12.10.2017Teksti Arja-Leena Paavola

Kun pappi naimisiin pääsi

Luther-ja-Katharina
Kun Martti Luther ja Katharina von Bora avioituivat, nuortaparia ei nähty torilla viikkokausiin. Karoline Schuch ja Devid Striesow esittävät Katharinaa ja Marttia tänä vuonna ilmestyneessä saksalaiselokuvassa Katharina Luther.

Reformaation vaikutusalueilla pappismiehet luopuivat selibaatista ja päätyivät avioliittoon uskonpuhdistajan esimerkkiä seuraten. Muutoksen seurauksena syntyi lapsiperheitä, mutta myös juridisia riitoja. Etenkin jälkeläisten oikeus perintöön oli kiistanalainen asia.

Reformaation ensimmäiset vaikutteet tulivat Suomeen Petrus Särkilahden (k. 1529) mukana hänen palatessa Rostockiin ja Leuveniin suuntautuneelta opintomatkaltaan. Saapuessaan Suomeen vuonna 1523 tai 1524 Särkilahti toi mukanaan taloudenhoitajattarensa Margreta Corneliuksentyttären.

– Lähdeaineiston puute estää meitä tietämästä tarkalleen, missä vaiheessa suhde Margreta Corneliuksentyttären kanssa oli muuttunut aviolliseksi. Ilmeisesti pariskunta kihlautui jossain vaiheessa Turussa pienen lähipiirin läsnä ollessa. Kuitenkin Särkilahden kuoltua heidän suhdettaan pidettiin Turun kaupungin ja mahdollisesti jopa koko Turun hiippakunnan ensimmäisenä pappisavioliittona. Heidän tyttärensä Malin Persdotter sai aviolapsen statuksen, jonka Petrus Särkilahden veli tuli myöhemmin kiistämään, oikeushistorian professori Mia Korpiola kertoo.

Emme siis tiedä, oliko Särkilahden vaivihkaa solmittu avioliitto aikaisempi kuin ruotsalaisen uskonpuhdistaja Olaus Petrin julkinen avioliitto helmikuussa 1525.

– Jos pitäisi veikata, arvelisin, että Olaus Petrin oli varhaisempi. Olaus Petri saattoi nimittäin luottaa kuningas Kustaa Vaasan suopeuteen riskeeratessaan naimisiinmenolla virkansa ja ehkä myös henkensä, jonka hän siten saattoi kerettiläisenä menettää. Olaus Petrin julkiset kirkkohäät oli selkeä provokaatio, joka herättikin vastustusta ja valituksia.

Tämä artikkeli on katkelma. Lue lisää aiheesta Sanasta 41/2017!Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä