21.5.2015Teksti Janne VillaKuva Jani Laukkanen

Ei eletä enää kuplassa

Attekaleva

Jemeniläiset konnat kaappasivat Atte ja Leila Kalevan joulukuussa 2012. He myivät pariskunnan panttivangeiksi al-Qaidalle, häikäilemättömälle terroristijärjestölle.

Ääri-islamilaista terrorismia tutkinutta Atte Kalevaa ei voi väittää kammiostaan etäältä kohdettaan tarkastelevaksi teoreetikoksi. Hän eli todeksi tutkimuskohteensa toimintamalleja.

 Puolen vuoden piinallinen vankeus päättyi Kalevoiden ja itävaltalaisvangin vapauttamiseen, miljoonien lunnasrahoja vastaan.

– Ihmisen täytyy mennä eteenpäin. Menneitä tapahtumia ei voi jäädä vatvomaan. Elämäni on ollut rauhanomaisissa uomissa jo pitkään, Atte Kaleva kuittaa.

Hän on sopinut vaimonsa ja itävaltalaisen kohtalotoverin kanssa, ettei vankeuden ja vapautumisen yksityiskohdista kerrota tarkasti, ainakaan vielä.

Kokemus omasta rajallisuudesta

Jemenin tapahtumien jälkeen Atte Kaleva arvelee ymmärtävänsä tärkeiden ja vähemmän tärkeiden asioiden mittasuhteet entistä paremmin. Pienet vastoinkäymiset eivät enää harmita.

Ihmisenä mies on pyrkinyt kehittymään jo ennen panttivankidraamaa.

– Haluaisin olla hyvä ihminen. Olisi kiva olla vielä parempi aviomies, ystävä ja lapsi vanhemmille. Toivon myös, etten olisi niin tuomitsevainen muita ihmisiä kohtaan.

– Ihmiset elävät niin erilaisissa tilanteissa. On paha tuomita toista tietämättä kaikkea, mitä hänen elämäänsä liittyy. Jos tuomitsee toisen, itsensäkin täytyy tuomita samalla periaatteella.

Jemenissä Kaleva sai kokemuksen omasta rajallisuudesta.

– Kuolema ei ole enää vain kaukaisessa tulevaisuudessa, vaan sen mahdollisuus on käsin kosketeltavan todellinen koska tahansa. Siksi haluan vaikuttaa asioihin vielä kun on mahdollista ja myös puuttua näkemiini epäkohtiin.

– Länsimaissa meillä on illuusio, että voimme kontrolloida omaa elämäämme. Kun tämän kontrollin kerran menettää, tajuaa, miten monia asioita ei voi sittenkään hallita. On havahduttavaa huomata eläneensä kuplassa.

Ei tarvetta elämäntaparemonttiin

Jo ennen panttivangiksi joutumista Atte Kaleva oli elämäänsä tyytyväinen ja kiitollinen. Hän ei haikaillut elämäntaparemonttia, koska oli koettanut rakentaa elämää, jossa viihtyy.

Onnellisuus ei ole kiinni asunnoista tai autoista. Ihmisen pitäisi tehdä tässä ja nyt asioita, jotka tekevät onnelliseksi, Kaleva filosofoi.

– Nautin siitä kun jauhan kahvipavut ja teen hyvät espressot. Minulla on erittäin hyvä vaimo, jota rakastan. Olen joka päivä onnellinen sitä, että saan olla hänen kanssaan.

– Elämässä on liikuttavan paljon pieniä onnellisuuden lähteitä. Saan lukea ja sivistää itseäni. Ystävät, vanhemmat ja suku ovat olemassa… En keskity onnettomuuden lähteisiin, joita löytää varmasti, jos niitä alkaa etsiä.

Lue koko juttu Sanasta 21/2015


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä