12.11.2015Teksti Janne VillaKuva Istockphoto

Usko ei ole hengellistä kehonrakennusta

k-46-2015-10-Elämäntaidon kuva

Epäonnistuitko taas omatekoisissa pelastumispyrinnöissäsi, yrityksessä synnyttää kokonaan uusi ihminen itsesi sisältä tai nostaa itsesi hiuksista ilmaan, korkeampiin hengellisiin sfääreihin? Luterilaiselle pelastuslaitokselle nimensä antanut vanha kettu kertoo, mihin kristityn kannattaa keskittyä.

Tökkiikö hengenelämäsi systemaattinen syventäminen; pätkiikö säännöllinen rukous, raamatunluku ja hartauden harjoittaminen?

Eikö eettisen vaelluksesi petraamiseen tähtäävä kilvoittelu johtanut vieläkään totisen, täysin puhtoisen ja synnittömän uskovaisen syntymiseen?

Joudutko lankeemustesi jälkeen jälleen palaamaan rikospaikalta häntä koipien välissä takaisin Tielle?

Ei syytä turhautua saati vaipua epätoivoon. Omavanhurskauden ja -voimaisuuden ongelmat on kohdattu kirkossa ennenkin. Ihmisen luontainen kuvitelma kun on, että armo pitäisi ansaita ahkerilla teoilla ja jaloilla ajatuksilla.

Luostarissa armottomasti kilvoitellut munkki Martti Lutherkaan ei ottanut löytääkseen armollista Jumalaa, vaikka olisi seisonut päällään ja antanut kaikkensa kilvoittelijana.

Uskonpuhdistaja sai sielunrauhan vasta kun hän sisäisti, että ihminen pelastuu yksin uskosta ja yksin armosta ja yksin Kristuksen työn tähden.

Luterilaisuuden ydin – ristiltä avautuva uskon ja rakkauden teologia – on edelleen merkityksellistä ja sovellettavissa uusiin tilanteisiin, semminkin kun etevät teologit päivittävät sitä nykyaikaan.

Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi tekee tempun kirjassaan Ristin rakkaus – Matka Lutherista suomalaiseen seurakuntaelämään (Kirjapaja).

Usko ei ole valmis paketti. Usko ei ole tietoa, dogmatiikan visaisimpien kysymysten hallintaa, uskottelua tai muuta hengellistä kehonrakennusta. Viime kädessä usko on rohkeaa heittäytymistä Jumalan armon varaan, kuten ryöväri teki ristillä, Kari Kopperi vertaa...

Tämä artikkeli on katkelma. Lue koko artikkeli Sanasta 46/2015!


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä