19.10.2017Teksti: Hellevi PoutaKuva: Lehtikuva

Hannes Hynösen hengellinen perintö: Luottakaa Jumalaan

Liisa Seppänen on kirjoittanut elämänkerran Hannes Hynösestä, joka hurmasi suomalaiset ollessaan vieraana Linnan juhlissa 2014.  Kirjoitustyönsä edetessä hän huomasi, että rakastetun veteraanin tarinan voi lukea myös hengellisenä matkakertomuksena.

k-42-2017-10-Hannes linnan juhlissa

Liisa Seppänen oli päättänyt kirjoittaa 100-vuotiaasta Suomesta kirjan, jossa hän kertoisi sen historiasta tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Mannerheimista ja muista merkkihenkilöistä kyllä riittää kirjoja, mutta miten tavallinen suomalainen on selviytynyt yhteiskuntamme muutosten myllerryksessä. Se Seppästä kiinnosti. Hänellä oli mielessään muutamia vaihtoehtoja, mutta sitten hän oivalsi, että tarinan päähenkilön täytyy olla Hannes Hynönen.

Hannes Hynönen syntyi torpparin pojaksi savusaunassa 10.tammikuuta1913, jolloin Suomea hallitsi Venäjän keisari Nikolai II. Silloin 84 prosenttia väestöstä asui maaseudulla ja miesten eliniänodote oli 43 vuotta. Hanneksen ensimmäinen oma muistikuva oli kesältä 1915. Siinä hän taapersi isänsä perässä heinäpellon laitaa isorokkorokotukseen.

Itsenäisyyspäivänä 2014 kolmen minuutin haastattelu Linnan juhlissa teki Hanneksesta koko kansan tunteman sotaveteraanin, joka sai nopeasti Facebookissa kymmeniä tuhansia seuraajia. Alkoi mediamylläkkä. Hänestä tuli julkisuuden henkilö, jonka kuolema vuotta myöhemmin päätyi television pääuutisiin.

Kännykästä oli tullut jokapäiväinen käyttöväline Hannekselle, jonka lapsuuteen ei kuulunut muuta kuin ruumiillista työtä, lepoa ja yksinkertaista ruokaa ja joka muisti jopa kansalaissodan tapahtumia. Viimeisinä vuosina hän alkoi pitää skypettämällä yhteyttä Jerusalemiin hänelle tärkeäksi ihmiseksi tulleeseen pastori Mari Parkkiseen.

Kiinnostavaa on, millaisen matkan yksi ihminen olikaan kulkenut. Kirjoitustyön edetessä Liisa Seppästä alkoi yhä enemmän kiehtoa ajatus siitä, miksi Hannes valloitti suomalaiset pienessä haastatteluhetkessä. Mikä hänessä kosketti? Miksi hän yli 100-vuotiaana oli valoisa ja hyväntuulinen ihminen, joka huokui elämäniloa, sydämen viisautta ja levollista voimaa?

Tämä teksti on lyhennelmä. Lue koko juttu Sanasta 42/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä