26.1.2017Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Istockphoto

Miltä vanheneminen tuntuu?

elämäntaitokuvitus

Suomalaisten miesten elinajan odote on nykyään yli 78 vuotta ja naisten 84 vuotta. Ne, jotka saavat elää muita vanhemmaksi, jäävät maailmaan, jossa ei juurikaan ole tuttuja ikätovereita, sisaruksia tai serkkuja.

– Aina hetkellisesti mieleeni nousee haikeus ikäkavereiden mennessä, sillä enää ei ole ketään, jonka kanssa kertailisi vanhoja asioita, 86-vuotias Kaarina kertoo.

– Ikääntymisessä positiivista on kuitenkin se, että on pakko rauhoittua ja hieman katsella ympärilleen. Ihmisenä olen myös muuttunut levollisemmaksi, sillä olen joutunut hyväksymään sen, että kaikkea ei tarvitse tehdä.

Päivät tuntuvat kuluvan nopeasti ihan kuin tunteja olisi vähemmän. Kaikkeen ryhtyminen vaatii enemmän aikaa ja energiaa. Ajan myötä Kaarinalle on tullut erilaisia pikkuvaivoja, jotka rajoittavat liikkumista, mutta hänellä on myös hyviä jaksoja.

– Kuoleman läheisyys ei tunnu samalla tavalla pelottavalta kuin joskus nuorena. Se on elämän luonnollinen päätös. Sen sijaan ajatus siitä, että joutuu riippuvaiseksi toisten avusta, hirvittää. Omat lapset elävät hyvin kiireistä aikaa, eikä heitäkään haluaisi rasittaa kohtuuttomasti. Vanheneminen on toisaalta kivaa, kun saan seurata jälkikasvun elämäntaivalta, kaikki perustuu siihen, että on niin mukava perhe ja että lapset jakavat asioita vanhempiensa kanssa.

Lue koko juttu Sanasta 4/17Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä