20.4.3017Teksti: Janne VillaKuva: Istockphoto

Nöyryytetty vaan ei nujerrettu

Nöyryytykset ja uusien nöyryytysten pelko voivat vaikuttaa erittäin merkittävästi elämänkulkuun. Ne estävät ihmistä olemasta oma itsensä ja toteuttamasta mahdollisuuksiaan, painottaa psykiatri Juhani Mattila. Muiden myötätunto ja oma taistelutahto auttavat pois alistetun uhrin asemasta.

k-16-2017-10-ElämänTAITO

Puna nousee kasvoille, kädet vapisevat. Esiintymisjännitys ja -fobia puristavat vatsassa ja rinnassa. Pian on minun vuoroni nousta esiin muiden arvioitavaksi. Kohta on odotettavissa kuviteltu katastrofi ja itsetunnon murskaantuminen!

Monet pelot ja fobiat ovat seurauksia aiemmista nöyryytyksistä ja turvattomuutta luovista muistoista. Ihminen pelkää joutuvansa jälleen avuttomana nolatuksi ja loukatuksi. ”Mitä sinäkin kuvittelet tietäväsi?” ”Älä laula, ethän sinä osaa!”

Nöyryytykset ovat kipeitä psykofyysisiä traumoja, jotka rikkovat ihmisen mieltä jo lapsuudesta alkaen, määrittelee psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila tärkeää teemaa monipuolisesti käsittelevässä tietokirjassaan Nöyryytys – Arvokkuuden kokemuksen menettämisestä ja uudelleen löytämisestä.

Mattila nostaa esiin myös nöyryytysten mahdollisen myönteisen puolen. Ylemmyydentuntoisen ihmisen on tervehdyttävää ottaa nöyryytyksistä opiksi ja laskeutua maan pinnalle tasavertaiseksi muiden joukkoon. Nöyryytys voi repäistä itseään ihailevan ihmisen ulos kuvitelmistaan.

Lue koko juttu Sanasta 16/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä