14.12.2017Teksti: Janne KönönenKuva: Tornionlaakson maakuntamuseo

Suomen sekava joulu 1917

Joulua vietettiin Suomessa tasan sata vuotta sitten hyvin sekavissa tunnelmissa. Ryöstöt, murhat ja nälkä ennakoivat jo traagisen sisällissodan syttymistä.

k-50-2017-12-Suojeluskuntalaisia harjoittelemassa
Tornion suojeluskuntalaiset harjoittelevat salaa ammuntaa joulukuussa 1917. Eräs joulun suurimmista toiveista oli löytää jostain lisää aseita järjestyksen ylläpitämiseen.


P.E. Svinhufvudin hallitus oli kolmisen viikkoa aikaisemmin julistautunut Suomen itsenäiseksi. Tavallisen kansalaisen elämässä juuri mikään ei aaton lähestyessä kuitenkaan ollut muuttunut.

Maan rajoja vartioivat yhä venäläiset rajavartijat ja ainoa maassa ollut armeija oli bolsevikkeihin liittynyt venäläinen sotajoukko. Poliisivoima, miliisilaitos, oli romahtanut maaliskuun vallankumouksessa. Järjestyksenpito oli jakaantunut monin paikon punaisten ja valkoisten keskenään kiisteleville ryhmille.

Monin paikoin perheenäitejä kutsuttiin mukaan pettuleivänvalmistuskursseille. Helsingin Sanomat uutisoi pyhien jälkeen kristillisen diakoniajärjestön Helsingin kaupunkilähetyksen ”joulujakelun olleen sydäntä särkevämpi kuin koskaan”.

Omaa puutavaraliikettä Viipurissa pitänyt, reilu parikymppinen Heikki Hovi matkusti aatoksi kotiinsa Säkkijärvelle ja muisteli tunnelman olleen niukanpuoleinen:

”Vehnäsiä ja pullia ei pöydillä ollut, vain ruis- ja rieskaleipää sekä joulukaljaa. Monin paikoin oli ruisleipään sekoitettu kaurajauhoja kuorineen päivineen. Jouluvalotkaan eivät olleet juhlalliset. Moni poltti naurislampussa rautakalan rasvaöljyä, mikä antoi hyvin heikkoa valoa. Pärevalossakin istuttiin iltaa monin paikoin. – – Jonkinlainen elintarvikelautakunta pitäjässä oli, mutta sillä ei ollut juuri mitään jakamista.”

Lue koko juttu Sanasta 50/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä