23.3.2017Teksti Lari LaunonenKuva Istockphoto

Positiivisuudella pääsee mihin vain vai pääseekö?

k-12-2017-10-Elämäntaidonkuva lankakerä

Koetko stressiä ja ahdistusta? Jospa kokeilisit kuvitella itsesi oikein iloiseksi ja onnelliseksi. Viisaampaa tosin voi olla irrottaa ajatukset omasta navasta.

Voiko Yhdysvaltain presidentiksi päästä positiivisen ajattelun voimalla?

Paha sanoa, mutta mainitun taidon Donald Trump taisi oppia jo nuorena. Hänen vanhempansa nimittäin veivät perheen sunnuntaisin New Yorkin Manhattanilla sijaitsevaan kirkkoon, jossa saarnasi pastori Norman Vincent Peale.

Peale muistetaan positiivisen ajattelun apostolina. Hänen vuonna 1952 julkaistu kirjansa The Power of Positive Thinking on myynyt miljoonia. Sen keskeinen vinkki on yksinkertainen: Ajattele ja visualisoi mielessäsi itsesi menestyneeksi. Kun sen teet, elämä pyyhkii hyvin.

Omien sanojensa mukaan Trump kuunteli Pealen puheita vuosikymmeniä. Pastori Peale myös vihki aikoinaan Trumpin ja hänen ensimmäisen vaimonsa.

Ökyrikkaan bisnesmogulin tie vapaan maailman johtajaksi saattaa vakuuttaa jotkut siitä, että positiivinen ajattelu toimii – toimii paremmin kuin Peale ikinä osasi unelmoida! Siellä mies nyt makaa mullassa Coca-Colan keksijän tavoin autuaan tietämättömänä, kuinka hänen ”keksintönsä” muutti Amerikan.

”Höpsis”, saattaa suomalainen reagoida amerikkalaiseen positiivisen ajattelun evankeliumiin. Ei talvisodassakaan pärjätty visualisoimalla voitto tai kuvittelemalla viholliset kuoliaiksi.

Amerikkalaiset kuitenkin kertovat usein esimerkiksi kehuvansa itseään ääneen, ja he myös uskovat metodin voimaan. Vuonna 2009 Psychological science -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa selvisi, että niiden koehenkilöiden kohdalla, joilla oli hyvä itsetunto, itseen kohdistuvat positiiviset väitteet (kuten ”olen rakastettava henkilö”) kyllä paransivat mielialaa hieman.

Toisaalta kun huonolla itsetunnolla varustetut kehuivat itseään, heidän mielensä vain masentui entisestään.

Kaikki positiivisuuspuhe ei kuitenkaan ole potaskaa. 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä