19.11.2015Teksti Heli KarhumäkiKuva Heli Karhumäki

Ammattisotilas kohtaa pakolaiset lämmöllä

everstiluutnantti

Syyskuussa Kauhavalle perustetun vastaanottokeskuksen johtoon valittiin everstiluutnantti evp. Ilkka Peura. Sotilaslentäjä kohtaa Lähi-idän pakolaiset jämäkällä, mutta lämpimällä otteella.

Kaikki aiempi valmisti tähän

Kun Suomen Punainen Risti etsi uudelle vastaanottokeskukselle johtajaa, tunsin että kaikki aiemmat tehtäväni olivat valmistaneet tähän. Kun lisäksi pidän ihmisistä ja olen tottunut organisoimaan, päätin hakea.

Etukäteen ei tehtävistä ollut selkeää kuvaa. Kokonaisuuden mittakaava oli valtava, vasta palkatut työntekijät toisilleen tuntemattomia ja vain yhdellä kokemusta turvapaikanhakijoista. Suuri haaste on se, että osa turvapaikanhakijoista on henkisesti ja fyysisesti erittäin kovilla.

Kauhavalaiset haluavat auttaa

Työporukka on osoittautunut mahtavaksi. Kaikki ovat ihmisläheisistä ammateista ja poikkeuksellisen sitoutuneita, minkä vuoksi olen antanut heidän ideoida toimintamuotoja melko vapaasti.

Ilmapiiri Kauhavalla on aina ollut auttavainen ja lämmin hädässä olevia kohtaan. Aluksi paikkakunnalla levitettiin jonkin verran epäasiallisia huhuja, mutta valheet kumottiin määrätietoisesti. Tilanne on nyt hyvä, ja vapaaehtoisia tulee avuksemme joka päivä.

Turvaa luodaan monin keinoin

Turvapaikanhakijat ovat tänne tullessaan kriisissä, ja heille luodaan turvallisuuden tunnetta konkreettisin keinoin. Perustimme lapsille koulun ja otimme aikuisia turvapaikanhakijoita sen työntekijöiksi. Kaikille on annettu työtä tai suomen kielen opetusta. Ruokatoiveita on otettu huomioon. Opastamme arjen asioissa ja kerromme maan tavoista. Kun mieli on rauhoittunut, kerromme monimutkaisemmista asioista, kuten yhteiskuntajärjestyksestä ja opiskelusta.

Perustamme sisäisiä yrityksiä

Seuraavaksi perustamme keskukseen oman pesulan, kutomon, metalli- ja puutyöpajan sekä lehden. Asukkaat ovat liikuttavan kiitollisia huolenpidosta ja innoissaan, kun saavat järkevää tekemistä. Kukaan ei ole pyytänyt työstä palkkaa.

Turvapaikanhakijoiden suuntaan olen toiminut mielestäni lämpimästi mutta määrätietoisesti. Tietyissä asioissa en anna senttiäkään periksi, olen ollut jopa kova joitakin kohtaan. Olen tehnyt selväksi arvopohjamme: lapset ja naiset ensin. Ja sisällä ei tupakoida.

Lapsetkin kokeneet kovia

Tärkeä osa työtä on kuunnella ihmisten vaikeita kokemuksia. Monesta perheestä on pakomatkalla kadonnut lapsi, vanhempi tai puoliso, ja huoli on valtava. Myös lapset ovat joutuneet kokemaan hyvin pahoja asioita.

Joskus käy niin, että hädässä olevan ihmisen mielessä jokin pieni asia kasvaa elämää suuremmaksi. Asialle täytyy panna nopeasti stoppi. Minun on silloin astuttava rivin eteen koko kropallani ja uskottava itseeni sataprosenttisesti.

Ilon ja helpotuksen hetkiä

Päivittäin on myös ilon aiheita, kuten lasten välittömyys ja innokkuus koulutyöhön. Parhaita hetkiä on se, kun saa kertoa isälle ja äidille, että heidän kadonnut lapsensa on löytynyt ja tuodaan turvallisesti löytöpaikasta Kauhavalle.

Erilaiset uskonnolliset yhteisöt ev.lut. kirkosta pienempiin seurakuntiin ovat kohdanneet ihmiset ihmisinä ja antaneet työhömme pyyteetöntä tukea. Itsekästä tai tarkoitushakuista toimintaa ei ole ilmennyt. Tällainen yhteistyö saa jatkua.Ilkka Peura, 54

*Kotoisin Sallasta 35 km lähimmistä katuvaloista.

*Yleisesikuntaupseeri. Strategian maisteri, Air University, USA.

*Sotilasura: hävittäjälentäjä, lennonopettaja, Kauhavan ja Tikkakosken Ilmasotakoulujen koulutuskeskusten johtaja.

*Muita tehtäviä: varjoliitokouluttaja, yritysjohdon valmentaja, elokuvateatterin perustaja ja toimitusjohtaja, poronhoitaja poroerotuksessa, lavamuusikko (koskettimet)

*Harrastuksia: metsänhoito, Rotary-toiminta, vapaaehtoinen nuorisotyö, metsästys, kalastus, kunnalliset luottamustoimet

*Perhe: puoliso Heli ja kolme aikuista lasta

 

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä