6.4.2017Teksti Sari VarpulaKuva Lehtikuva/Yuri Cortez

Meksikossa Juudas palaa

k-14-2017-12-Juudaan poltto
Donald Trump hirtettiin ja poltettiin Juudaksena jo viime pääsiäisenä Mexico Cityssä.

Meksikossa pääsiäisen aikaan Juudasta rangaistaan oikein kunnolla petoksestaan. Hirtettävä ja poltettava nukke saattaa saada myös vallanpitäjän hahmon.

Kun Jeesus pitkäperjantain iltana on ristiinnaulittu, on Juudaksen vuoro. Silloin koko kylän väki kokoontuu kirkkopuistoon, missä Juudas katuu ja parkuu petostaan. Kirkon pääovella Juudaksen käteen työnnetään köysi ja häntä yllytetään hirttäytymään. Niin sitten tapahtuukin. Tämän jälkeen Juudas katoaa näyttämöltä pimeään puistoon.

Tietysti hirttäytyminen on aina hyvin järjestetty, enkä tiedä että Juudaksen esittäjä koskaan olisi oikeasti loukkaantunut. Lapsen silmin se tietysti näytti aidolta ja pelottavalta.”

Näin muistelee Maria Solis Juudakseen liittyvää perinnettä Meksikon metsien kätköissä sijaitsevassa Molangon vuoristokylässä.

Viisisataa vuotta sitten Juudas kuvattiin paholaishahmona. Hyvin nopeasti se alkoi saada inhimillisempiä ja tuttuja piirteitä lähiympäristöstä. Ennen kuin espanjalaiset oikein huomasivatkaan, juudakset alkoivat erehdyttävästi muistuttaa uusia vallanpitäjiä itseään.

Tämä perinne jatkuu. Vaikka hirtettävä tai poltettava hahmo virallisesti on Jeesuksen pettänyt Juudas Iskariot, se näyttää monesti kansan tuntemalta ja vihaamalta henkilöltä, usein vallan kahvassa olevalta poliitikolta. Nykyään myös kaikenkarvaiset turhat julkkikset, filmi-, tosi tv- tai urheilutähdet saavat kyytiä paikallisina juudaksina.

 Tämä artikkeli on katkelma. Lue se kokonaisuudessaan Sanasta 14-15/2017!Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä