19.12.2013Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Rakkaus voitti vihan

k-51-2013-04-Dome Karukoski 02@Jani Laukkanen
– Humaani ote on erittäin tärkeää elokuvanteossakin. Suomi kaipaa myös optimistisia leffoja synkkien ja pessimististen sijaan, elokuvaohjaaja Dome Karukoski sanoo pipopäisten miesten keskeltä.


Elokuvataiteilija Dome Karukoski on harvinaisen sympaattinen, myönteinen ja kohtelias kaveri. Jos joku ennakkoluulojensa vanki kuvittelee, että valoisaan asenteeseen on varaa, koska suomenruotsalainen Thomas on kasvanut kultalusikka suussa, hän ei voisi olla enemmän väärässä.

Tapahtui elokuvateatterin lastennäytöksessä Lappeenrannassa. Tulevan Leijonasydän-elokuvan Tepon ilmielävä esikuva, pelottavan näköinen uusnatsi, paljastui lempeäksi jättiläiseksi.

Tatuoidulla – ja rasistiksi oitis oletetulla – korstolla kaljupäällä oli seurassaan kaksi pellavapäistä poikaa ja tummahipiäinen, aasialaistaustainen poika. Mies jutteli lapsille mukavia, osti jätskit.

Aleksi Bardyn käsikirjoittama ja Dome Karukosken ohjaama Leijonasydän sai alkusykäyksensä ihmisten ennakkoluuloista, ohjaaja kertoo kuvauspäivän jälkeen Kaivopuiston rannassa Helsingissä.

Sekä työn alla oleva Mielensäpahoittaja ja miniä -elokuva että Leijonasydän pyrkivät myönteiseen ajatteluun.

– Koetan kääntää päähenkilöiden pahat ajatukset positiivisiksi ja optimistisiksi. Olen aikanaan itse vellonut pelon, epävarmuuden ja katkeruuden keskellä – ja katkerasti toivonut niitä muidenkin osaksi.

– Nykyään uskon, että ihmisen on etsittävä ympäriltään hyviä asioita ja opittava näkemään niitä myös omassa elämässään.

Suomi on hieno maa, mutta elämäämme varjostaa tietty negatiivisuus, Dome näkee.

– Täällä valitetaan turhaan, ollaan kärkkäitä ja aggressiivisia. Se asenne tuottaa vain lisää pahaa mieltä. Kun antaa katkeruudelle ja vihalle tilaa, ne vievät mennessään.

Karukosken suku on ”poikkeuksellisen positiivista väkeä”.

– Meillä on aina paljon ihmisiä ja naurua. Emme eristäydy omaan mökkiin, kuten monet mielensäpahoittajat, joita on tullut vastaan. Pyrkimys on iloon ja huumoriin.

– Toki mekin osaamme valittaa, mutta vähemmän. Meno ei ole niin ahdistunutta, että se kääntyisi katkeruudeksi, joka ajaa helposti pikku hiljaa vihaa kohti.

Tämä teksti on katkelma. Lue koko artikkeli Domesta, rakkaudesta ja toivosta Sanasta 51-52/2013


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä