19.11.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Äärikarismaattisuus huijaa ja rahastaa

One Way Missionin toiminnanjohtaja Tapani Suonto varoittaa äärikarismaattisista eksytyksistä, jonka takaa löytyy usein menestysteologia.
  – Pahimmillaan menestysteologia on kuin pyramidihuijausta, jossa ei rikastu kukaan muu kuin saarnamies, joka kerää köyhien kolehdit.

k-47-2015-4-suonto2 – Kopio

Tapani Suonnon mielestä epäterveistä uskonilmiöistä on pakko opettaa. Hän varoittaa harhautuneen hengellisyyden vaaroista myös tuoreessa kirjassaan Kuinka tunnistaa eksytys.

Monien äärikarismaattisten eksytysten taustalta Suonto löytää menestysteologian, joka on vastakohta kirkon perinteiselle ristinteologialle.

– Kristittyjen tulee vaeltaa totuudessa ja olla rehellisiä. Tämä asia on hämärtynyt. Nykyisen kaaoksen pohjavirtana on paljon taloudellista ja moraalista rappiota.

– Samaan aikaan puhutaan valtavista voimista ja ihmeistä. Hirveä rahanahneus ja Jumalan siunaus eivät mahdu raittiissa kristillisyydessä saman katon alle.

Menestysteologia tunnetaan parhaiten taloudellisen menestyksen, terveyden ja onnellisen elämän korostuksesta. Köyhyys, sairaus ja muut vastoinkäymiset taas tulkitaan synnin seuraukseksi.

– Ihmisen lihaa kiehtova menestysteologia on absurdi kokonaisuus. Jos ihminen uskoo ja elää oikein, hänestä tulee muka rikas, terve ja menestynyt, Jumalan siunaama. Menestysteologia vääristää Jumalan totuuksia perusteellisesti.

Menestysteologia on
pyramidihuijausta

Hedelmistään puu tunnetaan, Tapani Suonto painottaa.

– Hyvä puu ei tuota sellaista hedelmää, että ihminen joutuu hirveän kriisiin, luopuu uskostaan ja psyyke hajoaa. Pahimmillaan menestysteologia on kuin pyramidihuijausta, jossa ei rikastu kukaan muu kuin saarnamies, joka kerää köyhien kolehdit.

Menestysteologian pohjalta nousee vääriä ja julmia käsityksiä synnistä.

– Yhden äidin lapsi kuoli tapaturmaisesti. Seurakuntalaisia tuli kysymään häneltä, mikä oli se synti, jonka takia lapsi menehtyi. Toinen nainen sairastui syöpään ja hänestä alettiin ajaa saatanaa ulos. Uskottiin, että kaikki sairaudet ovat saatanasta.

– Muuan menestysteologi tuli parinkymmenen vuoden jälkeen sanomaan, että hän luopuu uskostaan. Hän tunsi eläneensä koko ikänsä valheessa – ja niin hän olikin.

Uskonopit voivat olla niin harhassa, ettei niissä ole enää kysymys kristinuskosta. Kaikki jeesukset, joita julistetaan, eivät edusta sitä Kristusta, joka tuli kerran maan päälle.

Raamatussa sanotaan, että teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat vääriä oppeja. Kaikki, jotka avaavat suunsa, eivät ole Jumalan asialla, Suonto sanoo.

– Maailmalla on paljastunut paljon kaikenlaisia huijareita. Minulla on video yhdestä saarnaajasta, joka levittelee rahojaan hotellin sängyllä ja nauraa pilkallisesti hyväuskoisille uskovaisille.

– Yksi karismaattinen saarnaaja sanoi, ettei hän aina jaksa puhua siitä Jeesuksesta. Moni puhuu mielellään ihmeistä ja lennokkaista teorioista, mutta Kristuksesta on ajauduttu kauas.

Lue koko juttu Sanasta 47/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä