4.2.2016Teksti Silja A. Talvi, suomennos Freija ÖzcanKuva Johannes Wiehn

Elossa ja kiitollisina Suomessa

k-05-2016-12-Qaisar
Qaisar Al-Azawi on menettänyt tyttärensä ja kotinsa.

Turvaa hakemassa. Al-Azawin perhe totuttelee suomalaiseen elämään Kuusankoskella. Taustalla on kauhea tarina tappouhkauksista ja kuolemasta.  

Tytön nimi oli Gwan. Arabiaksi se tarkoittaa kaunista. Hän oli vain yhdentoista, kun hänet murhattiin viimeisenä koulupäivänä Bagdadissa, Irakissa. Perheelleen hän oli valonsäde loputtoman väkivallan ja koston kierteen synkentämässä maassa.

Nyt tänä aamuna Al-Azawin perhe on fyysisesti niin kaukana Irakista kuin mahdollista. He kyyhöttävät vieretysten pienen puisen pöydän ympärillä ränsistyneessä asuntolassa, joka on pikaisesti muutettu vastaanottokeskukseksi Kuusankoskella Kymeenlaaksossa.

Qaisar Al Azawi näyttää kuvaa palaneesta talostaan ja ravistaa päätään.

– Ei ole mitään jäljellä, hän mutisee epäuskoisesti ikään kuin selittääkseen näkemäänsä.

Al-Azaweille elämä keskellä suomalaista kristillistä yhteisöä sopii hyvin. Onhan Jeesus kuitenkin islaminkin mukaan Moosekseen ja Muhammediin verrattava profeetta, Qaisar huomauttaa.

– Meidän uskonto ei ole ainoa uskonto, mutta meidän uskonto on hyvin kaunis.

Perheellä ei ole mitään sitä vastaan, että heidän lapsensa kasvavat kristittyjen keskellä. Tällä hetkellä perheille ja lapsille osoitettu etäällä asutuksesta oleva pakolaiskeskus ei anna mahdollisuuksia tutustua suomalaisiin. Perhe toivoo aikanaan saavansa myönteisen turvapaikkapäätöksen, jolloin he voisivat muuttaa asumaan alueelle, missä olisi suomalaisia naapureita.

 – Minä haluan yhteyttä suomalaisten kanssa ja oppia tämän kielen ja kulttuurin, Qaisar sanoo innoissaan.

Hän tuntuu olevan siunatun – tai harkitun – tietämätön Suomen yli pyyhkäisseestä rasismin ja väkivallan aallosta ja toteaa naiivisti, ettei kukaan halua vahingoittaa häntä täällä, koska hänellä on oikeat henkilöpaperit ja hänen perheellään on aito syy tulla hakemaan Suomesta turvaa.

– Suomalaiset ovat antaneet meille niin paljon, he ovat auttaneet meitä kaikin tavoin. Minä rakastan tätä maata.

Silja J.A. Talvi on palkittu tutkiva journalisti ja kirjailija, joka muutti Suomeen vuonna 2011 saatuaan toistuvasti uhkauksia työnsä vuoksi.

 Lue artikkeli kokonaisuudessaan Sanasta 5/2016!Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä