27.5.2014Teksti Janne Villa

Ahneella on likainen loppu


Mooses on Mooses ja bisnes on bisnes, mutta etiikalla on kai sentään tekemistä myös pörssiyritysten maailmassa?

k-22-2014-14-siekkarit.jpg

Helsingin seurakuntayhtymän oppilaitostyö järjesti viime viikolla elokuvanäytöksen, joka oli suunnattu Aalto-yliopiston kauppatieteiden opiskelijoille ja opettajille.

Martin Scorsesen elokuva The Wolf of Wall Street perustuu tositarinaan newyorkilaisesta pörssimeklarista Jordan Belfortista (Leonardo DiCaprio), joka viis veisasi moraalista.

Belfortin amerikkalainen unelma lähti käyntiin ”senttiosakkeista”. Meklari kauppasi duunareille ja keskiluokalle lähes arvottomia osakkeita roimaan ylihintaan. Suuret katteettomat lupaukset ja valheet tuottivat helppoheikeille hämmästyttävää tulosta: ihmiset uskoivat ja toivoivat rikastuvansa.

Taitava manipuloija voi vedättää helposti hyväuskoisia. Myös ahneus saattaa sumentaa arvostelukyvyn: jospa köyhästä voisi tulla rikas oikotietä?

Vaatimattomuus ei kaunistanut nousukasta

Yksi sanonta pitää bisneksessä usein paikkansa: jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Esimerkiksi pyramidi- ja nettihuijauksiin hurahtaneet ovat oppineet tämän kantapään kautta Suomessakin. Koko maailmantalous uhkasi romahtaa vuoden 2008 subrime-kriisissä, kun Yhdysvalloissa vailla vakuuksia riskiasiakkaille myytyjen asuntojen kupla puhkesi.

Belford siirtyi senttiosakkeista pörssilistautumisten ja korruption maailmaan, jossa voitot kovenivat. Rikkaat menivät samaan vipuun kuin köyhätkin.


Lue koko artikkeli verkkolehdestä 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä