11.5.2017Teksti Heli KarhumäkiKuva Jani Laukkanen

16-vuotiaan Elna-Anninan löytö:

Luthersukuiset_UUSI

Olen Lutherin jälkeläinen!

Helena Prytz-Kanervan tytär Elna-Annina sai koulutehtäväksi etsiä tietoa omista esivanhemmistaan. Hän löysi puuttuvan palasen suvun tarinasta.

Kun psykologi Helena Prytz-Kanerva oli vasta pikkutyttö, hän sai kuulla suvussa kulkeneen kiehtovan perimätiedon. Hänen isänsä Lars-Adolf Prytz kertoi, että he polveutuivat tiettävästi suorassa linjassa reformaation suurmiehestä Martti Lutherista.

Helenan isä selvitteli sukulaisuusyhteyden todenperäisyyttä matkustaessaan työasioissa Keski-Euroopassa. Myös hänen setänsä teki omia selvityksiään. Koska Prytzit on ruotsalainen aatelissuku, sen sukuluettelot tunnettiin 1600-luvulle saakka. Yhdistävää lenkkiä 1483-1546 eläneeseen Lutheriin ei kuitenkaan löytynyt, ja Lars-Adolf Prytzin kuoltua 1991 muistiinpanot jäivät melkein unohduksiin.

Kun Kauniaisissa asuvan Helenan tytär Elna-Annina Kanerva kävi 9. luokkaa, oppilaat saivat tehtäväkseen etsiä tietoa esivanhemmistaan parin kolmen sukupolven taakse. Hän muisti isoisänsä muistiinpanot ja pyysi ne äidiltään tutkittavakseen.

Lue koko tarina Sanasta 19/2017.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä