14.11.2013Teksti Sari VarpulaKuva Istockphoto

Eettisyys ei aina ole yksinkertaista

On muotia toimia eettisesti, mutta aina välillä iskee epäilys: Mitä merkitystä sillä on? Mitä vaikutuksia eettisyydellä on niissä maissa, joita sillä yritetään pelastaa?

k-46-2013-10-Elämäntaito@Istockphoto

Toimeentuloasiantuntija Ulla Sarasalmi Kirkon Ulkomaanavusta sanoo, että meillä länsimaissa eettisyys on elintason mukanaan tuomaa ylellisyyttä.

– Emme joudu tyytymään, vaan saamme valita. Tosin olemme siinä Suomenkin sisällä eriarvoisessa asemassa. Minä olen yksin elävä keski-ikäinen nainen, jolla on työ ja lähes velaton asunto. En joudu arjessani miettimään esimerkiksi ostoskassini hintaa samalla tavalla kuin yksinhuoltajaäiti. Voin suosia luomua ja lähiruokaa ja tehdä eettisiä valintoja vaikkapa vaatekaupassa – ostaa reilua kauppaa, luonnonkuitua ja laatua. Niin toiminkin, mutta en usko, että se tekee minusta ihmisenä yhtään sen eettisempää.

– Enkä osaa tuomita työtöntä kaupunkilaista, joka ostaa euron ananasmehupurkin, jonka raaka-aine on tuotettu Thaimaassa lähes orjatyövoimalla. Mutta yrityksen, joka tätä riistoa harjoittaa, haluaisin kyllä vastuuseen.

– En tunne yhtäkään eettistä kuluttajaa, joka olisi elämänvalintojensa takia luopunut oikeasti mistään, Kaliforniassa asuva käsikirjoittaja ja kääntäjä Sussu Laaksonen puolestaan kritisoi blogissaan.

Sussu Laaksonen epäilee meidän länsimaalaisten eettisten valintojen motiiveja. Hän ei kritisoi eettistä elämäntapaa sinänsä, mutta kylläkin sitä, kun se muuttuu itseisarvoksi ja kaksinaismoralismiksi, jolla mestaroidaan muita tai ostetaan itselle hyvää omaatuntoa.

– Se, joka lanseerasi termin ”eettinen kuluttaminen”, saisi mennä nurkkaan häpeämään. Se on hirveän vääristävä. Ihmiset saavat sen avulla kiksejä kaikenmaailman höpölöpövalinnoista, ja ”eettinen”-sanan merkitys hämärtyy.

Sussu päättelee, että joka väittää monimutkaisessa maailmassa pohjiaan myöten tietävänsä, mikä valinta on oikeasti eettinen, valehtelee. Voi tietää lähinnä vain sen, millainen olo itselle omista valinnoista tulee.

– Eikä nyt jakseta luulla olevamme Jeesuksesta seuraavia sen perusteella, mitä muroja pistettiin aamulla suuhumme, hän napauttaa.


Onnistuuko eettinen elämä vai ei, lue koko artikkeli tämän viikon Sanasta.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä