11.8.2016Teksti Janne VillaKuva Jenniina Nummela

Anna-Maija Raittila: Hiljaisuuden vallankumouksellinen

Kirjailija ja teologi Anna-Maija Raittila (1928–2012) oli viime vuosisadan merkittävin hengellinen toimija Suomessa. Vaihtoehtoista kristillistä elämänmuotoa ja spiritualiteettia rakentaneen hengennaisen vaikutus välittyy yhä hänen kirjojensa ja virsiensä, hiljaisuuden liikkeen, Taizé-liikkeen ja Tuomasmessun kautta.

k-32-2016-12-raittila1

Anna-Maija oli merkittävä ihminen. Jos hän olisi elänyt katolisessa tai ortodoksisessa kulttuurissa, häntä hankittaisiin nyt autuaaksi tai pyhäksi, arvioi turkulainen kulttuurivaikuttaja Aiju von Schöneman.

Lausuntoa ei ole syytä epäillä, joskin Anna-Maija Raittila itse kielsi pontevasti pyhimyksen viitan asettamisen harteilleen. Kirjailija huomautti, että runojen ja päiväkirjojen rivien välistä – ja joskus suoraankin sanottuna – löytyy hänen ”ei aina niin autuaan” elämänsä kipeys, hauraus, heikkous ja ristiriitaisuus.

”Runoissani, hyvänen aika, jos joku vain niitä lukee, olen auki, haavoilla”, Raittila tunnusti.

Vaikea, puolison itsemurhaan päätynyt avioliitto oli ihmissuhderintamalla vain yksi esimerkki siitä, ettei monipuolisella hengennaisella ollut helppoa.

Kristillisen yhteisöelämän kokeilutkaan eivät aina onnistuneet. Edes hiljaisuuden liikkeen hengellisessä hermokeskuksessa Morbackassa läheskään kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä.

Omasta merkityksestään toki tietoinen ja määrätietoisesti visioitaan toteuttanut Raittila halusi, että hänen elämäänsä arvioidaan rehellisesti ja kaunistelematta. Teologian kunniatohtorin laajakantoinen elämäntyö ja vaikutus suomalaisen spiritualiteetin kehittymiseen on yhtä kaikki ainutlaatuinen.

Hiljaisuuden liikkeen kantaäiti oli keskeinen tekijä muun muassa retriittitoiminnan rakentamisessa sekä Taizé-liikkeen spiritualiteetin tuomisessa Suomeen.

”Luottamuksen pyhiinvaeltaja” kiersi ahkerasti maata ja maailmaa ja jakoi eteenpäin kristikunnan yhteisiä hengellisiä aarteita, joita oli tutkimusmatkoillaan ja kirjallisuudesta löytänyt.

Lue koko artikkeli Sanasta 32/2016


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä