22.2.2018Teksti Heli KarhumäkiKuvat Pasi Orrensalo

Kuvan lumo vei miehen

Pasin omakuva

Kun syntyi kauan odotettu tytär, vain kilon painoisena keskosena, ja Pasin kurinalaiset elämisen raamit pamahtivat rikki. Hän halusi tallettaa kalliit ensihetket ja osti elämänsä ensimmäisen kameran.

Hän katsoi linssin läpi maailmaa niin kuin oli katsonut sitä lapsena mummolan nurmikolla. Maailma oli ihana, ja niin oli lapsikin, tärkeintä maailmassa. Mikään ei ikinä olisi tärkeämpää.

Klik. Klik. Klik.

– Heräsin kuin unesta ja muljahdin takaisin omaan elämääni, joka oli ollut hukassa nuoruudesta saakka. Olin unohtanut, millainen todella olin, äärimmäisen herkkä ihminen, poika mummolan kesäaamussa. Raha ja materia menettivät merkityksensä. Elämässä olikin kysymys lähimmäisistä, ennen kaikkea omasta tyttärestä, elämän kauneudesta ja hetkessä elämisestä.

Mopo karkasi täysin käsistä. Hän kuvasi ihmisiä luonnossa, työn äärellä, tyhjässä tilassa tai fantasiamiljöössä. Hän lumoutui väreistä, etsi oikeaa kuvakulmaa ja sommittelua samalla vimmalla kuin maalla tehtiin töitä. Hän etsi aidointa hetkeä, joka kertoisi enemmän kuin ajatuksen, kokonaisen tarinan.

Kun hän kuvasi ystävien perhejuhlia ja tuttujen yrittäjien pyynnöstä mainoskuvia, palaute oli niin häkellyttävän hyvää, että hän halusi kuulla asiantuntijan mielipiteen.

Hän vei nipun kuvia galleristille. Tämä katseli niitä hiljaa ja sanoi sitten: ”Nämä ovat parhaita kuvia, joita olen koskaan nähnyt”. Pasi luuli, että tämä pelleili, ja vei kuvia nähtäväksi Sipoon Konst & Form -galleriaan. Galleristi halusi niistä heti näyttelyn.

Valinta Sipoon gallerian Kuukauden nuoreksi valokuvaajaksi sytytti Pasin totaalisesti. Hän hankki huippukaluston ja alkoi kuvata tolkuttoman paljon. Kuvia kertyi kovalevyille satoja tuhansia. Se kiristi ilmapiiriä kotona, koska harteilla olivat palkkatyö ja talovelka.

Alkanutta ei kuitenkaan voinut enää pysäyttää. Valokuvaus oli tuleva ammatti, elämäntehtävä, suurempi tarkoitus, jota kohti oli mentävä.

Lue koko juttu SanaPlussasta 8/2018.pasiorrensalo_Life Behind the Waste
Lives Behind The Waste on yhä jatkuva projekti, jossa kierrätykseen päätyneet jätteet kertovat ihmisten eletystä elämästä.


pasiorrensalo_Paljasjalkainen pappi
Kappalainen Matti Helimäki ei halunnut itsestään kuvia ensinkään. Nyt niitä on otettu tuhansia.


pasiorrensalo_Seppäkarhu
Karhu muutti ihmisten maailmaan, kävi päiväkotia ja koulua, kokeili ihmisten ammatteja. Tässä se opettelee sepän hommia. Pasin pitkä kierros Suomessa täytetyn karhun kanssa on tehty ja luvassa on jonakin päivänä kuvakirja Suomen lapsille.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä