20.11.2014Teksti Eeva VainioKuva Istockphoto

Miksi pahikset tappoivat Jeesuksen?

Lasten kysymyksiä uskosta ei pidä pelätä, sanoo kirkkoherra Aulikki Mäkinen. Sydämessään lapsi voi tietää vastaukset aikuista paremmin.

k-47-2014-10-Elämäntaito lapsi kysyy

Eskarissa oli keskusteltu Jeesuksesta ja hänen elämästään. Erityisesti Vapahtajan kuolema jäi askarruttamaan 5-vuotiasta Idaa. Hän halusi tietää, miksi pahikset tappoivat Jeesuksen. Aikalisän jälkeen vastasin, että ehkä pahikset eivät uskoneet, että Jeesus on Jumalan Poika.

Lapsityönohjaaja Riitta Mälkönen Lieksasta olisi vastannut kysymykseen toisin: kertomalla että pahikset luulivat Jeesusta maalliseksi kuninkaaksi ja pelkäsivät, että Jeesus veisi heiltä heidän valtansa.

Kirkkoherra Aulikki Mäkisen mielestä molemmat vastaukset ovat oikein, sillä yhtä ainoaa oikeaa vastausta ei ole. Jos Mäkinen olisi ollut vastaamassa Idalle, hän olisi ehkä haastanut tämän miettimään itse vastausta: Mitä mieltä sinä olet: miksi he tappoivat Jeesuksen?

– Sehän oli Jeesuksenkin tapa opettaa. Hän ei selittänyt kertomuksia puhki, vaan antoi ihmisten itse muodostaa käsityksensä. Näin pitäisi toimia myös lasten kanssa. Aikuinen voi antaa lapselle vain uskon rakennusaineita, joista lapsi itse muodostaa maailmankuvansa.

Aulikki Mäkinen on huomannut, että monet aikuiset pelkäävät antavansa lapsen Raamatusta nouseviin kysymyksiin vääriä vastauksia, koska kokevat, etteivät itse tiedä tästä alueesta tarpeeksi.

– Rohkeasti vaan! Ei tarvitse ajatella, että minun pitäisi tietää ja olla oikeassa. Kysehän ei ole niinkään tiedosta vaan uskosta. Usko on sydämen tietoa, ja sydämessään lapsi voi tietää vastaukset aikuisia paremmin.

Lue koko juttu Sanasta 47/2014


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä