2.3.2017Teksti Anu HeikkinenKuvitus Anu Heikkinen

Karsi kiire pois!

elämäntaito kiire

Psykologi Satu Lähteenkorvan mukaan jokaisen olisi silloin tällöin hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään, mikä itsessä on totta, mitä kaipaa ja mitä voisi karsia.

– Ihmiset kuorruttavat elämäänsä monenlaisella sälällä, ja oma minä hautautuu sen alle. On surullista, että piiloon jää se, mikä meissä on aidointa, hän sanoo.

Minuus joutuu hukkaan usein silloin, kun on kiire – ja sitä tuntuu riittävän. Kun kysytään kuulumisia, moni huomaa aloittavansa, että kiirettä pitää.

Lähteenkorvan mukaan kiire on tunteita, ajatuksia, asenteita, toimintaa ja kehon reaktioita tilanteessa, jossa on liikaa asioita suhteessa käytettävissä olevaan aikaan.

– Kaikilla ihmisillä on yhtä paljon aikaa. On yksilöllistä, millainen määrä asioita tekee kiireen tunteen. Siihen vaikuttavat muun muassa temperamentti ja elämäntilanne.

Lähteenkorva ei ihmettele sitä, että kiire on niin monien päällimmäinen kuuluminen. Hänestä kiire on selvästi lisääntynyt. Samalla ajankäytön epätasapainosta on tullut normi.

– Ihmiset yrittävät tehdä, olla, osata ja omistaa liikaa. Monilla on epärealistiset odotukset sen suhteen, mitä pitäisi ehtiä ja millainen tulisi olla. Päivät ja viikot tulevat liian täyteen, eikä mihinkään ole kunnolla aikaa.

Lue Sanasta 9/17, miten siivoat kiireen elämästäsi.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä