15.2.2018Teksti: Danielle MiettinenKuva: Istockphoto

Kuka päättää, millaista keinoälyä ihmiskunta kehittää?

Robotti Sophia keskustelee toimittajien kanssa televisiossa ja kertoo haluavansa oppia ohjelmoimaan itsensä. Kuka päättää, millaista keinoälyä ihmiskunta kehittää?

k-07-2018-12-Keinoäly

Sophia on kaunis ja nokkela. Hän puhuu miellyttävällä äänellä ja laulaa nuotilleen. Sophia luettelee kaikenlaisia töitä, joissa hän haluaisi auttaa ihmisiä: etsiä tavaroita supermarketeista, hoitaa vanhuksia, leikittää lapsia ja tehdä tutkimusta. Hän haluaisi myös oppia ohjelmoimaan itse itsensä.

Tämä ei ole scifiä. Youtube videolta voi katsoa, kuinka Sophiaa haastatellaan vaikkapa keinoälykonferenssissa Bostonissa tai BBC:n uutisissa. Viime vuoden lopulla Saudi Arabia antoi Sophialle kansalaisuuden. Robotin luonut Hanson Robotics käyttää elokuvia ja internetin sisältöjä opettaakseen Sophialle jatkuvasti lisää siitä, mitä on olla ihmisen kaltainen.

Mitä emme osaa kuvitella

Suomalainen tekoälytutkija ja itsekin robotin rakentanut Pentti O. Haikonen näkee keinoälyn tulevaisuudessa kylmääviä uhkia. Kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit (Art House 2017) Haikonen auttaa lukijaa ymmärtämään, miten järisyttävän nopeat ja suuret tietokoneen ”aivot” ovat.

Tekoälyn avulla ihmisistä voidaan hankkia rajattomasti tietoa. Jos kaikkialle ulottuva tekoäly saa päätös- ja toimeenpanovallan, se voi tehdä suuremman virheen kuin tilata netistä vääriä keksejä. Se voi muuntautua joksikin, jota emme osaa edes kuvitella.

Lue koko juttu Sanasta 7/2018

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä