8.2.2018Teksti Erja Taura-JokinenKuva Istockphoto

Anna lapsen kertoa tarina

elämäntaito Anna lapsen kertoa

Sadut ja tarinat kuuluvat lasten elämään. He kuulevat kertomuksia aikuisten lukemina ja äänitallenteina sekä katselevat niitä televisiosta ja mobiililaitteilta.

Lapset sepittelevät innolla omiakin tarinoita. Leikkiessään he aivan luontaisesti kertovat ääneen, mitä leikissä tapahtuu ja mitä leikin hahmot tekevät ja sanovat.

– Asioista ja tapahtumista kertominen on tärkeä kielenkäytön muoto, painottaa lasten kerrontataitoihin perehtynyt tutkija, puheterapeutti Leena Mäkinen.

Aikuisten olisi hyvä havahtua vahvistamaan lapsen omaa kerrontaa. Siihen kannustaa myös Opetushallitus, jonka tuoreimmat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet tulivat voimaan elokuussa.

Niiden mukaan lasten vuorovaikutustaitoja, kielen ymmärtämisen ja puheen tuottamisen taitoja, kielenkäyttötaitoja ja sanavarastoa vahvistetaan tukemalla lasten omaa aktiivisuutta keskustelijana ja kertojana, leikittelemällä kielellä sekä käyttämällä tarkkaa ja värikästä sanastoa.

– Varhaiskasvatussuunnitelmassa mainitaan, ettei lapsille pitäisi pelkästään kertoa ja lukea tarinoita vaan lapsia tulisi myös itse kannustaa kertomaan.

Yksi laajalti käytetty menetelmä lasten kerronnan kannustamiseen on sadutus. Lasta pyydetään kertomaan satu, joka kirjoitetaan muistiin juuri niin kuin hän sadun kertoi.

Lue koko juttu sadutuksesta Sanasta 6/2018.

 Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä