30.7.2015Teksti Miika VähämaaKuva Tapio Tuusvuoren kotialbumi

Kaivetaan synagoga esiin

arkeologia

Israelin alueella arkeologi saa yleensä työskennellä rauhassa. Ongelmia aiheuttavat lähinnä ryöstelevät aarteenetsijät ja löydösten politisointi.

Genesaretin järvi kimaltelee alapuolella parin kilometrin päässä, kun joukko tutkijoita ja opiskelijoita kuopsuttaa omia kaivausruudukkojaan aamuhämärässä Horvat Kurin kaivausalueella Israelissa. Jo kuutena kesänä akatemiatutkija Raimo Hakola on kaivanut tutkimusryhmän kanssa esiin noin 400-luvulla rakennettua synagogaa.

– Synagoga näyttää olleen toiminnassa vielä roomalaisajalla, jopa bysantin aikana 700-luvulle asti. Tämä pidentää käsitystämme synagogien kulta-ajasta. Kristinuskon leviämisen myötä synagogien toiminta väheni, mutta näköjään rinnakkaiselokin on sujunut, Hakola kertoo. Hän on teologian tohtori, jonka alaa on Uuden testamentin eksegetiikka. Tutkija työskentelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Ryöstelevät aarteenetsijät

Työryhmä ahkeroi vielä kun ei ole liian kuuma. Välillä pidetään vesitaukoa ja vaihdetaan pari sanaa kaverin kanssa.

Israelin alueella arkeologi saa yleensä työskennellä rauhassa. Ongelmia voivat aiheuttaa kaivauksia ryöstelevät aarteenetsijät. He tonkivat kaivauspaikkoja metallinpaljastimien avulla muun muassa vanhojen kulta- tai hopeakolikoiden toivossa.

Kaivauspaikat saattavat joutua ilkivallan kohteeksi myös uskonnollisista syistä. Jotkut radikaaleista ortodoksijuutalaisista ja muslimeista eivät hyväksy arkeologien työtä.

– Ortodoksijuutalaisia häiritsee se, että arkeologia voi antaa erilaisen tulkinnan juutalaisuuden historialle kuin mitä esimerkiksi Talmud ja rabbiiniset kirjoitukset antavat, Hakola sanoo.

Vanhoista synagogista on löytynyt mosaiikkeja, joissa kuvataan tähtikarttoja ja pakanallisia symboleita. Mosaiikeissa on esiintynyt esimerkiksi kreikkalaisperäinen auringonjumala Helios.

Lue Sanasta 31/2015, miksi mosaiikkien löytäminen provosoi hartaita ortodoksijuutalaisia.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä