2.6.2016Teksti Kaj AaltoKuva Kaj Aalto

Ritarillisesti yli 900 vuotta

k-22-2016-12-Michaela Walz esittelee ensiapulaukkua
Sairaanhoitaja Michaela Walz (vas.) esittelee ensiapulaukun sisältöä kollegoilleen.

Johanniitat auttavat julkisen sektorin tukena sairaita ja vanhuksia useissa Euroopan maissa. Maailman vanhin avustusjärjestö auttoi aluksi Jerusalemissa pitkällä matkalla loukkaantuneita pyhiinvaeltajia. Nyt haasteena on pakolaisten auttaminen.

Saksassa käydessä huomioni kiinnittyi ambulansseihin ja moottoripyöriin, joita koristi pyöreä tunnus – johanniittain valkoinen kahdeksansakarainen risti punaisella pohjalla. Järjestö näyttää toimivan kuin Punainen risti, mutta siinä on kuitenkin jotain erilaista.

Uteliaisuuteni heräsi ja seuraavalla saksanmatkalla asiasta piti ottaa selvää.

Etelä-Saksassa Baden-Würtenbergin osavaltiossa, Aalenin kaupungissa, toimii johanniittain aluetoimisto. Se on yksi sadoista toimipisteistä eri puolilla Eurooppaa. Tiedottaja Nadine Volker esittelee toimintaa ja kertoo, että vapaaehtoistyöhön Itä-Würtembergin alueella osallistuu yli 50 ihmistä. Kaikkiaan Saksassa vapaaehtoisia on 1,5 miljoonaa.

– Ensiaputoimintaan osallistuminen on meillä suosituinta, hän kertoo.

Ensiapukursseille osallistuu vuosittain Saksassa tuhansia ihmisiä. Niistä on tullut monille ensikontakti johanniittain työhön – näin myös Suomessa.

Aalenin johanniittain toimitalon parkkipaikalla on valkoisia autoja punaisine tunnuksineen. Ne ovat kodinhoitajien ja kotikäynneille rientävien sairaanhoitajien työkaluja. Inva-takseja ja ambulanssi ovat valmiina hälytyksiä ja kutsuja varten.

Sairaanhoitaja Michaela Walz on yksi Aalenin johanniittain työntekijöistä. Hän oli aiemmin töissä sairaalassa päivystyspoliklinikalla kiireellisten sairaustapausten parissa. Perhetilanteen takia hän hakeutui hieman rauhallisempaan ympäristöön johanniittojen kotisairaanhoidon piiriin.

– Tämä on sopiva työ minulle. Potilaat ovat erittäin kiitollisia, kun hoitaja tulee kotiin, Walz kommentoi.

Vanhusten ja vammaisten luona päivittäisillä kierroksillaan Michaela Walz antaa muun muassa haavahoitoa, mittaa verensokerin, verenpaineen ja huolehtii hygieniasta.

– Sairaalat ovat vastuussa äkillisistä tapauksista ja ihmisen ollesssa hengenvaarassa. Meidän roolimme on hoitaa ihmisiä sen jälkeen. Johanniitat auttavat ihmisiä heidän kodeissaan, varsinkin niitä, joilla ei ole omaisia, Walz kertoo.

Tämä teksti on katkelma. Lue lisää Johanniitoista Sanasta 16/2016!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä