23.2.107Teksti Anu HeikkinenKuva Sampo Korhonen

Kasviksia, kiitos!

k-08-2017-10-Elämäntaito Aitolehti 2
Tuuli Aitolehti valmistaa mielellään pataruokia, joihin voi käyttää monenlaisia kasviksia – oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Hänen bravuurinsa on intialainen kasvispata.

Luopuisinko lihasta? Joku ryhtyy kasvissyöjäksi kertaheitolla, toiselle riittävät pienemmät askeleet. Tuuli Aitolehden mielestä ruokaa kannattaa miettiä myös kristityn näkövinkkelistä.

Tuntuuko siltä, että lautasellasi voisi olla liharuuan sijasta useammin kasviksia? Lihansyönnin vähentäminen voi olla plussaa omalle terveydelle. Moni miettii myös lihantuotantoon liittyviä eettisiä kysymyksiä ja ympäristöhaittoja.

Pian alkava paastonaika tarjoaa oivan tilaisuuden kokeilla, voisiko omaa ruokavaliota muuttaa kasvispainotteisemmaksi. Ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa noudatetaan vanhaa kristillistä perinnettä pidättäytyä lihan syömisestä paastonaikana. Luterilaisilla tämä tapa ei ole yleinen, mutta mikä estää kokeilemasta.

– Paastonaika on hyvä mahdollisuus tutkia itseään ja suhdettaan Jumalaan. Joskus jostakin asiasta kieltäytyminen voi auttaa siinä. Tärkeää on, että muutosta ohjaa sisäinen kiinnostus, Helsingissä Paavalin seurakunnan pappina työskentelevä Tuuli Aitolehti sanoo.

Lihasta kieltäytyminen ei ole Aitolehdelle vain paastonajan juttu vaan elämäntapa. Viime aikoina hän on tuonut kasvisruokateemaa myös seurakuntaan esimerkiksi vegaaniruokakurssien muodossa. Hän pitää myös Facebookissa Kasvisruokapäivä-nimistä sivua.

Kaikkien ei Aitolehden mielestä tarvitse ryhtyä kasvissyöjiksi, eikä ruokavaliota tarvitse muuttaa kerralla. Jos kasvisruoka kiinnostaa, muutoksia voi tehdä omaan elämään sopivin askelin.

– Voi aloittaa vaikka yhdestä kasvisruokapäivästä viikossa. Voi myös päättää, että viikonloppuna syödään kasvisruokaa, kun on aikaa opetella uusia reseptejä.

Hyvä tapa aloittaa on miettiä jokin lempiruoka tai vaivaton arkiruoka, josta voi tehdä kasvisversion. Soijarouheella on helppo korvata jauheliha esimerkiksi makaronilaatikossa tai lasagnessa. Lihapullien sijasta voi kokeilla falafeleja, jos on valmis näkemään hiukan vaivaa. Kinkkuleikkeen sijasta leivälle voi levittää vaikka hummusta tai avocadotahnaa.

– Voi myös siirtyä käyttämään eettisemmin tuotettua lihaa, mutta vähän harvemmin, jos hinta tuntuu kalliilta.

Tämä juttu on katkelma, lue se kokonaisuudessaan ja resepti myös Sanasta 8/2017!Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä