23.1.2013Teksti: Erja Taura-JokinenKuvat: Istockphoto

Ota vastuu lapsesta

ota vastuu lapsesta
Lapsia ja nuoria ei saa jättää oman onnensa nojaan.

Ennen kuviteltiin, että lapset ja nuoret säästyvät monesta pahasta, kun asuvat kymmenien kilometrien päässä kaupungista. Tällä hetkellä jopa vanhemmat pelkäävät, kun ilkivalta ja huumeet ovat tulleet pieniin kyliin ja taajamiin. Aikuisten on aika liittoutua yhdessä lasten tueksi.

Viime syksynä 10 500 asukkaan Hämeenkyrössä, noin 40 kilometrin päässä Tampereelta, tulli ja poliisi paljastivat huumeringin, jonka johtajaksi epäillään 15-vuotiasta poikaa. Hän oli tilannut ulkomailta netin kautta yli 20 kannabis- ja hasispakettia väärillä nimillä avaamiinsa poste restante -osoitteisiin.

Kaikkiaan huumerikoksesta jäi kiinni kolmisenkymmentä tyttöä ja poikaa, valtaosin 15-18-vuotiaita.

Laaja rinki ehti pyöriä ainakin yli puoli vuotta ennen kuin se tuli julki.

Hämeenkyrön kuntarajan takana, Ylöjärven Metsäkylässä, rehtori Ari Anttila puolestaan kutsui vanhemmat hätäkokouksiin marraskuussa. Viidentuhannen asukkaan kaupunginosassa alakoululaiset tekivät ilkivaltaa päiväkodin rakennustyömaalla ja seurakunnan tiloissa.

Ruma kielenkäyttö, keskisormen näyttelyt ja holtiton mopoilu keskellä ajoratoja kielivät kunnioituksen vähentymisestä aikuisia kohtaan.

– Koulun valvontakameran kuvista näin, kun kolmasluokkalainen potki vanhemman 
kaverinsa kanssa rikki koulun postilaatikkoa. Tein rikosilmoituksen poliisille, 
Anttila sanoo.

Ilkivalta otettava todesta

Metsäkylän koululla pidetyissä kokouksissa päätettiin, että koulun vanhempainyhdistys suosittelee huoltajille yhteisten pelisääntöjen luomista. Listalla ovat muun muassa kotiintuloajat.

Vanhemmat alkavat partioida kylällä iltaisin. He saavat koulutusta nuorisotoimelta, seurakunnalta ja poliisilta. Rehtori kerää vapaaehtoisten nimiä.

Jotta aikuiset rohkenisivat puuttua muittenkin kuin omien lasten toimintaan, vanhempainyhdistys päätti järjestää kahvilatilaisuuksissa, joissa voi tutustua 
toinen toisiinsa.

Ilkivalta otetaan jatkossa esiin vanhempainilloissa, ja poliisi kertoo, miten lasten ja nuorten käyttäytymiseen voidaan puuttua ilman ylilyöntejä.

– Monet eivät ole tienneet, mitä tehdä vaikeissa tilanteissa, Anttila toteaa.

Asuinalueelle yhteiset säännöt

Mannerheimin lastensuojeluliiton Lempäälän osaston puheenjohtaja Risto Tuominenpainottaa, että kylissä ja taajamissa on mietittävä, kuka oikeasti haluaa tehdä asioita nuorten hyväksi. Vanhemmat eivät voi odottaa jonkun muun hoitavan ongelmaa heidän puolestaan.

– Se joku ei tule, vaan asuinalueen jokaisen jäsenen pitää olla laatimassa yhteisiä sääntöjä ja valvomassa niiden noudattamista. Kun aikuiset muuttavat toimintamallejaan ja näyttävät esimerkkiä, lapsetkin joutuvat sen tekemään.

Lempäälässä on tehty jo se, mitä Metsäkylässä vasta aloitetaan.

– Nuoret ja lapset ovat arvostaneet sitä, että muutama yhteisön vanhempi on jalkautunut rohkeasti ja ennakkoluulottomasti nuorten pariin.

Häiriökäyttäytyminen on pitkälti huomion hakua.

– Joidenkin tutkimusten mukaan lapset saavat nykyään vain neljä minuuttia vanhempiensa aikaa päivässä. 21,5 prosenttia 8–9-luokkalaisista kärsii aikuisen huomion puutteesta. Kolmetoista prosenttia nuorista kokee, että heillä ei ole yhtään hyvää ystävää. Yksitoista prosenttia nuorista on ollut tavalla tai toisella kiusaamisen kohteena. Ja joka yhdeksäs suomalainen nuori sanoo, ettei hänen elämässään ole yhtäkään hänestä välittävää aikuista.

Tuominen kehottaakin vanhempia yhdessäoloon lastensa kanssa.

– Olisi hyvä, jos lapset pysyisivät nykyistä pitempään vanhempiensa mukana esimerkiksi mökkireissuilla.

Lue koko artikkeli Sanan verkkolehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä