu omaan korvasyyhyyni sopimattomalla tavalla?

Anna lapsille rakkautta, älä ajatuksia

Monissa perheissä lapset jatkavat samassa seurakunnassa kuin vanhempansa, mutta nykyään yhä useampi nuori vartuttuaan kääntää selkänsä edellisen sukupolven uskolle. Useimmissa kodeissa tämä sujuu ilman suurempia ryppyjä, mutta toisissa näkemyseroista voi kasvaa ylipääsemätön kuilu lasten ja vanhempien välille.

Marsalkan isiltä peritty usko

Mannerheim oli kosmopoliitti, joka sukkuloi luontevasti eri kulttuurien ja uskonnollisten näkemysten keskellä. Millainen oli Suomen marsalkan henkilökohtainen suhde Korkeimpaan?

Pyhä sota pirua ja ryssää vastaan

Jatkosodan alussa pääosa suomalaista papistoa lähti innolla ristiretkelle idän bolsevismia vastaan. Taistelujen pitkittyessä huomio kiinnittyi kansakunnan moraaliin. Sodan tappiollinen lopputulos taas herätti keskustelua siitä, missä todellinen vihollinen piileekään.

Kannattaa olla köyhä

Rikkautta ja menestystä ihaillaan. Mitä jos olisikin hienoa olla ihan tavallinen tyhjätasku? Ainakin näin on onnellisempaa Raamatun mukaan.

Miksi pahikset tappoivat Jeesuksen?

Lasten kysymyksiä uskosta ei pidä pelätä, sanoo kirkkoherra Aulikki Mäkinen. Sydämessään lapsi voi tietää vastaukset aikuista paremmin.

Omatunto – ja miten se tehdään

Omatunto varoittaa ihmistä, kun tämä tekee väärin. Mutta kaikkien omatunto ei ole samanlainen.

Rauhanrukoukset mursivat Berliinin muurin

Berliinin muuri murtui 25 vuotta sitten. Leipzigin Nikolaikirkon rauhanrukoukset muuttuivat maanantaimielenosoituksiksi, jotka vauhdittivat symbolisesti merkittävän Berliinin muurin murtumista 9. marraskuuta 1989. Vuotta myöhemmin Saksat yhdistyivät.

Rukous nousee tyhjästä tilasta

Rukous on monimuotoinen laji, jota kukaan ei lopulta voi toiselle neuvoa. Paras ohje omaa rukouksen tapaansa etsivälle on: kuuntele sydäntäsi.

Tiellä viisauteen

Saksalainen evankelinen pappi ja kirjailija Jörg Zink on tullut Suomessa tutuksi erityisesti pienistä, mustakantisista lahjakirjoistaan, joita on myyty 1980-luvulta alkaen satojatuhansia. Mainostekstissä kehutaan, että Zinkin ”tapa kohdata lukijansa on lämmin ja sielunhoidollinen”. Tällä kertaa maireat mainossanat pitävät paikkansa.

Varjele tapaa, ja tapa varjelee sinua

Jokaisella on omanlaisensa tie Jumalan yhteyteen. Vaikkei yhtä yleispätevää kaavaa Jumalan kohtaamiseen olekaan, on kirkolle kertynyt historiansa aikana hyödyllistä tietoa asiasta. Uudet ja tuoreet tavat ilmentää uskoa ovat aina tervetulleita, mutta jos jokin hartaustapa on toiminut koetellusti satojen vuosien ajan, ei jokaisen sukupolven tarvitse keksiä siltä osin pyörää uudelleen.

Toiminta vähentää maailmantuskaa

Isiksen veriset hirmutyöt, Ukrainan ja Venäjän pelottava kriisi, Gazan kuolleet lapset… Pari viikkoa surkeasti nukkunut Mirka Seppälä, 29, heräsi elokuisena yönä painajaisista ahdistuneena. Rovaniemeläisen kuvataidekasvatuksen ja teologian opiskelijan luottamus ihmiskuntaan oli vähissä. Vaikkei maailma ollut sen pahempi paikka kuin ennenkään, viime aikoina nainen oli nähnyt maailmassa vain pahuuden ja omassa elämässään epäonnistumiset.

Avaruutta ja johdatusta

Tieteis- eli scifielokuvat nostavat pintaan elämän, uskon ja ihmisyyden isoja kysymyksiä. Millä tavoin?

Kriisi voi kääntyä hyväksi

Elämän kriittiset murrosvaiheet saattavat tuoda ihmisen lähemmäs Jumalaa. Muutosmyrskyt voivat merkitä tärkeää hengellistä etsikkoaikaa.

Rasputin - pyhä vai paha mies?

Munkki Grigori Rasputin kohosi Venäjän tsaarin lähipiiriin, ja asemassaan muokkasi jopa suurvallan politiikkaa. Äärimmäisiä tunteita herättänyt mies haavoittui vakavasti murhayrityksessä, mutta hänen tarinansa jatkui vielä.

Olen mitä syön?

Syömisestä on tullut mutkikas asia. Ravinnontarpeen tyydyttämisen lisäksi ruoka on myös keino ilmaista itseään ja jopa sitoutua johonkin aatteeseen

Klovni heitti veivin

Rakastetun näyttelijän Robin Williamsin itsemurha pysähdytti hänen elokuviensa ystävät. Miksi niin moni viihdyttäjä ja koomikko kärsii masennuksesta? Onko hauskuuttajan rooli liian raskas?

Päästä Jeesus ulos kaapista

Olemmeko lukinneet Jeesuksen juhla-asujen joukkoon, vain harvoin avattavaan kaappiin, jossa hän ei juuri vaikuta elämäämme? Kuinka kristitty onnistuu Kristuksen seuraamisessa, jos Jumala on laitettu ”pyhien asioiden” lokeroon, jonka sisältö ei arjen valintoja kosketa?

Kuntoilun ja penkkiurheilun juhlaa

Apostoli Paavali antoi ihmisruumiille korkean arvon muistuttamalla, että se on Pyhän Hengen temppeli. Piispa Jolkkonen puolestaan epäilee, ettei Paavali luultavasti ollut kovin innokas penkkiurheilija...

Juhliva, kiistelty kaunotar

Kiinalaisilla on Kiinan muuri ja inkoilla Macchu Picchu, mutta meillä on Petäjäveden vanha kirkko. Rakennus täyttää tänä vuonna 250 vuotta, ja kirkon liittämisestä Unescon maailmanperintölistalle tulee kuluneeksi 20 vuotta.

Miksi Jumala sallii pahan?

Teodikean ongelma tulee kreikan sanoista theos, Jumala, ja dike, oikeudenmukainen. Jos hyvä Jumala on oikeamielinen ja rakastava Kaikkivaltias, kuinka hän hyväksyy pahan ja kärsimyksen kauhistuttavan määrän maailmassa?

Voimasana sattuu

Sanoissa on voimaa, voimasanoissa erityisesti. Onko ruma sana aina sanottava, kun siltä tuntuu? Entä ilkeääkö kukaan enää sanoa, ettei kiroileminen kuulu hyviin tapoihin?

Sisäisesti rantakuntoon

Entäpä jos rantakunto ei olekaan kiinni kiloista ja kiinteydestä vaan jostakin ihan muusta? Ehkä se löytyykin mielestä ja asenteesta.

Vapautuuko seksuaalisuus häpeästä?

- Siinä miten suomalaiset, 1900-luvulla syntyneet kristityt ovat kokeneet eri aikoina seksuaalisuuden, on tapahtunut hurja muutos.

Kesä on monelle lapselle yksinäistä aikaa

Koulun pitkien kesälomien aikana moni lapsi joutuu pakon edessä pärjäämään itsekseen. Yksinolo voi tuntua lapsesta turvattomalta.

70 vuotta Talin-Ihantalan taistelusta

Kun Suomen eduskunta hylkäsi Neuvostoliiton esittämät rauhanehdot jatkosodan aikana ja Linkomiehen hallitus sai luottamuslauseen, kello alkoi raksuttaa kohti Pohjolan maiden suurinta taistelua, Talin-Ihantalan suurhyökkäystä.

Syli auki suuttuneelle

Jo pienellä lapsella on oikeus vihastua ja opetella omien rajojensa puolustamista. Aikuisen tehtävänä on ohjata lasta ja nuorta turvalliseen tunneilmaisuun.

Apua, meillä on juhlat!

Uusperheiden ja riitaisten sukujen juhlat voivat jo etukäteen aiheuttaa paljon päänvaivaa. Avoin mieli, tilanteiden ennakointi ja hyvä tahto auttavat selviytymään ja tekemään tilaisuudesta arvoisensa juhlan.

Ahneella on likainen loppu

Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes, mutta etiikalla on kai sentään tekemistä myös pörssiyritysten maailmassa?

Pahoinpitely toi pelon elämään

Suomalaiselle väkivaltakulttuurille on ominaista se, että tekijä on usein uhrille tuttu. Väkivallan kohteeksi joutuminen on rankkaa, ja pahimmillaan ongelmat voivat siirtyä eteenpäin seuraavaan sukupolveen.

Tihutyötä uskonnon varjolla

Taisteleva ateisti Richard Dawkings ei salaile kyseenalaisia tarkoitusperiään tv-dokumentissa Uskonnottomat.

Äitiyden korkeat ihanteet

Moni nykyäiti tuskailee työn ja perheen paineissa sitä, ettei kaikkien elämän osa-alueiden kunnialliseen hoitamiseen riitä aikaa ja voimia. Mielessä siintävät ehkä kuvitellut kulta-ajat, jolloin pullantuoksuiset perheenemot häärivät essuissaan kotosalla ja hoitivat jälkeläisiään täysipainoisesti.

Tasa-arvo vei vanhan patruunan vallan

Ovatko patriarkka ja byrokraatti tulleet tiensä päähän? Kuinka johtaa vapaina ja tasa-arvoisina itseään pitäviä ihmisiä, jotka haluavat johtaa itse itseään? Kaivataanko nyt karismaattisia johtajia? Viestinnän tutkija Anu Kantola analysoi, kuinka valtaa on käytetty Suomessa sotien jälkeen.

Ukko-Nooa oli hurja mies

Raamatun muinaisiin alkukertomuksiin kuuluva teksti Nooasta ja vedenpaisumuksesta on vanhatestamentillisen raju tarina ihmiskunnan syvästä turmeluksesta, Jumalan kiivaasta kostosta ja uuden alun mahdollisuuden antamisesta.

Mafiapäälliköiden outo uskonto

Pyhimysten kuvia amuletteina, hengellisiä liikanimiä ja uskonnollissävytteisiä siunaamisia. Miten aitoa on mafiapiirien uskonnollisuus?

Kirkkovuoden kovassa ytimessä

Pääsiäisen, kirkkovuoden suurimman juhlan, lähestyminen on näkynyt tänä vuonna vain vähän ellei juuri ollenkaan julkisuudessa. Pääsiäinen edustaa ajattomia arvoja, joiden tutkiskeluun ei ehkä ole aikaa pysähtyä. Voisiko pääsiäisen leppeä tunnelma tuoda hetken levon kiireisille aikalaisille? Pääsiäismunat ja pajunkissat, suloiset pikku virpojat, valon ja lämmön huikea lisääntyminen… Pääsiäinen ei päästä näin vähällä.

Itsemurha – kiusatun viimeinen vaihtoehto

Koulukiusaajien olisi hyvä tietää, että heidän heimonsa on ahdistanut lukemattomia herkkiä ihmisiä kuilun reunalle ja joitakin jopa sen yli. 17-vuotias nainen todistaa tästä tuoreeltaan kirjassa Kourallinen tabuja.

Ihmiseltä ihmiselle tai sitten ei

Ilman ilosanoman kertojia kristinusko ei olisi levinnyt. Mutta mikä avuksi, kun evankelioinnista onkin tullut kirosana?

Hyvä paimen on tuhattaituri

Hengellisen yhteisön johtaminen on moniulotteisuudessaan vaativa tehtävä. Yhtäältä täytyisi osata organisaation lukuisat hallintohommat. Toisaalta tulisi ohjastaa yhteisöä hengellisesti. Tutkija-pappi Aino Vesti ja piispa Kaarlo Kalliala selvittävät pastoraalisen johtajuuden luonnetta.

Joka vitsaa säästää, se lastaan rakastaa

Lapsia on pahoinpidelty Raamattuun vedoten, mutta yhtä lailla heitä on lyöty ilman Raamattua. Kasvatuskysymyksissä Raamattu liittyy pitkälti oman aikansa kulttuuriin – ja juuri tämä kulttuurisidonnaisuus pakottaa tulkitsijan dynaamisuuteen ja kriittisyyteen.

Kutsujalla pitää olla lasvot

Kristinuskon ydinviestiä on se, että kaikkia kutsutaan joukkoon. Kutsuun on helpompi vastata, kun viesti tulee henkilökohtaisesti ja seurakunnan ilmapiirissä on vaivatonta hengittää.

Valehtelun välttämätön taito

Valheiden kertominen ei ole kenellekään kunniaksi. Kuitenkin se on väistämätön osa elämäämme. Valehtelusta ei pidä huolestua liikaa, mikäli se pysyy kohtuuden rajoissa. Jatkuva palturin puhuminen voi kuitenkin eristää ihmisen ja aiheuttaa monenlaisia muitakin ongelmia.

Häpeä estää nautinnon

Miten vapautua häpeän ja estojen leimaamasta seksuaalisuudesta? – Muutos ei ole myöhäistä kypsällä iälläkään, seksuaaliterapeutti Anne Hievanen vakuuttaa.

Varjele tapaa, niin tapa varjelee sinua

Lastentarhanopettaja Marjatta Kallialan velipoikana tunnettu piispa Kaarlo Kalliala on varoittanut uskonnollisen juhlatradition ja tapakulttuurin nakertamisesta pala kerrallaan.

Ilmastonmuutos tuottaa uutta apokalyptiikkaa

Ilmastonmuutoksen myötä mahdollisesti tapahtuvat luonnonmullistukset ovat liittyneet aikamme apokalyptisten, lopunajallisten kauhukuvien joukkoon.

Luovuutta syrjäytymisen ehkäisyyn

Nuorten syrjäytymisen selättäminen kannattaa aloittaa ajoissa ja aidosti paneutuen. Silloin se on myös taloudellisesti edullisinta ja säästää inhimillistä kärsimystä.

Soviteltaisiinko riita?

Konflikti töissä, kotona tai kirkossa ei ole kaiken loppu. Siellä missä on riitaa, on mahdollisuuksia.

Heränneitä pilkattiin heränneiksi!

”Kymmenettuhannet uskovaiset 2016 Myyrmäkeen”, otsikoi Metro-lehti (11.12.). Metro viittasi Vantaan Herättäjäjuhliin, joille toivotaan tulevan jopa 30 000–40 000 enemmän ja vähemmän vaivattua sielua. Alati kieli poskessa kirkollisia jymyuutisia metsästävä Kotimaa24 (12.12.) sai oivan aiheen uutisoida: ”Metro nimitteli körttejä uskovaisiksi”.

Flanderin kumpujen alla

Sen sodan piti eräiden aikalaisten mukaan puhdistaa ihmiskunnan sielu kaikesta mädästä. Tulos oli kuitenkin kammottava verilöyly. Ensimmäisen maailmansodan hiljaiset sotilashautausmaat muistuttavat siitä, mihin viha ja ennakkoluulot voivat pahimmillaan johtaa.

Stinissenin perintö elää kirjoissa

Marraskuun viimeisenä päivänä kuollut karmeliittamunkki Wilfrid Stinissen opetti, mikä on hengellisen kypsymisen salaisuus. Ei haittaa vaikka lankeat, kunhan vain nouset taas pystyyn.

Täältä tullaan Suomi

Albaaneja, inkeriläisiä, venäläisiä, romanialasia, saksalaisia, thailaisia, espanjalaisia, kurdeja. Salon seurakunnassa ovet ovat auki kulttuurien kohtaamiselle.

Virkoaako kirkko valomerkin jälkeen?

Kirkon kehityksen suunta on lähetyskäskyn tavoitteiden vastainen. Ei ole näkyvissä tilannetta, jossa kirkosta eroaminen loppuisi”, tunnustaa kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta mietinnössään. Elääkö kansankirkko kohtalonhetkiään?

Tuomiopäivänä teot punnitaan?

Luterilaisuudessa on korostettu, että ihminen pelastuu ”yksin uskosta, yksin armosta”. Olennaista on usko Kristuksen sovitustyöhön, eivät omat hyvät teot. Tuomiopäivän tekstissä taas pelastus sidotaan tekoihin. Kolme eksegetiikkaan paneutunutta pastoria pohtii uskon ja tekojen jännitettä.

Eettisyys ei aina ole yksinkertaista

On muotia toimia eettisesti, mutta aina välillä iskee epäilys: Mitä merkitystä sillä on? Mitä vaikutuksia eettisyydellä on niissä maissa, joita sillä yritetään pelastaa?

Hyvä kuolema Elämän talossa

Varsin hyvä uutinen viimeisen veräjän lähestyessä on se kristinuskon välittämä: kuoleman vallat on voitettu.

Kuolema kuin lento päiväperhon

Pyhäinpäivänä kuoleman todellisuuteen viileää etäisyyttä pitävä nykyihminen pysähtyy miettimään aikamme rajallisuutta. Hautaushommista vastaavien lisäksi on yksi ammattikunta, joka ei pakene elämän katoavaisuuden käsittelemistä muulloinkaan. Kirjailijoiden kaksi kestoaihetta ovat rakkaus ja kuolema.

Jotain tapahtuu, kun lepäämme

Hitaan elämän puolestapuhujat eivät tiedä, miten hyviä ovat intervalliharjoitukset. Kun mennään hetken aikaa täysillä ja sitten lepuutetaan, ja toistetaan tämä, suoritukset paranevat. Aktiivista elämää rytmittää kunnon lepo. Kun lepäämme säännöllisesti, jotain salattua tapahtuu meissä.

Masennus stressaa parisuhdetta

Kun puoliso masentuu, siipankin jaksaminen on lujilla. Kaksi vakavasti masentuneen kumppania kertoo, miten he ovat selvinneet.

Autuaat ja pyhimykset

Alkukirkon pyhimyksiä olivat marttyyrit. Nykyisin pyhimysvalinnat tekee katolinen kirkko perinpohjaisten selvitysten pohjalta. Monille pyhimykset tuovat uskon arkeen.

Hyvä paha maallistuminen

Maallistuminen hiipii salakavalasti ja turmelee kaiken. Pitääkö maallistumisesta olla huolissaan vai löytyykö siitä myös jotain hyvää?

En minä, mutku muut

Syyllinen kaikkiin konflikteihin tapaa olla toisaalla. Hän katsoo harvoin peilistä. Miksi vika on aina työtovereissani, läheisissäni tai jopa vieraan vähemmistön ja vallan edustajissa?

Liettuan karaiimit kuolemassa sukupuuttoon

Heillä on yhteiset juuret, mutta ei omaa valtiota. He tunnustavat juutalaisperäistä uskoa. Itäeurooppalainen karaiimien etninen ryhmä kulttuureineen on hiipumassa.

Unelma sielunhoidollisesta kirkosta

Sielunhoito ei ole vain sitä, että mennään kammioon pohtimaan kaksistaan asioita, vaan kirkko kokonaisuudessaan voisi olla sielunhoidollinen yhteisö.

Terveyttä luontoympäristöstä

Ympäristö vaikuttaa ihmiseen. Jos puiden ja niittyjen vehreyttä tai veden sineä ei ole lähellä, luonnon helmaan kannattaa etsiytyä useamman kerran kuukaudessa

Jokainen ihminen on laulun arvoinen

Kirjoittaisitko hengellisen omaelämäkertasi kuin C.S. Lewis? Rustaisitko koko tarinasi luettavaksi jälkipolvillesi?

Pelkoa päin

Osa ihmisen peloista saadaan hoidettua pois. Loppujen kanssa on vain opittava elämään.

Monisärmäinen Paavali puhuttelee yhä

Paavalin persoonassa on aineksia yhtä lailla erehdyksiään katuvaksi ihmiseksi, messiaaniseksi sankariksi, pelastussanoman sumentaneeksi roistoksi kuin vaaralliseksi mielipuoleksi, jolla on kansankiihottajan puhetaidot”, elokuvatutkimuksen professori Jukka Sihvonen kirjoitti.

Äly ei kaada kristinuskoa

Apologioille eli uskon älyllisille puolustuspuheille on taas tilausta. Moni sanoo, ettei ”usko niin kuin kirkko opettaa”, muttei välttämättä tiedä, mitä se kirkko sitten opettaa.

Hukassa kuin muumit laaksosta

Joskus sitä vain katoaa itseltään. Yhtäkkiä huomaa, että menee liian lujaa eikä enää tiedä, miltä itsestä oikeasti tuntuu. Tai voi olla, että maailma vaatimuksineen vain kaatuu niskaan eikä valoa enää näy.

Kaverikoirat tuovat iloa arkeen

Asukkaiden silmät tuikkivat, kun kaverikoirat tulevat vieraisille laitokseen. – Hyvän tekeminen tekee onnelliseksi, Virpi Turunen, berninpaimenkoirien Röllin ja Hanin ohjaaja lupaa.

Levolle lasken, Luojani

Rukoilemisen tapoja on yhtä monta kuin rukoilijoita. Yksi rukoilee mieluiten hiljaa mielessään, korkeintaan kädet ristissä. Toinen haluaa kohottaa kädet kohti korkeuksia ja ylistää ääneen.

Tue ja kunnioita nuoren seksuaalista kasvua

Seksuaalikasvatus ei tuota hyviä tuloksia, jos seksuaalisuuteen suhtaudutaan kuin tautiin ja oireeseen tai jos aihepiiriä lähestytään vain riskien kautta ja synti edellä, neuvoo luterilaisen kirkon rippikoulutyöstä vastaava pastori Jarmo Kokkonen

Camus palaa synninsaarnaajana?

Albert Camus’n (1913–1960), Nobel-palkitun ranskalaiskirjailijan ja vasemmistolaisen lehtimiehen, käsittelemät teemat – kokemus elämän absurdiudesta sekä uskonsa menettäneen ihmisen toiseudesta ja sivullisuudesta – ovat taas ajan hermolla.

Halauksella hyvinvointia

Istun pitkässä, pölyisen oloisessa pikajunassa matkalla Roomaan. Juna kulkee halki eteläisen maaseudun, viinitiluksien ja hedelmätarhojen. Välillä ohitetaan kaupunkeja. Nelipaikkaisessa osastossa on edessäni keski-ikäinen italialainen äiti ja parikymppinen poika.

Syyrian kristityt pakenevat

Rintamien välissä. Syyrian sisällissodan seurauksena kristinuskon 2000-vuotinen läsnäolo syntyseuduillaan on uhattuna. Levottomuuksien laajetessa voi edessä olla kristittyjen joukkopako. Myös muualla Lähi-idässä ilmapiiri on kiristymässä.

Teologista teerenpeliä

Kevät on rakkauden aikaa. Eronneet voivat ihastua toisiinsa uudelleen, vaikka vaikeaa se on. Voisivatko luterilaiset ja katoliset pukeutua yhteiseen messukasukkaan 500 vuoden tauon jälkeen?

Uusateistien jumalharhan paljastaja

Kirkkopäivillä Kuopiossa puhuu perjantaina 17.5. korkeatasoinen kristinuskon puolustaja, Alister McGrathEnglannista. Hänen aiheenaan on ”Onko Jumalassa mitään järkeä?”. McGrathin teologiaa popularisoivien teosten perusteella kristinuskosta löytyy paljonkin järkeä.

Ruuan pimeä puoli

Arjen valinta. Reilua kauppaa, luomua, lähiruokaa, kausiruokaa… Tämän päivän ruokatermit saavat pään pyörälle. Mitä vikaa on ihan tavallisessa ruuassa?

Pöytä on katettu lapsille

Ilosanoma koskee kaikkia. Siksi pienetkin lapset ovat tervetulleita ehtoolliselle.

Kamalat äidit

Murrosikäisen lapsen kasvatus vaatii valppautta, huumorintajua ja hyviä hermoja.

”Koulupäivät ovat joskus kuin olisi sirkuksessa”

Maarit Korhonen on nähnyt pitkän opettajanuransa aikana, miten tasa-arvottomuus on lisääntynyt, käytöstavat kadonneet ja alkoholin käyttö perheissä kasvanut.

Pilaa tai pelasta avioliittosi

Parisuhdekouluttaja Hanna Ranssi-Matikainen listaa supersuositun 21 tapaa pilata avioliitto -elokuvan hengessä sudenkuoppia, joita pariskunnille tulee eteen. Yhteiseloa näivettävän tuhoojalistan lisäksi teologian tohtori antaa vinkkejä niille, joiden suhde ei vielä natise liitoksissaan.

Janne Villa: "Ei ole syytä elätellä harhakuvia synnittömistä yhteisöistä"

- Hurjimmat tarinat uskonyhteisöjen varjoissa tapahtuneista kauheuksista karmivat, toimittaja Janne Villa sanoo tämän viikon Sanassa. Kauppoihin juuri ilmestynyt Villan kirja Hengellinen väkivalta on järkyttävää luettavaa.

Kristityn elämä Kiinassa sisältää uhkia ja mahdollisuuksia

Kiinan nykyhallinto sallii uskonnonvapauden, mutta vain rajoitetussa muodossa. Marraskuussa vaihtuneen poliittisen johdon myötä maan kristityt toivovat, että avautumispolitiikka jatkuisi tulevaisuudessa myös uskonnon osalta.

Usko tai älä

Moniarvoisessa yhteiskunnassa uskon sisältöjä täytyy avata entistä enemmän. Katekumenaattiryhmät näyttävät kiinnostuneille tietä ja kysyä voi, mitä ikinä keksii.

Retkeily elvyttää voimavaroja

Lyhytkin hetki luonnon helmassa lisää henkistä hyvinvointia. Jumalan luonto hoitaa. Mitä metsäisempi maisema, sen parempi, sanoo tutkija.

Pahako vaivaa?

MOT:n synnyttämän keskustelun innoittamina muisitimme, että vuosi sitten jututimme Sanassa virallista manaajaa ja psykoterapeuttia riivaajista. Lainasimmepa hiukan myös Kari Kuulaa. Tässä juttu uusintana kokonaisuudessaan:

Väärä Mestari

Toisessa maailmansodassa taistellut veteraani Freddie Quell – hurjan roolityön tekevä JoaquinPhoenix – palaa rintamalta mieli riekaleina Paul Thomas Andersonin elokuvassa Mestari. Itsehoitona ahdistukseen ja päämäärättömään haahuiluun hän käyttää huonoja lääkkeitä: alkoholin ja liuotinaineiden cocktailia.

Ekopaasto kutsuu kohtuullisuuteen

Hengellisen hiljentymisen lisäksi pääsiäistä odottaessa voi miettiä, tulisiko toimeen vähemmällä ja kuinka voisi elää ympäristöystävällisemmin.

Ei kuulu mulle!

Välinpitämättömyys lievempiä rikoksia kohtaan on lisääntynyt. Varsinkin röyhkeät myymälävarkaudet ovat yleistyneet, sillä niistä ei koidu varkaalle juuri seuraamuksia. Kenelle kuuluu lopulta puuttua vääryyksiin?

Uskontunnustus - väkivaltaisia sanojako?

Nousemme tunnustamaan yhteisen kristillisen uskomme… Mutta mitä jos ei usko varmasti kaikkeen, mitä siinä sanotaan?

Ota vastuu lapsesta

Ennen kuviteltiin, että lapset ja nuoret säästyvät monesta pahasta, kun asuvat kymmenien kilometrien päässä kaupungista. Tällä hetkellä jopa vanhemmat pelkäävät, kun ilkivalta ja huumeet ovat tulleet pieniin kyliin ja taajamiin. Aikuisten on aika liittoutua yhdessä lasten tueksi.

Lähetystyö on parasta kehitystyötä

Rebekka Naatus provosoi Kotimaan kolumnissaan Lopetetaan lähetystyö (4.1.): Kirkon kannattaisi lopettaa evankelioiva lähetystyö ja siirtyä tekemään puhdasta auttamistyötä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

David Wilkersonin näky vuonna 1973: Oikeaan osuneita ennustuksia?

Maailmantalouden järkkyy, tulee finanssikriisi. Raju ilmastomuutos kohtaa maapalloa, ja porno leviää. Amerikkalainen pastori ja kirjailija David Wilkerson näki näyn ja kirjoitti siitä kirjan. Monet näistä asioista ovat toteutuneet hämmästyttävällä tarkkuudella, mutta kaikki ei ole osunut kohdalleen.

Hyvää sanomaa Siperian tundralle

Alkuperäiskansat ovat paimentaneet porojaan satojen vuosien ajan Siperian hyisellä tundralla. Apua ja neuvoja arkeen on pyydetty shamaaneilta. Pappi Anatoli Maritjev ja evankelista Pjotr Khudi vievät kristinuskon sanomaa Venäjän takapihalle kansantarinoiden avulla.
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä