6.8.2015Teksti Erja Taura-Jokinen ja Kristiina MiettinenKuva Istockphoto

Puoliso alisti ja pahoinpiteli

”Sinun pitää hakea apua heti – nyt kun olet vielä hengissä”. Nämä sanat havahduttivat Kirsin. Hän eli neljä vuotta väkivaltaisessa parisuhteessa, ennen kuin sai voimia lähteä.

k-32-2015-10-Elämäntaito

Miksi joku jää vuosiksi suhteeseen, jossa kokee lähes päivittäin mitätöintiä, alistamista ja haukkumista. Toisen humalassa ollessa vielä lyömistäkin.

Miksi Kirsi ei lähtenyt aiemmin?

– Luultavasti siksi, että mies oli niin taitava manipuloimaan. Hän otti asteittain koko elämäni hallintaansa. En ymmärtänyt enkä osannut lähteä hakemaan apua, Kirsi miettii.

Perheväkivallan on havaittu noudattavan tiettyä kaavaa.

Aluksi kaikki on hyvin. Sitten toinen alkaa musertaa kumppanin itsetuntoa haukkumalla ja mitätöimällä. Hän eristää tämän ystävistään ja sukulaisistaan. Uhri yrittää tehdä kaikkensa sovun säilymiseksi, mutta ei voi koskaan tietää, milloin toinen räjähtää. Sitten isketään jo nyrkillä.

Uhri häpeää tilannettaan eikä puhu siitä ulkopuolisille, saati että lähtisi aktiivisesti hakemaan apua. Uhrin pitäisi, sillä Suomessa kuolee vuosittain useita kymmeniä ihmisiä perheväkivallan seurauksena. Heistä useimmat ovat naisia.

Silti yhä enemmän on havahduttu siihen, että myös miehet kokevat parisuhdeväkivaltaa, joidenkin tutkimusten mukaan jopa yhtä paljon kuin naiset.

Lue Kirsin koko tarina Sanasta 32/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä