5.3.2015Teksti Janne VillaKuva Sirpa Päivinen

Brändi ei ole ruma sana

Veerahämälainen

– Brändi ei synny vain tyylikkäästä ilmeestä ja ulkoasusta, vaan hyvistä teoista ja viesteistä. On kerrottava omasta toiminnasta rehellisesti ja tavallisia ihmisiä puhuttelevasti, linjaa Kirkon Ulkomaanavun viestintäpäällikkö Veera Hämäläinen.


Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun parhaita brändejä. Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen hyödyttää tutkitusti eniten koko yhteisöä. Naisille annettu raha pysyy perheissä ja menee lasten koulutukseen.

– Miehille annetusta rahasta ei ole aina niin takeita. Naisten Pankissa annetaan kuitenkin miehillekin koulutusta, sillä jos miehet ymmärtävät tukea tasa-arvoa, asiat muuttuvat nopeammin.

Veera Hämäläinen on nähnyt, miten aroista ja avuttomista naisista tulee toimeliaita ja rohkeita yhteisöjensä uudistajia. Naisten painoarvo perheessä ja yhteisössä kasvaa välittömästi, kun he alkavat saada rahaa työstään.

Kerran Angolassa kyläkokouksessa miehet istuivat edessä ja naiset takarivissä.

– Kokouksessa mietittiin, että entäpä jos jollakin naisella olisi joskus paras ratkaisu johonkin ongelmaan. Tasa-arvokehitys oli käynnistymässä pikku hiljaa. Siellä oli pitkä matka suomalaiseen tasa-arvoon, mutta ensi askelia oli jo otettu.

Rohkea ja inspiroiva maailmanparantaja

Kirkon Ulkomaanavun budjetti ja työntekijöiden määrä sekä tunnettuus ovat kasvaneet reilusti viime vuosina. Brändi on parantunut. Järjestön työtä arvostetaan sekä seurakunnallisissa piireissä että niiden ulkopuolella.

– Ulkomaanavussa kukaan ei enää ihmettele puhetta mielikuvien rakentamisesta. Me olemme määritelleet vaatimattomasti, että haluamme olla rohkeita, inspiroivia ja maailmaa muuttavia, Veera Hämäläinen hymyilee.

Kirkossa taas mietitään, tarvitseeko mitään brändiä rakentaa ja voiko koko brändi-sanaa edes käyttää, hän ihmettelee.

– Minulle on ihan samantekevää, mitä sanaa brändistä käytetään, mutta organisaation pitää rakentaa itsestään myös mielikuvia.

– Kirkossakaan ei voida vain odottaa, miten tässä käy, vaan pitää kertoa aktiivisesti ja laajasti siitä, mitä on tehty. Seurakuntavaalien ”Usko hyvän tekemiseen” olikin ensimmäinen kunnon kampanja, jossa kirkko pyrki rakentamaan tietoisesti brändiä.

Suuri osa suomalaisista ei tiedä siitä monipuolisesta ja merkittävästä työstä, jota kirkossa tehdään, viestinnän ja markkinoinnin asiantuntija arvioi.

Kirkosta eroamista pohtivilta tutuiltaan Veera on kysynyt, ovatko he tulleet ajatelleeksi, mitä kaikkea he eivät enää jatkossa rahoittaisi, kuten lasten ja vanhusten parissa tehtävää tärkeää työtä.

Ammattiylpeys olisi kova sana

Miltä kirkon brändi näyttää?

– Seurakunnissa tehdään paljon parempaa työtä kuin siitä syntynyt mielikuva. Tätä on kauhea katsoa. Jos kirkko olisi yritys, se ei seuraisi vuosikausia sivusta, miten asiakkaat lähtevät pois. Se taistelisi ja yrittäisi vaikuttaa ihmisten valintoihin.

– Kirkon väen pitäisi nostaa pää pystyyn ja kertoa ylpeänä työstään. Vaikka mahtavaa duunia tehdään monessa paikassa, puuttuu se ylpeys, että voitaisiin sanoa: Vähänkö hienoa, että olen seurakunnassa töissä! Ammattiylpeys voisi olla kova sana, viestintäjohtaja vastaa.

Lue koko juttu Sanasta 10/2015Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä