6.6.2014Teksti Hellevi PoutaKuva Lehtikuva

Elämä on liian lyhyt ja hieno tuhlattavaksi!

Arja Koriseva on jo 20 vuotta pitänyt kirkkokonsertteja. – Kirkkokonsertti tarjoaa ihmisille mahdollisuuden pysähtyä arvioimaan elämäänsä ja sen suuntaa. Toivon aina, että jokin kuulijan sisimmässä liikahtaisi.

k-23-2014-1-Arja Koriseva1
– Kodin perintönä opin sen, että jokainen ihminen on samanarvoinen. Kun sen on täysin sisäistänyt, ei menestys voi nousta päähän, sanoo Arja Koriseva.

Tänä kesänä on kulunut 25 vuotta siitä, kun Arja Koriseva kruunattiin tangokuningattareksi ja hän nousi Suomen suosituimpien viihdetaiteilijoiden joukkoon.

Hänen urallaan on tänä vuonna myös 20-vuotisjuhla. On nimittäin kulunut 20 vuotta siitä, kun hän aloitti yhteiset kirkkokonsertit pianisti Jouni Someron kanssa. Sen juhlan kunniaksi hän on julkaissut ensimmäisen hengellisen levynsä Kirkossa, jota hän on suunnitellut Jounin kanssa lähes koko heidän yhteisen uransa ajan. Se on äänitetty live-taltiointina Juvan kirkossa. Levyllä Arja tulkitsee sellaisia hengellisiä lauluja, jotka ovat tulleet hänelle vuosien varrella erityisen tärkeiksi ja rakkaiksi.

Kirkolla on aina ollut Arjan elämässä luonnollinen paikkansa ja se on aina ollut hänestä myös luonnollinen paikka laulaa. Hän kehuu kotikuntansa Toivakan kirkkoa hienoksi konserttisaliksi, jossa hän jo lapsena sai seurata, miten äiti lauloi kirkkokuorossa. 

Kirkossa laulamiseen Arja suhtautuu suurella pieteetillä. Vaikka jotkut laulut hänen kevyen musiikin ohjelmistostaan sopisivat tekstinsä puolesta myös hengellisiin konsertteihin, hän ei koskaan laula niitä kirkoissa.

Millaiset hengelliset laulut sitten ovat Arjalle rakkaita ja tärkeitä? Esimerkiksi Oi katsohan lintua, Päivä vain, Saviruukku, Suojelusenkeli…

Arja sanoo tekevänsä hengellisen musiikin maailmasta jatkuvasti uusia löytöjä. Niin hänen ohjelmistoonsa ovat päätyneet muun muassa Lasse Heikkilän Täällä Pohjantähden alla ja Petri Laaksosen ja Anna-Mari Kaskisen Syvä hiljaisuus. Hänen viimeisin löytönsä on Pekka Simojoen Askeleet.

Kodin perintö
kantaa

Arja Koriseva luottaa siihen, että laulut puhuttelevat. Hän haluaa kuitenkin myös puhua niiden lomassa niin, että tavallaan pakottaa kuulijat keskittymään teksteihin ja miettimään elämää. Hän haluaa valaa yleisöönsä iloa ja toivoa.

Arja sanoo, että usko on elämää koossa pitävä voima ja että hän voi vain kuvitella, miten repaleinen ihminen on ilman uskoa. Miten ylipäätänsä voi elää ja ajatella tulevaisuutta, jos vain ajelehtii eikä luota muuhun kuin itseensä?

– Usko elämään antaa pohjan toivolle ja ilolle.

– Kirkossa täytyy saada olla rauhassa omien ajatustensa kanssa. Jokaisella on ollut omat motiivinsa tulla konserttiini ja jokainen kokee sen omalla tavallaan.  Toivon kuitenkin aina, että jokin kuulijoiden sisimmässä liikahtaisi.

– Nykyisin monet eivät kestää ollenkaan hiljaisuutta, koska hiljaisuudessa voi joutua kohtaamaan itsensä. Se tuntuu pelottavalta, joten on helpompi painella nappeja ja elää hälyn keskellä. Monen ongelma onkin sitten se, että elämä on jumissa. Ei haluta tai uskalleta kysyä itseltä, miten minä voin. Jos sitä kysymystä ei välillä tee, ei pääse eteenpäin.

– Toivon, että aina joku tekee konsertissani hiljaa itsekseen tuon kysymyksen ja ehkä huomaa, ettei hän ole tyytyväinen itseensä ja elämäänsä, ja päättää rohkeasti tehdä jotain toisin, jotta pääsisi eteenpäin. Elämä on liian lyhyt ja hieno matka tuhlattavaksi.

Arja myöntää, ettei hän useinkaan muista olla tarpeeksi kiitollinen siitä, miten hienoa matkaa hän on saanut itse kulkea. Hänelle ei ole tullut sellaisia pettymyksiä ja vastoinkäymisiä, joita hän ei olisi voinut ymmärtää.

Arja Koriseva ja Jouni Somero konsertoivat Klaukkalan kirkossa Sanan Suvipäivien yhteydessä perjantaina 13.6. klo 21.00.

Lue koko juttu tämän viikon Sanasta


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä