5.2.2014Teksti Juhani HuttunenKuva Juhani Huttunen

”Eikä minua enää pelottanut”

Puolensa valinnut. Islam on Lähi-idän politiikan suurin voimatekijä, sanoo matkaopas Ram Laor. Hänen tiensä sionistiksi alkoi uimarannalla Tel Avivissa 1969.

K-06-2014-04-Rami sisällä Jusan feivorit OIKEA VERSIO
Ram Laorin mielestä islamistisen yhteiskunnan yhtenä kehityksen esteenä on nykyään koulujärjestelmä. – Ihmiset käyvät edelleen samaa koulua kuin sata vuotta sitten: koraanikoulua. Kun peruskoulujärjestelmä on tällainen, ei sieltä paljon tiedemiehiä tule, hän sivaltaa.


Tien numero 1 varrella Tel Avivista Jerusalemiin puut ovat valkoisenaan lumesta. Lunta on enemmän kuin tiellä numero 3 Helsingistä Riihimäelle.

Ram Laor istuu karusti sisustetun, pienellä keittiökomerolla varustetun yksiön sohvalla ja näyttää puhelimestaan tyttärensä ottamia kuvia lumisesta Israelista. Kahvinkeitin röhii, ja iso taulutelevisio näyttää naisten salibandyottelua Suomi–Ruotsi.

– Oho, komean maalin teki tyttö!

On kuin tämän miehen uskontona olisi urheilu. Laor kääntää äänet pienelle ja ryhtyy tekemään selkoa elämästään.

Tämä on hänen elämänsä ensimmäinen lehtihaastattelu. Kun hänelle mainitsee Googlen ”Raimo Majuri” -hausta, ilmeessä käy sekunnin murto-osan kestävä värähdys. Se on menneisyyttä, ajalta, jolloin Ram Laor oli vielä hämeenlinnalainen upseeri Raimo Majuri.

Toiviomatkojen palautteissa persoonallinen, salamannopealla hirtehisyydellä puheitaan höystävä matkaopas saa säännöllistä kiitosta. Mutta netti on sitkeä. Kun joku on pannut liikkeelle tarinan, se muuttuu nopeasti totuudeksi, jolla ei ole parasta ennen -päiväystä.

– Ne ovat vain headlines, pelkkiä lehtiotsikoita, Laor sanoo.

– Kun tulin takaisin Suomeen kaksitoista vuotta sitten, tunsin itseni aivan muukalaiseksi. Täällä ainoa kerho, johon kuulun, on Herättäjä-Yhdistys. Israel on minun kotimaani.

Sen kuulee. Laor oli 26-vuotias, kun hän viltin alla maatessaan opetteli heprean saadakseen israelilaisen ajokortin. Israelissa Laor on ainoa nimi, jota hän voi käyttää.

Vuosien ajan Laor oli järjestämässä korkean tason poliitikkojen ja diplomaattien vierailuja Israelissa. Se oli hänen koulunsa Lähi-idän politiikkaan. Me olemme nyt tekemisissä itämaisen sionistin kanssa.


Lue Ram Laorin haastattelu tämän viikon Sanasta


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä