20.7.2017Teksti Eeva VainioKuva Eeva Vainio

Syvässä ystävyydessä jaetaan elämän värejä

elämäntaito_ystävykset

Jobin kirjassa määritellään ystävä seuraavasti: "Tosi ystävä ei jätä ystävää ahdinkoon". Onneksi Rauni Myllerillä oli Merja Antikaisessa tällainen ystävä, kun elämä koetteli häntä rankimmalla tavalla aviomiehen kuoltua tapaturmaisesti.

Rauni: Opin arvostamaan ihmisiä, jotka eivät jätä vaikeuksien tullen, vaikka ei itse kykenisi tai jaksaisi ottaa yhteyttä.

Joensuulaiset ystävykset ovat ihmisinä erilaisia, ja heidän elämäntilanteensa ovat eroavat toisistaan: avoliitossa elävä Rauni on voimakas toiminnan ihminen, ja hitaammin käyvä pohdiskelija Merja eronnut sinkku.

Merja ja Rauni ovat tunteneet parikymmentä vuotta, mutta ystävyydeksi kaveruus alkoi syventyä 5-6 vuotta sitten, kun heidän yhteinen ystävänsä Helka menehtyi syöpään.

Merja: Helkalla ja minulla oli tapana lukea Raamattua ja rukoilla yhdessä, ja jossakin vaiheessa Helka kutsui Raunin mukaan kolmanneksi. On siis Helkan ansiota, että usko on ollut alusta alkaen osa ystävyyttämme. "Ristin juurelle, tytöt", hänellä oli tapana toivottaa meille. Hänen kuolemansa oli suuri menetys Raunille ja minulle, mutta se kipu yhdisti meidät ystäviksi.

Rehellisyys, luottamus ja toisen tukeminen ovat Merja Antikaisen ja Rauni Myllerin ystävyyden peruspilarit. Tärkeänä he pitävät myös sitä, että ystävyydessä on tilaa hengittää.

Rauni: Minulla on omia asioita ja muita ystäviä, mutta Merja on se ystävä, jolle voin puhua ihan mistä tahansa tulematta tuomituksi. Minulle on uutta, ettei tarvitse näytellä mitään. Minun ei tarvitse hävetä omia tunteitani ja ajatuksiani toisen edessä. Tämä ystävyys ei ole myöskään kahlitse. Minulle ei ole tullut vielä tunnetta, että pitäisi velvollisuudesta raportoida asioita Merjalle.

Miellyttäminen ei kuulu myöskään heidän ystävyyteensä. Jos tuntuu, ettei jaksa tavata, niin senkin voi sanoa toisen loukkaantumatta.

 Merja: Me olemme myös sopineet, että se mitä toiselle puhutaan, jää siihen. Sitä ei levitetä muualle. Se on täyttä luottamusta. Tarkemmin miettien tuntuu, että tosi ystävyys on syvä suhde, vähän samalla tavalla kuin avioliitto, ja vähän samat säännötkin siinä on.

Lue koko juttu Sanasta 29-30/17.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä