18.5.2017Teksti Danielle MiettinenKuvat Jani Laukkanen

”Jeesus tuli luokseni unessa”

k-20-2017-16-Kristityksi kääntyneet Maisun
Sairaanhoitajana Bagdadissa työskennellyt Maisun toivoo löytävänsä töitä Lahdesta. Myös vapaaehtoistyö muslimien parissa on hänelle tärkeää.

Maisun ja Yousuf kääntyivät kristityiksi pakolaiskeskuksissa Lahdessa ja Pieksämäellä. Suomessa elää ainakin pari tuhatta entistä muslimia, jotka ovat halunneet saada kristillisen kasteen.

Irakilainen Maisun, 50, kävelee lahtelaiseen ravintolaan silmät tuikkien. Hän on saanut pari viikkoa sitten myönteisen turvapaikkapäätöksen, ja nyt taskussa ovat vihdoin myös oman kodin avaimet. Suuria lahjoja, mutta hän on saanut vielä suuremmankin. Siitä hän kertoo aivan kohta.

Maisun katselee ruokalistaa kurdimiehen ravintolan tiskillä. Ravintoloitsijakin on kääntynyt Suomessa kristityksi. Maisun tilaa arabiaksi pitsan kebablihalla.

Pöydässä annosta odotellessaan hän näyttää kännykästä kuvaa, jossa hän on vielä muslimi. Sininen hijab on kiinnitetty tiukasti hiusten peitoksi.

Maisunia tulkkaa helluntailaisen lähetysjärjestö Fidan muslimityön koordinaattori Hannu Lahtinen. Viimeisten kolmen vuoden aikana Lahtinen on tavannut eri puolilla maailmaa tuhansia Maisunin kaltaisia islamista kristinuskoon kääntyneitä. Hän saa myös koko ajan pyyntöjä opettaa muslimeille kristinuskoa. 


k-20-2017-16-Kristityiksi kääntyneet jusuf
Afganistanilainen Yousuf on saanut töitä aasialaisesta ravintolasta Tampereelta.

Vapaaehtoinen maahanmuuttajatyöntekijä Kirsi Jokela keittää iltateetä Hämeen Kansanlähetyksen Lähetyskodilla Tampereella. Hän valmistautuu kääntämään Yousufin, 25, tarinaa darista suomeksi.

Yousof on nälkäinen. Hän syö neljä viipaletta ruisleipää ja suklaakeksejä. Afgaanimies on kertonut tänään ensimmäisen kerran uskoontulostaan julkisesti. Tärkeä hetki vietettiin Saalem-seurakunnan jumalanpalveluksessa.

Kristittyjen yhteys on Yousofille tärkeää, koska yhteydet synnyinmaahan ovat katkenneet. Hän ei edes tiedä, ovatko hänen perheenjäsenensä enää elossa.

Yousofin isä oli arvostettu uskonnollinen johtaja lähellä Kandaharia Etelä-Afganistanissa, joka on Talebanin vahvaa aluetta. Isä toivoi Yousufista työnsä jatkajaa ja järjesti tälle hyvän mullan opettamaan Koraania ja islamin historiaa.

Ristiriidat uskonoppineiden puheissa ja teoissa vaivasivat Yousufia vuosi vuodelta enemmän. Naisten ja toisuskoisten pitäminen muslimimiehiä vähempiarvoisina suututti häntä.

– En halunnut uskoa sellaiseen Jumalaan. Koulussa sanoin, että mullat eivät puhu totta, eikä islamista voi löytää rauhaa.

Yousufin puheista kanneltiin uskonoppineille, jotka kertoivat pojan ajatuksista tämän perheelle.

– Perheeni vaati minua elämään kunnon muslimina ja suorittamaan rukoukseni. Minulle islam oli kuitenkin kuin maani ylle heitetty musta verho, joka oli sysännyt kansamme taantumukseen.

Tämä juttu on katkelma. Lue artikkeli kokonaisuudessaan Sanasta 20/2017!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä