15.9.2016Teksti Anu HeikkinenKuva Istockphoto

Uni löytyi uudelleen

Leeni Peltonen tietää, millaista on valvoa yöllä. Hän on kärsinyt unettomuudesta lähes koko ikänsä. Hän on oppinut nukkumaan hyvin vasta viime vuosina.

k-37-2016-11-Elämäntaito hires

Kello on puoli yhdeksän. Helsinkiläinen Leeni Peltonen saapuu aamukahville hymyilevänä ja virkeän näköisenä. Takana on hyvin nukuttu yö, mutta levollinen yöuni ei ole hänelle itsestäänselvyys.

– Olin herkkäuninen jo lapsena. Muistan jo kouluajalta tilanteita, ettei uni tullut ja kieriskelin sängyssä. Opiskeluaikana nukkuminen alkoi tuntua todella hankalalta. Saatoin valvoa koko yön, hän kertoo.

Ruuhkavuosina unettomuus kärjistyi. Perheeseen syntyi kolme lasta, työelämä oli vaativaa ja nuoren perheen talous välillä tiukoilla. Asuntovelka lyheni, mutta univelka kasvoi.

– Kun lapset herättelivät yöllä, jäin valvomaan, vaikka he nukahtivat uudelleen. Kun keskimmäiseni oli pieni, menin ensimmäisen kerran lääkäriin ja sain unilääkereseptin.

Sama tilanne jatkui. Peltonen työskenteli kovaa tahtia ensin Suomen Kuvalehden toimituspäällikkönä ja myöhemmin Kotilieden ja kolmen muun aikakauslehden päätoimittajana. Uni oli oikukasta, välillä melko hyvääkin, mutta sitten taas olematonta. Unilääkepurkki seurasi mukaan jokaiselle matkalle.

– Pelkäsin unilääkeriippuvuutta. En antanut itselleni lupaa käyttää niitä jatkuvasti, vaan korkeintaan pari kertaa viikossa eikä koskaan kahtena yönä peräkkäin. Siten pärjäsin 25 vuotta.

Lue koko juttu Sanasta 37/2016


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä