12.4.2018Sanat Heli KarhumäkiKuva Suvi Kukka Kärkkäinen

Älä tule huijatuksi!

PetePoskiparta 570px (002)
Pete Poskiparran kirja Arjen mentalisti saa ensi syksynä jatkoa. Valmisteilla oleva Huijauksen anatomia pureutuu huijaamiseen syihin tekijän ja uhrien kannalta sekä selvittelee viihteellisen ja rikollisen huijauskulttuurin rajaa.

Miten välttyä selvänäkijöiden ja hengellisten huijareiden manipuloinnilta? Mentalisti Pete Poskiparta kertoo tuoreessa kirjassaan, miten sinuun voidaan vaikuttaa.

Pete Poskiparta on taikuri ja mentalisti, joka kykenisi melko helposti esiintymään uskonnollisena johtajana tai ajatuksia lukevana selvänäkijänä. Lähes kaikissa kulttuureissa on huijareita, jotka käyttävät hyväkseen ihmisen alttiutta uskoa valittujen ihmisten yliluonnollisiin kykyihin.

Entisaikojen markkinapovaajat ovat siirtyneet netti- ja puhelinpalveluihin, ja tämä kulttuurinmuutos tekee huijaamisesta entistä kylmäverisempää, koska huijari ei näe uhriaan silmästä silmään.

Petkuttamisen sijasta Pete Poskiparta käyttää taitojaan viihteellisiin näytöksiin ja ihmisten valistamiseen. Tuoreessa kirjassaan Arjen mentalisti hän opettaa lukijoille arkea helpottavia muistitekniikoita sekä keinoja tunnistaa kaupallisen ennustus- ja selvänäköbisneksen tekniikoita.

Suomessakin tunnetaan Poskiparran mukaan uskonnollisia johtajia, jotka osaavat vaikuttaa ihmisiin. Usein on kyse vallanhalusta, johon voi liittyä taloudellista ahneutta ja seksuaalista alistamista.

– Maailmalla on vielä paljon räikeämpiä tapauksia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Peter Popoff piti parantamiskokouksia, joissa ihmisiltä kerättiin tietoja heidän sairauksistaan esirukouskorttien avulla. Popoffin puoliso antoi tietoja korvakuulokkeella lavalla esiintyvälle miehelleen, jonka luultiin saavan tietoa suoraan Jumalalta.

Pete Poskiparran mielestä kristillinen esirukous toisen puolesta ei ole huijausta. Normaali palkkakin tai aidosti vapaaehtoinen kannatus työssä kuuluu asiaan.

– Raja menee oman edun tavoittelussa ja ihmisten hyväksikäytössä. Toiminta muuttuu huijaukseksi, jos rukouksista peritään maksu ja kriisissä olevien avulla aletaan pyörittää isoa liiketoimintaa ja kasvattaa omaisuutta.

Näin perustaisin kultin

Sanan pyynnöstä Poskiparta kertoo, miten lähtisi perustamaan valeseurakuntaa rahastustarkoituksessa. Tällaisia piirteitä kannattaa siis varoa hengellisissä yhteisöissä.

– Alkaisin levittää huhuja yliluonnollisista kyvyistäni. Väittäisin, että luen ajatuksia, saan viestejä tuonpuoleisesta ja juttelen vainajahenkien kanssa. Alkaisin pitää hengellisiä tilaisuuksia jossakin temppelimäisessä paikassa, sillä ympäristö vaikuttaa ihmiseen. Ottaisin ihmiset sydämellisesti vastaan vaatimatta ensin mitään.

Temppelissä Poskiparta tekisi ajatustenluentaa ja muita tuttuja temppujaan uskonnollisuuteen puettuna.

– Sitten valitsisin kriisissä olevia tai yksinäisiä ihmisiä ja aloittaisin henkilökohtaisen vaikuttamisen. Käyttäisin kylmäluentaa eli havainnointi- ja päättelytekniikoita, joilla saadaan aikaan selvänäköisyyden vaikutelma.

Kokenut mentalisti päättelee ja yhdistelee asioita kymmenistä yksityiskohdista. Vaatteista, koruista, kengistä ja kellosta voi päätellä varallisuutta ja yhteiskunnallista asemaa. Puhetapa ja tiedon taso kertovat koulutuksesta. Käsistä voi erottaa fyysisen ja toimistotyön tekijän. Perhesuhteet ja huolen aiheet on helppo selvittää johdattelemalla. Jopa lihomista ja laihtumista voi päätellä vyön rei’istä!

– Koska päättely on aina epävarmaa, arvaukset kannattaa esittää kysymyksenä tai johdattelemalla. Ihminen muistaa oikeaan osuneet tiedot, mutta ei sitä, että on itse avustanut vastauksillaan.

Huijatuista Poskiparta muodostaisi suljetun piirin, josta ei saa kertoa ulkopuolisille. Valitut ovat myös vaiennettuja, joita on helppo rahastaa.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä