28.4.2016Teksti Janne KönönenKuva Valentina Derjabinan kokoelma

Kuka surmasi piispa Wallinmaan?

Laanilan silta

Se oli tavallinen heinäkuinen kolea, mutta valoisa yö Itä-Lapissa vuonna 1943. Niin tavallinen kuin yö tai päivä sotaa käyvässä maassa voi olla.

Inarin kuntaan kuuluvan Laanilan kylän kohdalla, noin kolme kilometriä etelään Saariselältä ja noin 34 kilometriä etelään Ivalon taajamasta, hiekkatietä sateisessa yössä ajoi postiauto valot sammutettuina.

Rovaniemeltä lähdettäessä auto oli ollut niin täysi, etteivät kaikki mukaan pyrkineet siihen mahtuneet. Kun matkan varrelle oli jäänyt muutamia onnekkaita, Laanilaan tultaessa matkustajia oli enää 19, joukossa kaksi lasta.

Koska bussia tuona yönä kohtasi murhenäytelmä, on syytä seurata mukana olleen silminnäkijälausuntoa.

Silta lensi ilmaan

Nuori lotta Ida Kyrö työskenteli jatkosodan aikana Ivalon sotasairaalassa, mutta oli tuona heinäkuisena yönä palaamassa lomalta Etelä-Pohjanmaalta herättäjäseuroista.

Kyrön muistin mukaan matkan aikana jotkut lauloivat tai juttelivat pysyäkseen valveilla, koska yön vaaleudesta huolimatta pitkä matka väsytti jo kovin.

Auton etuosassa istui Ivaloon piispantarkastukseen matkalla ollut Yrjö Wallinmaa sekä seurueeseen kuuluneet Kemin kaupunkiseurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Jaakko Hyötyniemi sekä Sodankylän kirkkoherra Yrjö Aittokallio.

Ida Kyrö oli yön pikkutunneilla valveilla ja täysin omissa ajatuksissaan.

Yhtäkkiä hän huomasi muutaman kymmenen metrin päässä edessä olevan Laaniojan sillan lentävän ilmaan. Samalla hetkellä autoa ammuttiin tien oikealta puolelta, jolloin tuulilasi rikkoutui ja autonkuljettaja sai luotisuihkun vatsaansa.

Lue jännittävä tarina Sanasta 17/16.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä