23.6.2016Teksti: Janne VillaKuva: Istockphoto

Viisaiden jäljet vievät erämaahan

Erämaaisät olivat valmiita kulkemaan pitkiäkin matkoja kysyäkseen neuvoa itseään kokeneemmilta.
  – On koskettavaa, miten nämä karua elämää viettäneet miehet olivat valmiita kertomaan toisilleen, miten heillä meni, mikä heitä kiusasi ja mikä heidän sydäntään vaivasi, ensimmäisten vuosisatojen erämaakilvoittelijoihin perehtynyt teologi Lauri Maarala sanoo.

k-25-2016-10-elämäntaito_340”Elä kuin kuolisit joka päivä!”, sanoi suurin erämaaisistä Antonios. Hän viittasi apostoli Paavalin sanaan: ”Minä katson kuolemaa joka päivä silmiin.”

Saman sanoi Makarios Egyptiläinen: ”Munkin tulisi elää joka päivä ikään kuin hän kuolisi huomenna, mutta samaan aikaan kohdella ruumistaan kuin hänen olisi elettävä sen kanssa vielä monia vuosia.”

Edellinen ei tarkoittanut elämän kieltämistä, vaan elämistä tietoisesti ja läsnä ollen. Ihmisen tulee muistaa joka päivä, kenen edessä hän elää ja kenelle tekee tiliä elämästään.

Tietoisen läsnäolon harjoitus ei ollut erämaaisille vain yksittäisiä harjoituksia vaan elämäntapa, tulkitsee kirkon ensimmäisten vuosisatojen viisaiden ajatuksista kirjoittanut teologi Lauri Maarala.

Hiljaisuuden retriittejä vetävä pappi yrittää arkiaamuinakin tulla tietoiseksi siitä, että hän saa herätä uuteen päivään Jumalan läsnäolossa, kaikessa siinä, mikä aamussa avautuu: valkenevassa päivässä, tihkusateessa, tuulessa, ilmassa, jota hengitämme, sydämen sykkeessä...

Mies toistaa usein mielessään psalmin 17 säettä: ”Herään unesta, sinun läsnäolosi ravitsee minut.”

– Todellisuuteen herääminen jatkuu koko elämän, joka päivä, siinä ei kukaan tule mestariksi. Siinä tietoisuudessa erämaaisät elivät, kun he ajattelivat elävänsä joka hetki elävän Jumalan edessä, kuolevaisina ja haavoittuvina ihmisinä ja kuitenkin kaikessa hänen rakastaminaan.

Edes kovimmat kilvoittelijat eivät näytä tulevan tässä ajassa täysin valmiiksi.

Isä Matoeksen luo tuli veli ylistämään Sketiksen munkkeja, jotka kuulemma rakastivat jopa vihollisiaan enemmän kuin itseään. Matoes vastasi: ”Mitä minuun tulee, en ole vielä onnistunut edes rakastamaan niitä, jotka rakastavat minua, siten kuin itseäni.”

Lue koko juttu Sanasta 25-26/2016.


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä