5.10.2017Teksti Janne VillaKuva Willi Engelhardt 1933. © Peter Newark Historical Pictures / Bridgeman Images.

Älä lankea propagandan lumoon

propaganda_hitler

Ihmiset lankeavat helpommin suurten kuin vähäpätöisten valheiden valtaan, oivalsi Adolf Hitler, kansankiihottamisen suurmestari.

Natsi-Saksan uuspakanallisessa propagandassa valhe vietiin myyttisiin mittasuhteisiin: Hitleristä tehtiin peräti pohjoisen rodun uusi jumala.

– Hitlerin palvonta oli kuin uskonnollinen kultti ja rituaali valtavine joukkokokouksineen. Samanlaisia uskonnollisia piirteitä liitettiin myös moniin neuvostojohtajiin, toteaa Joonas Pörsti.

Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö tajusi muutaman vuotta sitten, että vaikka tällä vuosituhannella puhutaan hybridi- ja informaatiosodasta, valheellinen vaikuttaminen on pohjimmiltaan samanlaista kuin viime vuosisadalla.

Historioitsija ja toimittaja päätti tutkia propagandan hyödyntämisen historiaa sadan vuoden ajalta, jotta ymmärtäisimme paremmin, mistä ilmiössä on kyse nyt.

Tuloksena on tavattoman kiinnostava, sekä monia meidän aikamme että lähihistorian ilmiöitä valaiseva tietokirja Propagandan lumo. Pörsti antaa perspektiiviä vihapuheen, valemedian, vastakkainasettelujen ja väkivallan lietsomisen sekä informaatiosodan kaltaisten ilmiöiden ymmärtämiseen.

Mies pohtii, miksi hulluja piirteitä sisältävä propaganda on niin vaikuttavaa, että ihmiset menevät sen mukaan ja seuraavat sellaisia oppeja ja tulkintoja maailmasta, jotka eivät kestä päivänvaloa.

– Propaganda puhuttelee ihmisen psykologista tarvetta seurata jotain itseään suurempaa ja voimakkaampaa tahoa ja luovuttaa sille oma päätösvalta.

Lue Sanasta 40/2017, miten meidän mieliimme vaikutetaan.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä