13.8.2015Teksti Silja J.A. TalviKuva Istockphoto

Tämä ei ole mustaa tai valkoista

k-33-2015-12-Pahan kuva

Paha ja hyvä. Ihminen on aina pohtinut pahan olemusta. Niin varmasti kuin Jumala on olemassa, saartavat meitä tässä maailmassa myös pimeyden voimat.

Juutalainen ajattelu on jo kauan korostanut ihmisessä olevaa synnynnäistä kykyä niin yetzer ha-tovaan kuin yetzer haraan. Jopa kaikkein vakaumuksellisimmatkin uskon ihmiset painivat näiden voimien kanssa jossain määrin. Karkeasti suomennettuna yetzer ha-tov on ihmisen taipumusta noudattaa hyviin ja ystävällisiin tekoihin johtavia impulssejaan. Yetzer hara sen sijaan on taipumusta langeta vääryyteen ja pahaan.

Ihminen käy loputonta taistelua näiden kahden taipumuksen välillä, mikä konkretisoituu miljoonin eri tavoin arjessa. Kristilliseen ajatteluun sovellettuna yetzer hara on kuin lauma pikku paholaisia kuiskisi lupauksia koston ihanuudesta vääryyttä kokeneen miehen korvaan samalla kun yetzer ha-tov on kuin legioona enkeleitä supisisi toiseen korvaan kehotuksia antaa anteeksi niin kuin Messias on meitä opettanut.

– Ihmisen biologinen ja psykologinen tutkimus tukee kristinuskon ihmiskuvaa, Markku Ojanen sanoo.

Eläkkeellä oleva psykologian professori emeritus on kirjoittanut aiheesta kirjan Hyvä, paha ihminen (PerusSanoma 2006).

– Ihminen on sekä syntinen että vanhurskas, sekä itsekäs että epäitsekäs. Sekä tilannetekijät että kokonaiset kulttuurit vaikuttavat suuresti siihen, kumpi taipumus vahvistuu. Kokonaiset kulttuurit voivat ajautua pahuuden pyörteisiin. Houkuttelevat, valvomattomat tilanteet voivat johtaa yksilön pahoihin tekoihin.

Ääriliikkeet tietävät, että niiden todennäköisimmät värvätyt tulevat työttömien tai köyhyyteen pudonneiden riveistä, särkyneistä kodeista ja ongelmataustoista. Eristyneet nuoret, joilla ei ole läheisiä siteitä yhteisöönsä, ovat fundamentalististen muslimiryhmien pääkohteita. Ne ovat käyttäneet huolellisesti suunniteltua nettipropagandaa ja vertaispainetta värvätessään taistelijoita Suomesta ja Skandinaviasta.

On merkittävää, että valtiollisten ja akateemisten raporttien mukaan arviolta 50 prosenttia Suomesta värvätyistä taistelijoista on syntyperäisiä suomalaisia.

– Kyse on herkän omantunnon omaavasta ihmisestä, Ojanen selittää...

Artikkeli on lyhennelmä. Lue koko juttu Sanasta 33/2015!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä