Teksti: Nelli HeinimoKuvat: Istockphoto

Ruuan pimeä puoli

Elämäntaitokuva mikälie

Arjen valinta. Reilua kauppaa, luomua, lähiruokaa, kausiruokaa… Tämän päivän ruokatermit saavat pään pyörälle. Mitä vikaa on ihan tavallisessa ruuassa?

Havahduin ruuantuotannon ongelmiin vuonna 2008. Mediassa kohuttiin ilmastonmuutoksen uhasta, ja aloin miettiä, kuinka voisin kantaa korteni kekoon planeetan säilyttämiseksi. Kun kuulin, että lihantuotannossa syntyy valtavasti ilmakehään vaikuttavia hiilidioksidipäästöjä, päätin vaihtaa leikkeleet leivän päältä vihanneksiin ja opetella laittamaan kasvisruokaa.

Aiheeseen sukellettuani huomasin, ettei hiilidioksidi ole suinkaan ainoa lautasellani lymyilevä ongelma. Jokapäiväisen leipämme taustoissa on niin paljon epäkohtia, että niiden ajattelu tekee kipeää. Pitäisikö silti ajatella?

– Ruokakysymykset koskettavat meistä jokaista, sillä me kaikki saamme ruokamme luomakunnasta, sanoo Suvi Pelkonen, kasvatustieteiden opiskelija ja kasvissyöjä.

Pelkonen on perehtynyt kestävän maatalouden teemoihin Helsingin yliopiston ympäristöalan sivuaineopinnoissa. Hän on kiinnostunut myös ympäristöteologiasta.

– Kiitämme ruuasta Jumalaa, mutta harvoin tulemme ajatelleeksi, mitä kaikkea sen tuotantoon kätkeytyy. Meitä kutsutaan pyrkimään Jumalan tahdon mukaiseen elämään ja tuomaan Jumalan valtakuntaa maan päälle. Siksi meidän tulisi etsiä muutosta myös suhtautumisessamme ruokaan.

Suvi Pelkosen mielestä kasvissyöjän elämä ei ole hankalaa, ainakaan jos ruokavalioon ei suhtaudu turhan tiukkapipoisesti.

Lue koko artikkeli Sanan verkkolehdestä


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä