4.5.2017Teksti: Anu HeikkinenKuva: Jani Laukkanen

Puhu lapsen kanssa Jumalasta

Jo pieni lapsi pohtii elämän syvimpiä kysymyksiä, joihin aikuinenkaan ei aina tiedä vastausta. Lapsiasiavaltuutetun mukaan lapsen uskonnollisessa kasvatuksessa tärkeintä on kuunnella lasta ja ihmetellä yhdessä.

k-18-2017-10-Elämäntaito
Elina ja Jukka-Pekka Vaittinen eivät arkaile käydä lastensa kanssa uskonnollisia keskusteluja.Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää tärkeänä sitä, että uskonkysymyksiä käsitellään lapsen omista lähtökohdista käsin. Lapsi kohtaa sekä kristinuskoon että muihin uskontoihin liittyviä ilmiöitä myös riippumatta oman perheensä näkemyksistä.

– Hengelliset ja katsomukselliset aiheet mietityttävät pieniäkin lapsia. Näiden asioiden rajaaminen pois lapsen elämästä ei ole tarkoituksenmukaista eikä viisasta. Lasta tulee kannustaa pohtimaan ympäröivää todellisuutta ja maailmaa, Kurttila sanoo.

Lapsiasiavaltuutetun mukaan kyse ei ole niinkään siitä, mitä lapsen kanssa käsitellään, vaan miten. Puhutun ja opetetun lisäksi uskontokasvatus sisältää paljon muutakin kodin ilmapiiristä lähtien.

– Varsinkin pienen lapsen kohdalla uskontokasvatus on kaikkea aisteilla tunnistettavaa ja koettavaa, mitä hänen ympärillään on.

Aina ei tarvita vastausta

Kurttilan mukaan suomalaisten lasten ja vanhempien suhde on entistä keskustelevampi ja luottamuksellisempi.

Lue koko juttu Sanasta 18/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä