4.5.2017Teksti: Janne VillaKuva: Lehtikuva/Mirva Kakko

Eija-Riitta Korhola: Poliittisesta islamista pitää uskaltaa puhua

– Minulla on hyvät välit moniin muslimeihin ja teen yhteistyötä erityisesti maltillisten muslimien kanssa. Huoleni ei liity tavallisiin rauhaa rakastaviin muslimeihin, jotka haluavat vain harjoittaa uskontoaan, vaan poliittiseen islamiin. Se haastaa länsimaiset arvot, demokratian ja ihmiskäsityksen, sanoo ihmisoikeusaktivisti Eija-Riitta Korhola.

k-18-2018-4-Korhola

 ”Luulitko, että jos kannatat ihmisoikeuksia, sinun tulee kannattaa myös suurmoskeijaa Helsinkiin? Luulit väärin”, kirjoitti uskonnonvapauskysymyksiin erikoistuneen ihmisoikeusjärjestön First Step Forumin puheenjohtaja Eija-Riitta Korhola blogissaan Suurmoskeija hakee valtaa pääsi sisältä (IL 5.4.).

Ex-europarlamentaarikko näkee, että suurmoskeijahanke liittyy islamin valtapyrkimyksiin, poliittiseen islamisaatioon.

Islam merkitsee muslimin alistumista jumalalleen, mutta islamisaatio merkitsee muiden kulttuurien alistamista.

– Suurmoskeijahankkeen vastustamisessa ei ole kyse aidon uskonnonharjoituksen ja kokoontumisvapauden estämisestä vaan sellaisen poliittisen islamin ja kulttuuri-imperialismin torjumisesta, joka yrittää taas kerran nousta Euroopassa, Korhola perustelee blogikirjoitustaan.

Filosofian tohtorin mielestä islam on ongelma silloin, kun se ottaa poliittisen muodon ja muuttuu yksilön hengellisen kilvoittelun sijasta yhteisön kontrollijärjestelmäksi.

– Maailmalla ihmisoikeustyössä olen nähnyt siitä liikaa karmaisevia esimerkkejä, samoin työssäni europarlamentin ihmisoikeustyöryhmässä.

Vaikka Korhola suhtautuu hyvin kriittisesti suurmoskeijaan, hän ei missään tapauksessa halua kärjistää uskontojen välisiä vastakkainasetteluita. First Step Forumin tavoitteena on nimenomaan uskonnollisten jännitteiden purkaminen.

Muslimeilla oikeus omiin moskeijoihin

Kunnallisvaaleissa suurmoskeija nousi yhdeksi keskeiseksi kysymykseksi Helsingissä. Arviolta 140 miljoonaa maksavan massiivisen kompleksin rahoitus tulisi Bahrainista.

Arabimaiden Eurooppaan rahoittamissa moskeijoissa on esiintynyt ääri-islamilaista, jopa terrorismiin johdattavaa ajattelua. Bahrainissa on vallalla fundamentalistinen sunnalaisuuden suuntaus salafismi, jonka jyrkimmällä laidalla on väkivaltainen salafijihadismi.

Vaikka islamin dominoimissa valtioissa ei ole yleensä varsinaista uskonnonvapautta, se ei ole Eija-Riitta Korholan mielestä mikään syy evätä muslimien oikeuksia Euroopassa.

Hän kannattaa muslimien oikeutta rakentaa omat moskeijansa ja rukoushuoneensa.

Lue koko juttu Sanasta 18/2017


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä