17.1.2013Teksti: Janne Villa

Lähetystyö on parasta kehitystyötä

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari

Rebekka Naatus provosoi Kotimaan kolumnissaan Lopetetaan lähetystyö (4.1.): Kirkon kannattaisi lopettaa evankelioiva lähetystyö ja siirtyä tekemään puhdasta auttamistyötä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

”Jeesus tulee siinä siivellä. Niin kauan kuin olemme kristittyjä ja teemme työtämme kristillisellä lähimmäisenrakkaudella, ei tarvita muuta evankeliumia. Kysyvälle ihmiselle vastataan myös sanoin Jumalan viestistä ihmisille, mutta nälkää näkevälle tarjotaan leipää. Sanan tyrkyttäminen on ehdollistavaa rakkautta. Syntiä.”

Oulun seurakuntien tiedottaja tunnetaan totunnaisia ajatuskulkuja rohkeasti ja raikkaasti pöllyyttävistä lehti- ja blogikirjoituksistaan, jotka tuottavat vuoroin oivalluksia ja vastalauseita.

Positiivisesti provokaation voisi tulkita siten, että Naatus kaipaa kaikelta kirkolliselta toiminnalta ensin rakkauden tekoja ja vasta sitten sanoja. Jyrkät muotoilut antavat kuitenkin ymmärtää, ettei Naatus hahmota lähetystyön luonnetta. Evankeliumin sana ja lähimmäisenrakkauden eetos kuuluvat aina yhteen.

Kirkossa on aitoa muutosvoimaa

Kehitysyhteistyö sinällään on erittäin arvokasta, mutta lähetystyöllä on annettavaan maailmanparantamisen pyrinnöille ainutlaatuinen lisäarvonsa. Kestävä muutos vaatii myös aitoja asennemuutoksia, motivoituneita ihmisiä ja organisaation, joka jatkaa pitkäjänteisesti työtään senkin jälkeen kun avustustyöntekijät ovat poistuneet. Kirkko on sellainen organisaatio ja muutosvoima.

Ehkä paras henkilö vastaamaan Naatukselle on Martti AhtisaariKatri Merikallion ja Tapani Ruokasen kirjoittamassa elämäkerrassa Matkalla (Otava) presidentti kertoo, kuinka hän oppi Pakistanissa, Tansaniassa ja Namibiassa arvostamaan suuresti Suomen Lähetysseuran työtä.

Monessa syrjäkylässä ei olisi saanut sairaanhoitoa tai opetusta ilman lähetystyöntekijöitä.

Vuonna 2012 presidentti Ahtisaari luovutti 75-vuotiskeräyksensä tuoton Lähetysseuralle.

Uskonnon panos on usein ratkaiseva siinä, etteivät asenteiden ja yhteiskuntamoraalin muutokset jää pinnallisiksi. ”Korostan lähetystyön kestävää vaikutusta: sisarkirkkojen tehtävänä on varmistaa, että aloitetuilla työmuodoilla ja projekteilla on jatkuvuutta.”

Lähetystyö ei tarvitse perustelukseen kuin Jeesuksen lähetyskäskyn, mutta presidentti antaa julistus- ja auttamistyön yhdistävälle lähetystyölle toisenkin perustelun. Lähetystyö jättää yhteiskuntiin pysyvän jäljen ja kehityksen siemenen, joka ei synny vain taloudellisen globalisaation luomia epäkohtia korjaamalla.

Kun ihmisissä herää tulevaisuuden toivo, he saavat todellisen motivaation kestäviin muutoksiin. Ahtisaaren mukaan voikin sanoa, että ”lähetystyö on parasta kehitysyhteistyötä”.

Lue koko artikkeli Sanan verkkolehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä