8.11.2017Teksti: Saila KeskiahoKuva: Isotckphoto

Ero voi olla lapselle helpotus

Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus jatkuu, perheneuvoja Hellevi Hilska-Salonen muistuttaa.

k-45-2017-10-elämäntaito

Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen nököttävät ylähyllyllä, lattianrajassa on värikäs leikkiastiasto: Hellevi Hilska-Salosen työhuoneessa on leluja kuin keskimääräisessä lastenhuoneessa. Silti hän usein toivoo, että vanhemmat järjestäisivät lapselleen hoitajan, kun tulevat vastaanotolle.

Hilska-Salonen työskentelee perheneuvojana Vantaan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksessa. Hänen mukaviin nojatuoleihinsa istuu ihmisiä, joilla ei ole mukavaa sanottavaa. Moni suunnittelee eroa tai tulee ruotimaan eron käytännön järjestelyjä. Silloin lapsen ei ole syytä olla paikalla, sillä pieni ihminen ymmärtää usein enemmän kuin vanhemmat osaavat kuvitellakaan.

Valmistele lasta uuteen

On aikuisten asioita ja on lasten asioita, Hellevi Hilska-Salonen ajattelee. Eron syyt, parisuhteen kipeät pisteet ja raha-asioiden järjestely eivät kuulu lasten korville. Sen sijaan lapsille kuuluu tarkka ja oikea-aikainen erosta kertominen.

– Vanhempien kannattaa kertoa erosta vasta sitten, kun tietävät, mitä aikovat tehdä. Lapselle ei ole hyvä kertoa epämääräisiä väliaikatietoja, Hilska-Salonen sanoo.

Parasta olisi, jos vanhemmat voisivat olla yhdessä kertomassa erosta. Asetelma vakuuttaa lapselle, että hänestä huolehditaan jatkossakin.

Lasta on hyvä valmistella muuttuvaan tilanteeseen jo etukäteen.

– Pienellä lapsella ei ole vielä aikakäsitystä, isompi osaa jo laskea, kuinka monen yön päästä toinen vanhemmista muuttaa pois.

Siksi aivan pikkuiselle ei kannata kertoa liian aikaisin: hän ei yksinkertaisesti ymmärrä, mitä tarkoittaa kahden päivän päästä.

Lue koko juttu Sanasta 45.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä