18.1.2018Teksti Arja-Leena PaavolaKuva Istockphoto

elämäntaito

Uskomushoidoissa otetaan isoja riskejä

Suomessa ihmiset ovat erittäin hyvin koulutettuja. Siksi onkin kummallista, että uskomushoidot ovat joissakin piireissä saaneet vankan sijan.


Erinäisillä nettisivuilla mainostetaan vaikkapa energiahoitoja, joilla luvataan parannusta muun muassa virtsatieinfektioon tai aivokasvaimeen. Asiakaskuntaa riittää myös homeopatian, kiviterapian ja kaukoparannuksen tarjoajille.

Sinänsä näiden hoitojen käytöstä ei ole haittaa, koska niillä ei ole vaikutusta. Ongelmia syntyy, mikäli uskomushoidoilla pyritään korvaamaan lääke- tai leikkaushoitoa vaativan sairauden hoito.

Itä-Suomen yliopiston toksikologian professori Kirsi Vähäkangas on ihmeissään siitä, miksi ihmiset uskovat tieteellisesti tutkitun tiedon sijasta mieluummin Facebook-ryhmissä kiertäviin kertomuksiin ja tukeutuvat samanmielisten yhteiseen ”totuuteen”.

– Ilmeisesti monilla on taipumus uskoa heitä, joihin luottaa muissakin asioissa, kuten omaan lähipiiriin. Olemme kaikki ihmisiä. Mikäli järki ja tunteet ovat ristiriidassa, tunteet voittavat. Tuskin kukaan antaisi linnunpönttöjä tekevän tehtäväksi oman talonsa rakentamisen. Terveysasioissa sen sijaan otetaan isoja riskejä nojautumalla asiaan perehtymättömiin ihmisiin.

Lue koko juttu Sanasta 3/2018.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä