25.8.2016Teksti Heli KarhumäkiKuva Erno Soralipas

Bloggaava juristi Saku Timonen on aina heikomman puolella

Saku Timonen 2
Uuninpankkopojan kirjoitustyyli on tietoisesti tyly, mutta bloginimen takana oleva Saku Timonen on sympaattinen ja huumorintajuinen kaveri. – Terävään sävyyn kirjoittamista helpottaa, kun kuvittelee fiktiivisen ja lyhytsanaisen äijän murisevan äreänä ääneen, Timonen kertoo lempipaikassaan, Juuan Myllymuseon kävelysillalla.

Kun äreänpuoleinen juristi Saku Timonen Pohjois-Karjalasta ryhtyi puolustamaan netissä yhteiskunnan heikoimpia, hänen tekstinsä nousivat huikeaan suosioon, mutta herättivät myös raivoa. Nyt Uuninpankkopoika-blogia lukee joka kuukausi puoli miljoonaa suomalaista. Miten hän se teki? Ja kuka on hänen oma sankarinsa?

Päivittäin punttitreeniä tekevä jäntevä juristi jutustelee farkuissaan ja nahkatakissaan Juuan murteella yllättävän leppoisasti siihen nähden, miten tiukoin ehdoin haastattelu sovittiin. Juttu ja kuvaus samana päivänä. Kuvia vain julkisilla paikoilla. Kotiin ei ole asiaa. Niinpä liikumme kirjastossa, huoltoasemalla ja Juuan kotiseutumuseolla.

Timonen selittää nyt ystävällisesti äreyttään. Hän ei halua julkisuutta itselleen vaan aiheilleen, ja kiusaantuu siitä, että hänen persoonansa on alkanut kiinnostaa mediaa. Elämisen rauha häiriintyy, kun nettijulkisuus usuttaa hänen kintereilleen myös hyväntahtoisia ihailijoita ja ilmaista lakimiestä kärkkyviä nuukailijoita. Hänen kotinsa ei ole kahvila eikä hän itse ole turistinähtävyys.

Miksi hän nyt siis suostui haastatteluun? Timonen puhkeaa hymyyn.

– Uteliaisuudesta. Halusin tietää, mitä ihmettä kristillinen lehti minusta tahtoo.

Tämä juttu on katkelma. Lue Timosen haastattelu kokonaisuudessaan Sanasta 34/2016! 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä