6.2.2013Teksti: Arja-Leena PaavolaKuvat: Istockphoto

Ei kuulu mulle!

myymälävarkaus näpistely
Puuttuako myymälävarkauksiin vai ei, kas siinä kysymys.

Välinpitämättömyys lievempiä rikoksia kohtaan on lisääntynyt. Varsinkin röyhkeät myymälävarkaudet ovat yleistyneet, sillä niistä ei koidu varkaalle juuri seuraamuksia. Kenelle kuuluu lopulta puuttua vääryyksiin?

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sai taannoin aikaiseksi pienen ryhtiliikkeen oman toimintansa kautta. Hän sattui raitiovaunuun, jossa humalainen mies huuteli rasistisia solvauksia matkustajana olleelle pojalle. Sauri saattoi miehen ulos raitiovaunusta.

Tapahtuma seuranneissa lehtikirjoituksissa hän kehotti muita tekemään lopun puuttumattomuuden kulttuurista. Kannatettava ajatus, mutta käytännössä ihmisten 
on oman turvallisuutensa takia viisainta vain seurata sivusta kolttosten tekemistä.

Vuonna 2008 tehtiin lakimuutos, jonka myötä luovuttiin sakkojen muuntorangaistuksesta. Aiemmin annettu päiväsakko tarkoitti sitä, että mikäli sakkoa ei maksa, tekijän tie vie vankilaan.

Nyt sakotettavista rikoksista ei koidu käytännössä seuraamuksia. Muutos tehtiin säästösyistä. Vankilavuorokausi tulee yhteiskunnalle liian kalliiksi. Samaan aikaan poliisien määrää on vähennetty.

Ensin vietiin ruokaa nyt juomia

Pääkaupunkiseudun kaupoissa yli 20 vuotta työskennellyt Kirsi kertoo, että aiemmin kaupoista varastettiin paljon ruokaa, kuten eineksiä, jotka ilmeisesti menivät vähävaraisille todelliseen tarpeeseen. Nyt viedään juomia.

– Kaljan varastelu on lisääntynyt huimasti. Kaljaa kantavat ulos esimerkiksi päihteiden pitkän linjan sekakäyttäjät, jotka kaiken lisäksi ovat usein arvaamattomia.

Kirsin kokemuksen mukaan oluen lisäksi hyllystä häviää erilaista lihaa, esimerkiksi naudan filettä. Huumeiden käyttäjät myyvät saaliinsa esimerkiksi paikallisille pienille ravintoloille.

– Varastelun luonne on muuttunut tarpeesta hyötymiseen.

Kaupan työntekijät eivät saa aktiivisesti estää varkauksia, eikä poliisi ehdi paneutua näin pieniin rikoksiin.

Lainvalvojien näkökulmasta rikoksen voi katsoa olevan pieni, mutta vaikutus on laajempi. Kaupan työntekijöiden ohella myös muiden asiakkaiden turvallisuus 
kärsii väkivallan uhan ja turvattomuuden lisääntyminen vuoksi.

Lue koko artikkeli Sanan verkkolehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä