8.10.2015Teksti Markus PartanenKuvitus Pekka Rahkonen

Hyppy vuoteen 2085

k-41-2015-12-Tulevaisuusjutun kuvitus

Sana on jo 70 vuotta luodannut ja tulkinnut maailmankaikkeuden ilmiöitä kristinuskon näkökulmasta. Spekuloidaanpa siis hetkinen ja kuvitellaan, millainen voisi olla Suomi, kristikunta ja maailma seuraavan 70 vuoden päästä.

Eteläsuomalainen robottimekaanikko Eino Kytmönen havahtui unestaan betonisessa vuokrahuoneessaan. Matkapuhelin visersi ilmoille ulisevaa hälytysääntä. Kytmönen, 35, veti nukkaisen puuvillapeittonsa sivuun, pujotti jäntevät jalkansa kippurakärkisiin sandaaleihinsa ja komensi automaattikeittiönsä töihin.

– Kahvia, munia ja pekonia, Kytmönen urahti.

Sen jälkeen kun oli Janinasta tullut ero, oli Kytmösen aamiaispöytä notkunut rasvaisia herkkuja, varsinkin päivinä, jolloin työvuoro metropolin laidan robottitehtaalla alkoi vasta kello 14.00. Kytmönen koetti uomata merkillistä sisäistä levottomuuttaan ruoalla kuitenkaan siinä kunnolla onnistumatta. Jo kauan ennen parisuhteen päättymistäkin hän oli tuntenut: jotain puuttui, jotain ratkaisevan tärkeää.

Kytmönen harppoi betonikennonsa ikkunan ääreen ja avasi sälekaihtimet. Sumu leijaili lähiötalojen yllä. Auringonkehrän eteen oli työntynyt kaukaa lännestä sakea pilvien verho, ja sade ruoski asvalttia kuin maailmanlopun edellä. Pihan lehtevät, nuoret tammet olivat kasvaneet ihmeen paljon kesän aikana.

Sade yltyi. Hyvä aamu istua sisällä, Kytmönen ajatteli ja pyyhkäisi radion auki. Yhdeksän uutiset alkoivat tunnarin jälkeen: ankkuri kertoi planeettain välisistä. Tänään oli tullut kuluneeksi viisikymmentä vuotta siitä, kun ensimmäinen ihmislapsonen oli astunut jalallaan Marsin pinnalle. Kiinan johtamassa kansainvälisessä siirtokunnassa voitiin hyvin, Afrikan suursodan taistelut sen sijaan maapallolla jatkuivat. Myös Lähi-idässä taisteltiin edelleen.

Ei mitään uutta auringon alla, ajatteli Kytmönen ja työnsi kätensä puseronsa taskuun kaivellakseen sikariaskiaan, mutta hänen näppeihinsä tarrautuikin rapiseva paperiarkki...


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä